ÉLETMÓD

5 módszer a szervezetedben lévő mikroműanyagok csökkentésére - ha már egy egész kanálnyi van az agyadban

Egy friss kutatás szerint nagyjából egy kanálnyi mikroműanyag kering az agyunkban, a szakértők pedig úgy vélik, néhány lépésben csökkenteni lehet a veszélyes részecskék mennyiségét.

Megosztom
Link másolása

Az már korábban kiderült, hogy az átlagos ember hetente nagyjából egy hitelkártyányi műanyagot fogyaszt el, és a legfeljebb 5 milliméteres mikroműanyagok a legváratlanabb helyeken is megtalálhatók – az óceánokban, a felhőkben, sőt a szervezetünk különböző pontjain is.

Kimutatták ezeket többek között a tüdőben, a májban, a vesékben, a placentában, a vérben, a spermában és az anyatejben is,

de az agyban mért szint sokkal magasabb, mint más szervekben vagy testnedvekben -írja a NewYorkPost.

Bár a mikroműanyagok egészségügyi hatásai még nem teljesen tisztázottak, egyre több tanulmány figyelmeztet:

károsíthatják a sejteket, gyulladást okozhatnak, megzavarhatják a hormonrendszer és a szervek működését és felboríthatják az immunrendszert.

A kutatások szerint ráadásul megnőhet tőlük a szívroham, a stroke és bizonyos ráktípusok kockázata is.

A helyzet még ijesztőbb, ha megnézzük a számlát: egy amerikai felmérés szerint az élelmiszer- és vízellátásban felbukkanó mikroműanyagok, amelyek „örökkévaló kemikáliákat” (forever chemicals) is tartalmaznak, évente több mint 250 milliárd dolláros egészségügyi terhet jelentenek az USA-ban. Teljesen elkerülni talán lehetetlen őket, de a szakértők szerint van néhány praktikus módszer, amivel csökkenthető a szervezetünkbe jutó mennyiség:

1. Ne igyál műanyag palackból

Az iparági adatok alapján a palackozott víz a legnépszerűbb csomagolt ital. Bár a megfelelő folyadékbevitel fontos, a műanyag palackok éppen a jó szándékunk ellen dolgoznak.

Egy friss tanulmány szerint aki átáll a palackozott vízről a szűrt csapvízre, akár 90 százalékkal is csökkentheti a mikroműanyag-bevitelt

– évente 90 ezer részecske helyett csak 4 ezret fogyaszt el. A magyarázat egyszerű: amikor a palackot összenyomjuk, vagy hőhatás (pl. napsütés) éri, a belső felületéről műanyagdarabkák válhatnak le és kerülnek az italba.

Szakértői tipp: Szerezz be egy üveg kulacsot, töltsd meg szűrt csapvízzel, és kerüld a palackozott vizet.

2. Jól válaszd meg a teafiltert

Egy 2019-es kanadai tanulmány arra a megdöbbentő következtetésre jutott, hogy egyetlen műanyag teafilter forró vízbe (kb. 95 °C-ra) helyezve 11,6 milliárd mikroműanyagot és 3,1 milliárd nanoműanyagot oldhat ki csészénként.

„Úgy gondoljuk, hogy ez nagyon sok, ha összehasonlítjuk más, mikroműanyagokat tartalmazó élelmiszerekkel” – mondta Nathalie Tufenkji, a quebeci McGill Egyetem kutatója a New Scientistnek.

„Az asztali só, amelynek viszonylag magas a mikroműanyag-tartalma, a jelentések szerint körülbelül 0,005 mikrogramm műanyagot tartalmaz grammonként.

Egy csésze tea ezerszer nagyobb tömegű műanyagot tartalmaz, csészénként 16 mikrogrammot.”

Ha nem akarsz egy teázás közben mikroműanyagkoktélt is inni, válassz papírfiltert vagy használj szálas teát.

3. Forrald fel és szűrd át a csapvizet

Sok kultúrában ősidők óta természetes, hogy fogyasztás előtt felforralják a vizet, és úgy tűnik, ez a módszer a mikroműanyagoknál is beválik. Egy 2024-es tanulmány kimutatta, hogy

a forralás és utána történő szűrés akár 90 százalékkal is csökkentheti a csapvíz mikroműanyag- és nanoműanyagtartalmát.

A folyamat lényege: ahogy a víz hőmérséklete emelkedik, a vízforralókban megjelenő vízkő megköti a mikroműanyagok egy részét, és kiszűri őket a vízből. A lerakódások aztán a víz felszínén úszva könnyen elválaszthatók, akár egy sima kávéfilterrel is.

A profi otthoni vízszűrő rendszerek persze hatékonyabbak lehetnek, de sokszor drágák, így a kutatók olyan módszereket kerestek, amelyek olcsók és hozzáférhetők bárki számára. A forralás + szűrés pont ilyen.

4. Felejtsd el a műanyag vágódeszkát

Több kutatás is kimutatta, hogy a népszerű és olcsó műanyag vágódeszkák jelentős mikroműanyag-forrást jelenthetnek az ételeinkben. A kés ismétlődő vágásai miatt apró műanyagszilánkok válnak le a vágódeszka felületéről. Egyes becslések szerint

évente akár 49,5 gramm mikroműanyagot is elfogyaszthat az, aki a nagyobb bútoráruházak és háztartási boltok legolcsóbb műanyag deszkáit használja,

míg a polietilén verzióknál ez 7,4–50,7 gramm lehet.

Ha fából vagy fémből készült vágódeszkát választasz, nemcsak a mikroműanyagoktól óvod magad, de ezek strapabíróbbak, fenntarthatóbbak és könnyebb őket tisztán tartani.

5. Semmiképp se melegíts műanyag dobozt a mikróban

Egy másik kutatás szerint, ha mikróban melegítünk műanyag ételtároló dobozokat, óriási mennyiségű műanyag részecske szabadul fel –

akár 2 milliárd nanoműanyag és 4 millió mikroműanyag négyzetcentiméterenként, mindössze 3 perc mikrózás során.

A polietilén alapú tasakok jobban „szennyeznek”, mint a polipropilén dobozok, de mindkettőből nagy mennyiségű részecske kerülhet a táplálékba.

Ráadásul a hűtés és a szobahőmérsékleten tárolás sem teljesen ártalmatlan: több millió – sőt milliárdnyi – mikroműanyag kerülhet így is az ételekbe.

Mit tehetsz? Ne tárold az ételeket műanyagban, helyette használj üveg- vagy rozsdamentes acél edényeket, és lehetőség szerint kerüld a konzervált és túlzottan feldolgozott élelmiszereket.

Mikroműanyagok: még egy ok, hogy jobban figyeljünk magunkra

Miközben a tudományos közösség még mindig kutatja, milyen súlyosak a mikroműanyagok egészségügyi hatásai,

a fentiek alapján elég nyilvánvaló, hogy érdemes csökkenteni a bevitt mennyiséget.

A jó hír, hogy viszonylag egyszerű módszerekkel – mint a palackozott víz elhagyása, a megfelelő teafilter, a víz forralása-szűrése, a műanyag vágódeszkák száműzése és mikrózáskor a műanyag dobozok mellőzése – már komoly lépést tehetünk abba az irányba, hogy ne a saját testünk legyen a világ legdrágább szemeteszsákja.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez történik a testedben, ha csak egyetlen Ozempic-injekciót szúrsz be – megdöbbentőek a hatások
A kérdés az, hogy ha már egyetlen injekció is ennyi mindent elindít benned – akarod-e tudni, mi történik a tizedik után?

Megosztom
Link másolása

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, de az utóbbi időben valami egészen másért kezdték el tömegesen használni: fogyásért. Celebek is nyomják heti rendszerességgel, és úgy tűnik, sokak számára ez lett az új diéta.

Maga az Ozempic a semaglutid nevű hatóanyag márkaneve, amely több más „súlycsökkentő injekcióban” is szerepel. A semaglutid a szervezet egyik természetes hormonját, a GLP-1-et utánozza –

ez a hormon többek közt csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és hatással van az agy azon részeire, amelyek a jóllakottság érzéséért felelnek.

Egy friss YouTube-szimulációs videóban Zack D. Films azt mutatta be, hogyan alakul át a test működése már egyetlen adag után.

Egy szuri, és máris másképp érzed magad – de meddig?

„Amint az Ozempic bekerül a véráramba, aktiválja az agy azon területeit, amelyek a teltségérzetért felelősek, így csökken az étvágy” – magyarázta a videóban.

„Emellett stabilizálja a vércukorszintet, megszünteti a hirtelen sóvárgásokat, és lelassítja a gyomor kiürülését, így tovább érzed magad jóllakottnak evés után.”

A szimuláció végén grafikus formában is látható, hogy ez a hatás nem mindig kellemes: egyeseknél hányinger, hasmenés, szédülés vagy puffadás is jelentkezhet – és ez még csak a kezdet.

Egyetlen injekció után nem fog leolvadni rólad a kiló

Bár egyetlen adag is elkezdheti csökkenteni az étvágyat pár napon belül, a látványos fogyásra hetekig – vagy hónapokig – kell várni. A Healthline szerint

a gyógyszer 1–3 napon belül kezd hatni, de az első négy hétben a legtöbben nem tapasztalnak érdemi változást.

A tipikus kezdőadag 0,25 mg, amit heti egy alkalommal bőr alá injekcióznak a has vagy a felkar hátsó részébe.

Mellékhatások, amikre senki nem készít fel

A leggyakoribb mellékhatások között szerepel:

* hasfájás

* székrekedés

* hasmenés

* hányinger és hányás

De más, kevésbé ismert tüneteket is jelentettek:

* megváltozott ízérzékelés

* böfögés

* szédülés

* fejfájás

* puffadás

* fáradtság

* savas reflux

* enyhe szívritmus-emelkedés

És ha egyszer csak abbahagyod?

Ha valaki hirtelen leáll az Ozempiccel, az nem marad következmények nélkül. A Healthline szerint ez megvonási tüneteket okozhat, mert a szervezet elveszíti azt a mesterséges segítséget, amit a GLP-1 hormon erősítésével kapott.

A lehetséges következmények:

* visszatérő farkasétvágy

* csökkenő jóllakottságérzet

* megemelkedett vércukorszint

* hirtelen hízás

* keringési változások

A szakértők szerint, ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni – az Ozempic nem az a gyógyszer, amivel csak úgy játszani lehet.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
VIGYÁZAT! Már egy pohár ebből a népszerű üdítőből is károsítja az agyad és az ereidet!
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

Megosztom
Link másolása

A "diétás" és az "egészséges" cimkéket érdemes felülvizsgálni: az eritrit nevű cukorpótlóval végzett új kutatás szerint már egy doboz energiaital is elég lehet ahhoz, hogy biológiai szinten kárt tegyen benned.

Az E968 néven is ismert eritrit nem új név az összetevők listáján:

keto-csokikban, fehérjeszeletekben, cukormentes szénsavas italokban és egyre több termékben bukkan fel, főleg azokban, amiket „egészséges alternatívaként” árulnak.

De a legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

A University of Colorado Boulder kutatócsoportja egy amerikai fiziológiai kongresszuson mutatta be az eredményeit, amelyek szerint az eritrit zavarja a nitrogén-monoxid termelést –

ez az a molekula, amely segíti az erek tágulását, javítja a véráramlást, és kulcsszerepet játszik az agy, a szív és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

„Az eritritet rengeteg diétás termékben használják, de egyre több adat utal arra, hogy nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint hittük” – mondta Auburn Berry, a tanulmány egyik szerzője és a kutatócsoport doktorandusza.

Tudatosabban kellene kezelnünk, mennyit fogyasztanak belőle naponta

A kutatók emberi agyi vérérsejtekre öntöttek 30 gramm eritritet tartalmazó oldatot – ez nagyjából egyetlen energiaitalban található mennyiség – és három órán át vizsgálták a hatását. A sejtek ezután kétszer annyi szabadgyököt kezdtek termelni, mint a kezeletlen sejtek, és jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje is.

A Berry által vezetett csapat szerint a vérerek működésének zavarai hosszú távon stroke-hoz, keringési problémákhoz, sőt neurovaszkuláris károsodáshoz is vezethetnek.

„A legfontosabb üzenet, hogy az eritrit és más nem tápláló édesítőszerek is lehetnek károsak az egészségre

– mondta Berry a Medical News Todaynek. – A sejtszintű és klinikai adatok alapján érdemes odafigyelni a napi eritrit-bevitelre.”

Diétás ital, érrendszeri gyulladás

A reakció nem maradt el a tudományos közösség részéről sem. Thomas Holland, a Rush Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: az eritrit hatására reaktív oxigénfajták szabadulnak fel –

ezek azok a molekulák, amelyek sejt- és idegrendszeri károsodást okozhatnak, és így meggyorsíthatják a kognitív hanyatlást is.

„A szervezet próbál védekezni, belső antioxidánsokat termel, de a stressz túl nagy” – mondta Holland. Szerinte jobb lenne természetes alternatívákhoz nyúlni:

mézhez, datolyasziruphoz vagy esetleg steviához.

TL;DR: az eritrit eddig a barátnak tűnt a kalóriatáblázatban, de lehet, hogy mégsem a legjobb vendég az agyadban és az ereidben. Cseréld le valami másra.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Fájt a háta, rákkal diagnosztizálták - soha ne vedd félvállról a tested jelzéseit!
Halálos, ritka rákfajtával diagnosztizálták azt a nőt, aki azt hitte, a hátfájása csak sérülés. A diagnózis hatalmas sokként érte az egyébként fitt és egészséges 52 éves személyi edzőt.

Megosztom
Link másolása

Egy Sharn nevű nő elképesztő történetét mesélte el arról, hogy egy egyszerű hátfájástól hogyan jutott el egy különleges rák diagnosztizálásáig.

2022-ben az 52 éves személyi edző és kétgyermekes anya éppen egy csempét szedett fel a kocsifelhajtóján,

amiről nem gondolta, hogy nehéz lesz. Érezte, hogy kisebb hátsérüléssel egyenesedett fel a folyamatból, de arra nem gondolt, hogy a probléma gigászi lesz.

Megpróbálta kinyújtani a hátát, de a fájdalom gyorsan szétterjedt.

Egy hét alatt sem múlt el, sőt - 12 hétig szenvedett konstans fájdalomtól, képtelen volt leülni, mert állandó, szúró fájdalma megakadályozta ebben.

Sharn ennek ellenére a majdnem végzetes napon elindult. Aznap majdnem el is ájult, de azt hitte, csak alacsony a vérnyomása, gondolta, biztos nem evett eleget.

Az edzőtermi főnöke beszélte rá, hogy nézesse meg magát egy gyógytornásszal.

Sharn elmagyarázta a fizioterapeutának, hogy miért nem tud alapvető gyakorlatokat elvégezni, innen utalták MRI-vizsgálatra. A vizsgáló ágyra sem tudott felülni a nő, akkora fájdalmai voltak már ekkor.

Még aznap este felhívta egy szakorvos, aki tájékoztatta, hogy a vizsgálat rendellenességet észlelt a csontjaiban.

"Azt mondták, azonnal a sürgősségire kell mennem. Amikor az orvosom meglátta az MRI eredményét, megdöbbent, hogy egyáltalán tudok járni"

- mondta a nő.

Sharnnál végül 2022 augusztusában, 52 éves korában diagnosztizáltak egyfajta vérrákot – az úgynevezett mielómát –, amely a csontvelő plazmasejtjeit érinti.

Sharnt és környezetét sokkolta a hír, mivel a nő egészségesen élt, mindig aktív volt, és alig volt beteg. Erre fel ez a vérrák a csontvelő 75%-át érintette.

A Mayo Klinika magyarázata szerint

a mielóma multiplex egy olyan rákfajta, amely a plazmasejteknek nevezett fehérvérsejtekben alakul ki.

Az egészséges plazmasejtek antitesteknek nevezett fehérjék előállításával segítenek a fertőzések leküzdésében. Az antitestek megtalálják és megtámadják a baktériumokat.

Mint írják, multiplex mielóma esetén rákos plazmasejtek halmozódnak fel a csontvelőben. A csontvelő a csontokban található lágy anyag, ahol a vérsejtek képződnek.

A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges vérsejteket. Ahelyett, hogy hasznos antitesteket termelnének, a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek nem működnek megfelelően.

A rák tünetei közé tartozik a csontfájdalom, különösen a gerincben, a mellkasban vagy a csípőben, hányinger, székrekedés, étvágytalanság, mentális ködösség vagy zavartság, fáradtság, fertőzések, fogyás, gyengeség, szomjúság és gyakori vizelési inger.

"A myeloma multiplex ritka, évente 100 000 emberből körülbelül hét embert érint"

– teszi hozzá a Cleveland Klinika.

Szerencsére, 18 hónappal a kezdeti diagnózis és a kezelések után, Sharnt rákmentesnek nyilvánították.

A most 55 éves nő azóta nyíltan beszél a tapasztalatairól, különösen a hátfájásról, amit kezdetben elhallgatott. Ezzel hívja fel a figyelmet a helyzetre, és arra ösztönöz másokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ha aggodalomra ad okot az állapotuk.

Sharn háta egyre jobban van,

nincsenek fájdalmai, minden nap egyre jobban és jobban van elmondása szerint, és ismét dolgozik.

A nő azzal is viccelődik, hogy a diagnózisa óta kevésbé kontrollmániás, és

nem igazán ordibál már a gyerekeivel, a barátaival szorosabbra fűzte a kapcsolatot.

"Ha több mint 12 hete érzel fájdalmat, akkor mindenképpen szükséged van egy MRI-vizsgálatra. Egy gyógytornász könnyen javasolhat gyakorlatokat" - tanácsolja.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Gondoltad volna, hogy csökkenti a koleszterinszintet ez az egyszerű élelmiszer, és még a szívednek is jó?
De csak akkor, ha rendszeresen és nem túlságosan nagy mennyiségben fogyasztod.

Megosztom
Link másolása

Új "szuperélelmiszer" bukkant fel azon a listán, amin orvosok ajánlanak különféle ételeket jótékony hatásaik alapján.

Egy tanulmány szerint, ami a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg,

a pekándió, amennyiben rendszeresen fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek.

A vizsgálatban 138 olyan beteg vett részt, akiknek a metabolikus egészségük nem volt rendben, de sem szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sem diabéteszt nem diagnosztizáltak náluk.

Alakítottak egy kontrollcsoportot, amelynek tagjai normál étrendet követtek, a többiek pedig rendszeresen kaptak 60 gramm nyers, nem sózott pekándiót a szokásos nassolni valók helyett.

A kísérletben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, vizsgálatokat is végeztek rajtuk, az utánkövetés alatt pedig laborvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúlymérés és egyéb szűrés is volt.

A kutatók megállapították, hogy a pekándiót fogyasztó csoport tagjainak alacsonyabb volt az össz-koleszterinszintje, valamint az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje.

Közben azonban minimális súlygyarapodást is kimutattak, átlagosan mintegy 0,7 kilogrammot, amit statisztikailag elhanyagolhatónak ítéltek.

Mivel a pekándió egészséges zsírokban és rostokban is gazdag, összességében jót tesz a szív egészségének. Ha a megfelelő étrendet sok mozgással kombinálod, és mellé nem dohányzol, nem fogyasztasz sok cukrot és csak ritkán iszol alkoholt, hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Forrás: Instyle Men


Megosztom
Link másolása