Ez az 5 étel durván károsíthatja az agyadat - állítja egy ideggyógyász
Az vagy, amit megeszel - a mondás talán elcsépeltnek tűnik, de ha a memóriád negyven felett jobban emlékeztet egy lyukas vödörre, akkor lehet, hogy ideje komolyabban venni.
És most nem csak a gyorséttermi sült krumpliról van szó.
A Mind Lab Pro nevű agytuningoló termékeket fejlesztő cégnél dolgozó Dr. Ramon Velazquez szerint az agyra leselkedő gasztronómiai veszélyek meglepően alattomosak – és sokszor évtizedekig némán ártanak.
A szakember szerint egyes, teljesen hétköznapi ételek hosszú távon memóriagondokhoz és kognitív hanyatláshoz vezethetnek. A kulcs természetesen a mértékletesség, de ha valaki szeretne hosszabb távon is élesen gondolkozni, akkor érdemes odafigyelni az alábbiakra.
1. Ultra-feldolgozott élelmiszerek
A mikrós vacsorák, csomagolt nasik és más gyors megoldások tele vannak tartósítószerekkel, adalékanyagokkal és mindenféle mesterséges alkatrésszel, ami ugyan hosszabb eltarthatóságot biztosít, de az agynak már kevésbé buli.
Ezek az ételek gyulladásos folyamatokat indítanak el, amelyek károsítják az agysejtek közötti érzékeny kapcsolatokat.”
Velazquez szerint inkább nyúljunk friss zöldséghet, gyümölcshöz, ne a feldolgozott húshoz.
2. Higanyban gazdag halak
A halat sokan az agy legjobb barátjának tartják az omega-3 miatt – és ebben van is igazság –, de nem minden uszonyos egyforma.
- a szardínia, a vadlazac, a hering és a tőkehal viszont nyugodtan fogyasztható!
„A higany különösen káros az idegszövetre, mert képes áthatolni a vér-agy gáton. Miután bejut az agyba, megzavarja a sejtek működését, és idővel kognitív károsodást okozhat.”
Itt is a mérték a kulcs, de ha valaki heti szinten fogyaszt ilyen halakat, az jobban teszi, ha csökkenti az adagot.
3. Grillezett, pirított, rántott ételek
Ha valami jól meg van pirítva vagy grillezve, az finom – csakhogy az agy nem feltétlenül értékeli. A magas hőmérsékleten sütött ételekben kialakulnak úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k), amelyeknek neve körülbelül annyira megnyugtató, mint a hatásuk.
„Az AGE-k oxidatív stresszt és gyulladást váltanak ki az agyban.
Velazquez inkább párolást, főzést, posírozást javasol – ezek kevesebb AGE-t termelnek.
Persze nem mindenki olyan szigorú, mint ő. Eva De Angelis dietetikus például azt mondta az EatingWell-nek:
„Sokkal fontosabb az étrend egészét nézni, mint különálló ételeket.
Majd hozzátette:
„Tagadhatatlan, hogy a pirított ételek finomak, sok izgalmas étel részei. Én is szoktam enni ilyet – ritkán. Így élvezni is tudom, de nem teszem ki magam a kockázatnak, amit a gyakori fogyasztás jelent.”
4. Mesterséges édesítőszerek
Velazquez szerint a mesterséges édesítők nem a barátaink.
„Friss kutatások szerint bizonyos mesterséges édesítőszerek képesek megváltoztatni a bélbaktériumokat oly módon, hogy gyulladást idéznek elő.
Aki édesítés nélkül nem bírja, annak jobb opció lehet a méz vagy juharszirup, de még jobb, ha lassan csökkenti az édesség iránti vágyat.
5. Túl sok alkohol
A magyar kultúra fontos eleme a koccintás, de az agyszöveted nem igazán kerül ünnepi hangulatba ettől. A túlzott alkoholfogyasztás évtizedek alatt agyzsugorodást okozhat.
Velazquez itt is a mértékletességet hangsúlyozza: nem tilos az ital, de rendszeresen és sokat inni már probléma. „Az agy ellenálló, de nem bír ki mindent”
Az idegtudós végül azt is kiemelte, hogy bár az agy rendkívül alkalmazkodó, nem golyóálló.
„Ezért kell, hogy a táplálkozás minden agyi egészséget célzó stratégia alappillére legyen – az edzés, az alvás és a mentális aktivitás mellett.”