Kávézással tovább élhetsz, mert lassíthatja az öregedést – de csak ha nem cukrozod agyon
Legalább 50 tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy mérsékelt mennyiségű kávé rendszeres fogyasztása egy sor egészségügyi kockázat csökkentésében segít és lassítja az öregedés folyamatát - erre a megállapításra jutott egy cikk szerzője. A publikáció a Psychology Today oldalon jelent meg.
A cikkben a szerző kitért arra, hogy az 1980-as években még a drogok, függőséget kiváltó szerek közé sorolták a kávé fő hatóanyagát, a koffeint. Azóta változott a képlet, mivel az eltelt évtizedekben számos kutatás bizonyította a kávé és a koffein jótékony hatását az emberi szervezetre.
No de mennyi koffein az, ami még nem káros? Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) szerint a felnőttek naponta biztonságosan elfogyaszthatnak akár 400 mg koffeint is. Nézzük a kávézás további jótékony hatásait!
A kávénak ezen kívül egyfajta gyulladáscsökkentő szerepe is van. Rengeteg antioxidánst – például klorogénsavat – tartalmaz, amelyek semlegesítik a szervezetben a rákkeltő szabadgyököket. Az oxidatív stressz csökkentésével ezek az antioxidánsok lassíthatják a sejtek öregedését, és mérsékelhetik a krónikus betegségek kockázatát.
A krónikus gyulladás számos időskori betegség – többek közt a szív- és érrendszeri megbetegedések és bizonyos rákfajták – kialakulásában is szerepet játszik. A kávé gyulladáscsökkentő hatása tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségesebben érjük meg az öregkort.
A kávé ráadásul szerepet kaphat anyagcserével kapcsolatos betegségeknél is: például csökkentheti az inzulin-rezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. De ez nyilván csak akkor igaz, ha nem cukorral vagy szirupokkal iszod a kávédat.
A mérsékelt kávéfogyasztás a szívbetegségekkel is összefügg. A kávéban található bioaktív vegyületek javíthatják az érfalak működését és csökkenthetik az artériás károsodás esélyét. Néhány tanulmány még azt is kimutatta, hogy a kávé hozzájárulhat az emberi DNS épségének megőrzéséhez, ezáltal hosszú távon fenntarthatja az egészséges sejtműködést.
Arról pedig, hogy vajon a kávé vagy a tea egészségesebb-e, a cikk azt írta, hogy ez a meccs egyelőre döntetlen. A kávézás a memóriánknak tesz jót, a teázás pedig - különösen a zöld tea - az emésztőrendszernek. (És a zöld tea a fogyáshoz is jó.)