Ha ezt szoktad csinálni a konyhában, az súlyos ételmérgezést okozhat - itt vannak a figyelmeztető jelek
Ha csak megszagolod a kaját, mielőtt megfőznéd, lehet, hogy épp megágyazol egy jó kis ételmérgezésnek.
Bevallod vagy sem, te is csináltad már:
Pedig ezzel a lendülettel akár egy adag szalmonellát vagy E. colit is felszolgálhatsz magadnak vagy a családnak.
Egy felmérés pontosan ezt a veszélyes konyhai szokást járta körbe. A statisztikák nem túl szívderítőek:
A romlott sajt, saláta, joghurt és főtt hús elfogyasztása a lejárati időn túl szintén teljesen általános – sokan még mindig azt gondolják, hogy a „majd én tudom, hogy rossz-e”. A kutatásból azonban egyértelműen kiderült:
Miért nem? Mert attól még, hogy valami nem penészes és nem is büdös, simán lehet benne olyan baktérium, amit nem lehet érzékszervvel kiszúrni. És jöhet a jó öreg trió: hasmenés, hányás, gyomorgörcs – jobb esetben pár napig tart, rosszabb esetben kórház.
Ételmérgezéshez vezethet például:
- ha nem főzöd vagy melegíted át rendesen az ételt,
- ha nem tárolod megfelelően hűtve vagy fagyasztva,
- ha túl sokáig hagyod kint a pulton,
- ha valaki fertőzött kézzel vagy mosatlanul nyúl hozzá,
- ha a lejárati idő után mégis megeszed.
És itt fontos különbséget tenni: a „fogyasztható” dátum élelmiszerbiztonsági, és nem hangulati kérdés. Ez nem arról szól, hogy „még nem olyan rossz”, hanem arról, hogy utána már veszélyes. Ezzel szemben a „minőségét megőrzi” címke valóban csak azt jelenti, hogy utána nem lesz olyan finom vagy ropogós, mint előtte, de még nem feltétlenül mérgező.
Rengeteg ételfertőzés történik hazánkban is, de ha az emberek betartanák a hivatalos ajánlásokat a főzés, a tisztaság, a hűtés és a keresztszennyezés elkerülése kapcsán, ezek nagy része megelőzhető lenne.
És ha már szennyezés:
nem azért, mert elég tiszta a hús, hanem mert a víz fröccsenésével a baktériumok mindenhová eljutnak: a kezedre, a pultra, az evőeszközökre, a frissen szeletelt almára is.
Via The Sun