GASZTRO
A Rovatból

Hőségdiéta: Mit együnk a kánikulában?

Friss, szezonális és helyi élelmiszerek a legjobbak nyáron is, és szerencsére már a lédús zöldségektől és gyümölcsöktől is roskadoznak a piacok polcai. De mit készítsünk anélkül, hogy megnövelnénk a konyha hőmérsékletét, és ne fűtsük fel magunkat még az evéssel is?

Megosztom
Link másolása

Az aszály, a szűkösség és a szezonalitás ritmusát érdemes követni egész évben étkezés és növénytermesztés esetén is, nincs ez másként a kánikulával indító nyáron sem. Ha növényeket termesztesz, hamarosan érdemes átállni a szárazság és hőségtűrő fajtákra. A legjobb, hogy ezek gasztronómiai értelemben is kedvezőek akkor, amikor az ember mindenre vágyik, csak enni nem, mert melege van.

Sokszor nincs kedvünk vagy időnk főzőcskézni akkor, amikor eleve hőség tombol odakint, illetve a konyhában. A légkondi hosszú távon nem megoldás.

Hőségben amúgy sem bír olyan ütemben emészteni a szervezet, mint máskor, és a nehéz ételek jobban megterhelnek a hőségben és durva hőmérséklet-különbség esetén is.

Ha túl hideg ilyenkor a lakás, az is baj, meg az is, ha kánikula teszi nehezebbé az életet.

Enni viszont kell, na, de mit?

A The Globe and Mail újságírója, Karen Pinchin összeszedte, ő ilyenkor mire ügyel, hogy a szervezetét jól táplálhassa, illetve mi az, amit aszály esetén ültet.

Szerinte tanulhatunk azon konyhák gasztronómiai csodáiból, amelyek a forró, meleg égövben már hosszú-hosszú évek óta használatosak. Persze ez nem azt jelenti, hogy avokádókban és közép-afrikai ismeretlen fogásokban gazdag étrendet kell követni, sokkal inkább van szó ésszerűsítésről.

A meleg égövi kulináris hagyományok alapja az alapanyagok forrása, az ideális fűszerezés és a szezonalitás.

Fehérjére szükség van, és karbonlábnyom-csökkentő, ha ezt például nem marhahúsból pótoljuk. Nem kell mindenkinek nyersvegán életmódra áttérnie, erről szó nincs, de az alternatív fehérjeforrásokkal jó megbarátkozni. Nemcsak környezetvédelmi okok miatt, hanem mert nyáron sokkal könnyebben fogadja be a szervezet a lencsét, a csicserit, a babféléket vagy akár a sajtokat is.

Ghánából a rostban és fehérjében gazdag vörös homiki bab vagy tehénborsó mellett rizst is fogyasztanak, ezek nem mellesleg a New Orleans-i jazz ikon, Louis Armstrong kedvencei voltak. Mexikóban is a babra, azon belül a Tepary fajtára esküsznek, ha fehérjéről van szó, egyébként ültetni és gondozni is kedvező, mert elvan forróságban, szárazságban is.

A rizs, különösen a basmati vagy a jázmin rizs az ayurvédikus orvoslás szerint hűtő étel. A kínaiak, a japánok, de még a kanadaiak és ukránok is kísérleteznek hegyvidéki rizsfajtákkal, amelyek bírják a hőséget - de nem csak a gazdáknak jó ez, mert maga a rizs is kiváló étel ilyenkor.

A mexikói chillis babot azért jó ilyenkor kerülni, mert a csípős fűszerezés csak ront a hőérzetünkön. Ám az tény, hogy a Délkelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában és a Karib-térségben széles körben elterjedt fűszeres ételek fogyasztása forró időben nem ésszerűtlen. A The Quarterly Review of Biology című folyóiratban megjelent egyik tanulmány kimutatta, hogy a sok trópusi fűszer a baktériumok ellen nyújt védelmet. Lehet őket kompenzálni némi hűsítővel.

A nyár fűszerei ilyenkor idehaza a zöldfűszerek, mint a

rozmaring, a petrezselyem, bazsalikom, a kapor, és persze jöhet a napi maximum 5 gramm só - hiszen izzadás során rengeteg ásványi anyagot is veszítünk, amit pótolni kell.

Szerencsére az ilyenkor érő zöldségek, gyümölcsök önmagukban is hűsítőek és ízesek, így kevésbé van szükség fűszerezésre. Egy lédús citrom bármilyen ételt feldobhat például.

Milyen ételeket érdemes fogyasztani?

A roppanós, lédús uborka szezonja már tombol, ezerféle saláta készíthető belőle. A tradicionális ecetes uborkasaláta, a joghurtos-fokhagymás tzatziki vagy a görög saláta mind egyszerűen elkészíthetők és hűsítők is.

Ha már saláta, zöldségek minden mennyiségben jöhetnek,

egy kiskanál olaj és löttyintésnyi balzsamecet bármelyiket főétellé avanzsálja.

Ott vannak például a tabulék,

amihez nem lehet elég petrezselymet aprítani, néhány zöldség kell még hozzá, esetleg lencse vagy más hüvelyes. Minimális főzési idővel egy könnyű, mégis laktató vitaminbombát varázsolhatunk.

Hogy az olaszok bruschettájáról ne is beszéljünk,

ami a legjobb minőségű olívaolaj, só és lédús paradicsom, húsos levelű bazsalikom találkozása a pirítóssal. Egyébként előre elkészített tortillával vagy magában is mennyei.

A kora reggeli hűvösben készíthetünk cukkini krémlevest mentával, kis kókusztejjel, illetve a behűtött gyümölcslevesek is Isten áldásai a hőségben.

Persze a főzés során járnak hőtermeléssel, ezért kell korán kelni hozzá, de kihűlve meghálálják a szorgalmat.

A lassik, vagyis az indiai joghurtitalok hűsítenek,

vitaminizálnak és hihetetlen finomak, pedig nagyon egyszerű őket elkészíteni. Igazából csak egy kis joghurt, növényi vagy tehéntej kell hozzájuk, gyümölcs, mondjuk őszibarack, szakítás vagy nyaralás elmaradása esetén mangópüré, némi szerecsendió és méz kell hozzá.

A könnyen emészthető, tápdús és egyben ínycsiklandó falatokról hőségben sem kell lemondani.

A termesztés már más kérdés, mert például az eddig nem említett dinnye, illetve a felsoroltak közül is néhány vízigényes növény, és az egyre durvább UV-sugárzást is nehezen bírják. De ezen majd gondolkodunk kicsit hűvösebb időben, kellemes 30 fokban.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
9 élelmiszer, amit neked is a hűtőben kellene tárolnod, de valószínűleg nem teszed
A hűtő a háztartási logisztika egyik kulcsfontosságú csatatere. És aki ügyesen pakol benne, az nemcsak élelmiszert spórol, de pénzt is.

Megosztom
Link másolása

Van, aki mindent a hűtőbe pakol, más meg még a megkezdett tejfölt is visszateszi a pultra. A vita arról, hogy bizonyos élelmiszereknek a hűtőben vagy a konyhapulton van-e a helyük, évek óta tart. De van kilenc étel, amit a háztartások nagy része rossz helyen tárol – és a hűtő lenne az igazi otthonuk.

Ezeknek az élelmiszereknek a hűtése nemcsak megnöveli az eltarthatóságukat, hanem hosszú távon több tízezer forintot is megspórolhatunk évente az élelmiszer-pazarlás csökkentésével.

Íme a lista a hűtő mélyéről:

1. Ketchup, mustár, majonéz – a hűtő alulértékelt hármasa

A nagy kérdés: ezeket hova tesszük? A magyar háztartásokban még mindig sokan tartják a mustárt és a ketchupot a konyhaszekrényben. Pedig ha egy üveget több mint egy hónap alatt fogyasztunk el, élelmiszer-biztonsági szempontból mindenképpen hűtőbe való, főleg a majonéz, ami nyers tojást is tartalmazhat.

2. Citrom, narancs, lime – nem csak a pult díszei

A citrusfélék akár négyszer tovább elállnak a hűtőben, mint a konyhapulton. Hidegben lassabban párolog a víztartalmuk, így nem száradnak ki olyan gyorsan.

3. Felbontott vörösbor – nem csak az ínyencek hűtik

Igen, a vörösbort szobahőmérsékleten szokás inni, de ha már felbontottad, akkor bizony a hűtőben a helye. Ez lelassítja az oxidációs folyamatot, vagyis később ecetesedik meg. Hűtve 4-5 napig még teljesen finom marad.

4. Tojás – nem véletlenül van külön helye a hűtőben

Bár az Európai Unióban a tojásokat mosatlanul forgalmazzák, és ezért a boltokban nem kell hűteni őket, otthon érdemes betenni a hűtőbe, mert így tovább frissek maradnak, és csökken a szalmonella kockázata is.

5. Vaj – kenhető marad, ha csak annyit hagysz kint, amennyi kell

Sokan tartják a vajat a pulton, hogy ne legyen kőkemény reggelire. Ez nem baj, de egyszerre csak kis mennyiséget érdemes kint tartani, a többit vissza kell tenni a hűtőbe, különben megavasodhat.

6. Alma – lehet, hogy hideg lesz, de jót teszel vele

Az almák hűtés nélkül is elállnak, mégis érdemes mégis betenni őket a hűtőbe. Ugyanis etilén gázt termelnek, ami meggyorsítja a környezetükben lévő más gyümölcsök érését – és romlását. A hűtőben ez a folyamat sokkal lassabb.

7. Lekvár, dzsem – a címke nem hazudik

Sokan elfelejtik, hogy a felbontott lekvár címkéjén ott van: hűtve tárolandó. Melegben könnyebben penészedik, különösen, ha már kanalaztunk belőle párszor. Szóval, ha nem akarod a vajas kenyeret szürke, bolyhos dzsemmel enni, irány a hűtő.

8. Krémlikőr – nemcsak az ünnepekkor kell figyelni

A tejtartalmú italok, mint a Baileys vagy az ír krémlikőrök, felbontás után érzékenyek lesznek a hőre, így hűtőben kell őket tartani. Igaz, a Baileys gyártója szerint ez az ital két évig eláll hűtés nélkül is – de más krémlikőrökkel ez nem feltétlenül igaz.

9. Juharszirup – nem olyan, mint a méz

Kevesen tudják, de a juharszirup meg tud penészedni, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Felbontás után érdemes hűteni, különben kis fehér penésztalpak lephetik el a tetejét, és onnantól csak a kukának öröm.

+1 tanács: olvasd el a címkét

Bármilyen élelmiszerről is van szó, mindig nézd meg a csomagoláson az ajánlott tárolási módot. És ha valaminek furcsa a szaga, állaga, íze – ne kockáztass, inkább dobd ki. Egy falat romlott étel több kárt csinál, mint amennyit egy doboz dzsem megér.

Via Express


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Már úgy mondjuk, hogy reflux, mintha teljesen normális állapot lenne - a szakértő elmondja, mit használj ellene
A reflux népbetegség, egyre többeket érint - pedig ennek nem kéne így lennie, és egy kis gyomorbántalomnál komolyabb problémákat is okozhat.

Megosztom
Link másolása

Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember szerint a reflux népbetegség lett - írja az RTL. A csatorna szakértője elmondta, hogy a "népszerűsége" ellenére ez

nem egy természetes és egészséges állapot, a visszafordításán, nem pedig az elnyomásán és a helytelen életmód folytatásán kell legyen a hangsúly.

Szerencsére van visszaút, és elmondja azt is, mit kell tenni ahhoz, hogy ismét jól működjön az ember gyomra. Szerinte gyógyszer nélkül is visszafordítható a reflux, amelynek nem csak az étkezés állhat a hátterében,

a kiváltó okok közt szerepelnek az unalomig ismételten helytelen életmódbéli lépések:

a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő stressztűrő képesség kialakítása és még a kialvatlanság is.

Az egyszerű gyomorégésen túl számos kockázata van a refluxnak.

"A reflux nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: felmaródást, fekélyt, akár vérzést is okozhat. Ezért fontos időben orvoshoz fordulni"

- mondja az orvos, aki szerint ilyen esetben sürgető az életmódváltás.

Aki nemcsak a refluxot szeretné megszüntetni, hanem gyógyszer nélkül szeretné megállni a helyét a nagyvilágban, annak

a szénsavas és koffein tartalmú italokat kerülnie kell, ahogy a túlfűszerezett, csípős és túlzottan zsíros ételeket is. Valljuk be, ez azért más kórállapotoknál is óriási tehermentesítés a szervezetnek.

Az inkább többször keveset evés alapjait kellene lefektetni, hogy a gyomor ne terhelődjön túl, illetve a túl sok plusz kilóból is le kéne faragni. Bár az orvos a stressz minimalizálását javasolja, inkább érdemes ezt úgy felfogni, hogy optimalizáljuk azt. A stresszorok sosem szűnnek meg, illetve a szervezet egészséges működéshez fontos tényezők, ám

az optimális szintet megküzdési stratégiák kialakításával fenn kell tartani, hogy elkerüljünk egy csomó betegséget.

Ezekkel a nem is olyan apró, de 100 százalékban kontrollálható lépésekkel az ember ismét ura lehet a testének, és

egy idő után nem csak a reflux tünetei szűnhetnek meg,

hanem javulhat az alvás minősége, jókedvűbb és energikusabb lehet az ember anélkül, hogy tízezreket hagyna a gyógyszertárban.

A gyógynövény alapú savcsökkentők, reflux ellenes lúgos vizek és még a szódabikarbóna is csak tüneti megoldást jelentenek egyébként,

amellyel maga a probléma nem szüntethető meg. A fogyasztást követően a tünetek csökkennek, ugyanakkor a probléma tovább mélyül, hiszen az illető a kiváltó okokra nem helyezett hangsúlyt.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez az újfajta csoki a rajongók szerint sokkal finomabb, mint a híres dubaji, te megkóstolnád?
Angyalhajjal töltött csoki tarol a neten – ez lett a TikTok új kedvence.

Megosztom
Link másolása

A TikTok új kedvence egy belga csokitábla, ami úgy néz ki, mintha egy fantasy filmből szabadult volna. A neve Angel Hair (ez a mi vattacukrunk angol elnevezése), pisztáciás, vattacukros, rózsaszín, és most épp leverte a trónról a dubaji csokisztárt is.

A csokoládé immár nem csak édesség, hanem koncepció, dizájnelem, tartalomgyártási alapanyag és identitás.

Legalábbis, ha az ember a TikTokon mozog. Most éppen a Tucho nevű belga kézműves csokiműhely új kreációját, az Angel Hair (Angyalhaj) nevű tábláját kapta fel a net – és egyesek szerint még a legendás dubaji „Can't Get Knafeh of It” nevű desszertnél is jobb.

Pisztácia, málnás vattacukor és rózsaszín pánik

Aki nem tudná: a dubaji édesség, amit a Fix Dessert Chocolatier dobott piacra, ropogós knafeh-rétegeivel, tahinijével és pisztáciájával egy ideje már nagy népszerűségnek örvend. De most jött a belga kihívó.

Carmie Sellitto, egy Londonban élő gasztroinfluenszer tette ki, amint megkóstolta az Angel Hair táblát – és 10-es pontszámot adott neki.

@touchdalight this actually really surprised me #london #chocolate #foodreview ♬ Crystal Waters Gypsy Woman (Live) - Dj djacky mix

„Egy Tucho nevű helyről szereztem be a csokit. Általában olyan 21 euró körül megy, de én ajándékba kaptam, mert az Egyesült Királyságban nem lehet hozzájutni – csak Belgiumban készítik és árulják.”

Átszámítva kb. 8500 forintba kerül ez az elég szürreális édesség, amit Sellitto szerint már ránézésre is muszáj volt megkóstolnia.

„Egyszerűen annyira jól nézett ki, olyan furán, máshogy, mint bármelyik csoki, amit valaha láttam – ezért akartam annyira megszerezni.”

Csoki, amitől kész leszel

A csokoládéba „angyalhaj” van töltve – ez tulajdonképpen a vattacukor. Emellé jön a pisztáciakrém, némi vanília, gránátalma és málna, mindez egy rózsaszín ruby csokiburok alá rejtve.

A kombináció elsőre abszurdnak tűnik, de Sellitto szerint:

„Olyan fura volt az egész – az íze is, meg ahogy kinézett –, de idegesítően finom volt.”

Ami igazán megkülönbözteti a dubaji desszerttől, az az állag és a meglepetésfaktor. Míg a knafeh-csoki ropog és selymes, az Angel Hair játékosabb, kívül-belül meghökkentő:

„Ez nem csak pisztácia meg csoki. Van benne valami random vattacukorszerű töltelék is, amitől az egész sokkal szórakoztatóbb lesz evés közben.

Annyi íz kavargott benne egyszerre, hogy teljesen összeolvadt minden – és hát nagyon fura érzés volt, hogy haj van a csokiban.”

Luxuscsokik a TikTok generációnak

A Tucho Angel Hair nemcsak hogy látványos és különleges, de pont azt tudja, amit ma egy prémium édességtől elvárunk: újraírja a fogalmat, hogy mi is az élvezet.

Miközben a világ csokirajongói már rég túlléptek a tejcsokis szeleteken, és Instagramra optimalizált bonbonokat akarnak, a Tucho és a dubaji Fix Dessert Chocolatier is pontosan azt szállítja, amire igény van: valami furcsát, de zseniálisan jóízűt.

Hol lehet Angel Hair csokit kóstolni Magyarországon?

Szerencsére nem kell Belgiumig rohanni:

- Budapesten a Nour cukrászdában,

- Pásztón a Csibe cukrászdában,

- Gödöllőn a Solierben,

- Komáromban a T&G-ben,

- vagy online a Candyland.hu és Megaczukorka.hu oldalakon is elérhető egy ehhez elég hasonló édesség.

Árban 6500–10 000 Ft között mozognak a táblák, attól függően, hol és milyen kiszerelésben szerzed be.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
A te krumplipüréd is ellenállhatatlanul krémes lesz, ha hozzáadod ezt az egyszerű hozzávalót
Ez nem az a püré, amit visszatolsz a hűtőbe holnapra. Ez az, amit titokban befalsz kanállal, amikor mindenki elfordul.

Megosztom
Link másolása

Van az a köret, amit mindenki ismer – vagy legalábbis azt hiszi. Ez a krumplipüré. Tízből kilenc embernek egy halvány sós massza ugrik be róla, amit a menzán kanalaztak a stefánia mellé.

Na most felejtsd el ezt az egészet, mert ez a verzió egészen más ligában játszik.

Tejszínnel, vajjal és krémsajttal készül, és pontosan olyan, mint amit egy luxusétterem a tányérra tesz, és mindenki azt kanalazza le onnan először. Ez a püré szexi, és ezért nem kér bocsánatot: krémes, gazdag, komolyan veszi magát.

Nem azért, mert túl van gondolva, hanem mert végre meg van csinálva rendesen.

Ha még dobsz rá egy marék friss metélőhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot, garantáltan az asztal sztárja lesz. Hogy mienk a körete legyn teljesen mindegy – mert ez a püré nem mellékszereplő, hanem a főhős.

A legkrémesebb krumplipüré, amit otthon valaha készítesz

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

6 nagyobb krumpli (pl. sárga héjú, lisztes fajta, mint a Desiree vagy Agria)

80 ml habtejszín (30–35%-os, nem főzőtejszín)

3-4 evőkanál vaj

100–120 g natúr krémsajt

só, frissen őrölt bors

opcionálisan: friss metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, vágd egyforma darabokra, és főzd sós vízben, amíg villával könnyen szét nem esik (15–20 perc).

Közben egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínt, vajat és krémsajtot alacsony lángon. Ne forrald, csak kevergesd langyosan, míg sima és selymes lesz.

Szűrd le alaposan a krumplit, majd törd át krumplinyomóval vagy passzírozd, hogy ne maradjanak darabok.

Öntsd hozzá a meleg krémsajtos keveréket, keverd ki vele rendesen. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Ha túl sűrű, egy kevés extra meleg tejszínnel vagy vajjal lazíthatod.

Végül, ha feldobnád, szórd meg friss zöldfűszerekkel:

metélőhagyma - az enyhén hagymás, friss ízért, rozmaring vagy kakukkfű - az izgalmas melegség miatt.

Jó étvágyat!


Megosztom
Link másolása