Nem a sör miatt néz ki úgy a hasad, a tudomány kegyetlenül kivégezte a sörhas legendáját is
Az van, hogy hiába lehetne a haverokra, a pizzára, a chipsre vagy akár a meccsekre kenni, de a férfias pocakosodás kedvenc bűnbakja mindig is a sör maradt. Sőt, ez a fajta pocak még külön nevet is kapott, mintha tényleg a sör okozná a „sörhasat”.
A lényeg röviden: a sörhas egyáltalán nem a sörtől van. Nem kizárt persze, hogy a túlzott sörivás hozzájárul a történethez, de önmagában a sör nem okozna olyan hasat, ami leginkább egy olyan labdára hasonlít, és amin dobolni lehetne.
Na de akkor mi okozza a pocakosodást?
A kulcs szó itt a zsigeri zsír. Ez nem az a klasszikus lötyögős, puha, két ujjal összecsíphető zsír, hanem a mélyebben, a hasüregben található típus, ami körbeveszi a belső szerveket. És igen,
A zsigeri zsír trükkös dolog, mert nagyon kevés köze van ahhoz, hogy épp hány korsó sört ittál meg tegnap este. Sokkal inkább az életmód összessége a felelős: állandó kalóriatöbblet, az étrend, és főleg a mozgáshiány. Magyarul, ha egészségtelenül étkezel és ehhez nullát mozogsz, akkor a tested előbb-utóbb elkezdi „betonozni” a zsírdepókat a hasi szerveid köré.
És akkor miért pont a sör lett a bűnbak?
Elsősorban azért, mert sört szokásos olyan társasági eseményeken inni, ahol elég gyakori kísérő a kalóriadús, sós-zsíros kaják halmozása is. Elég csak annyit mondanunk, hogy sör-virsli, ugye?
plusz hozzá jön a kolbász, vagy hamburger sült krumplival, akkor az összkalória simán felmegy 2500 fölé egyetlen étkezéssel.
Hormonokkal is számolni kell
Ráadásul a zsigeri zsír lerakódásában fontos szerepet játszanak a hormonok is.
Ez a hormonális változás tovább gyorsítja a zsírlerakódást – pont oda, ahová a legkevésbé szeretnéd.
Miért lenne baj, ha így marad?
A kemény pocak nemcsak esztétikai kérdés. A zsigeri zsír olyan anyagokat termel, amik
Nem csoda, hogy az orvosok is azt mondják: ez nem az a fajta zsír, amivel hosszú távon jó barátságban akarnál maradni.
Akkor mostantól sörözhetek nyugodtan?
Persze nem arról van szó, hogy mostantól bárki literszámra döntheti magába a kézműves IPA-t bűntudat nélkül. Inkább arról, hogy
hanem tudatosítani, hogy a sör önmagában nem ördögtől való, és nem az ő hibája, ha a hasad úgy gömbölyödik, mint egy görögdinnye.
Ha tényleg zavar a sörhas, először érdemes a kajálásokat és a mozgás mennyiségét újratervezni, és csak utána hibáztatni szegény sört. Legalábbis ennyivel tartozunk neki.