Van, aki mindent a hűtőbe pakol, más meg még a megkezdett tejfölt is visszateszi a pultra. A vita arról, hogy bizonyos élelmiszereknek a hűtőben vagy a konyhapulton van-e a helyük, évek óta tart. De van kilenc étel, amit a háztartások nagy része rossz helyen tárol – és a hűtő lenne az igazi otthonuk.
Íme a lista a hűtő mélyéről:
1. Ketchup, mustár, majonéz – a hűtő alulértékelt hármasa
A nagy kérdés: ezeket hova tesszük? A magyar háztartásokban még mindig sokan tartják a mustárt és a ketchupot a konyhaszekrényben. Pedig ha egy üveget több mint egy hónap alatt fogyasztunk el, élelmiszer-biztonsági szempontból mindenképpen hűtőbe való, főleg a majonéz, ami nyers tojást is tartalmazhat.
2. Citrom, narancs, lime – nem csak a pult díszei
A citrusfélék akár négyszer tovább elállnak a hűtőben, mint a konyhapulton. Hidegben lassabban párolog a víztartalmuk, így nem száradnak ki olyan gyorsan.
3. Felbontott vörösbor – nem csak az ínyencek hűtik
Igen, a vörösbort szobahőmérsékleten szokás inni, de ha már felbontottad, akkor bizony a hűtőben a helye. Ez lelassítja az oxidációs folyamatot, vagyis később ecetesedik meg. Hűtve 4-5 napig még teljesen finom marad.
4. Tojás – nem véletlenül van külön helye a hűtőben
Bár az Európai Unióban a tojásokat mosatlanul forgalmazzák, és ezért a boltokban nem kell hűteni őket, otthon érdemes betenni a hűtőbe, mert így tovább frissek maradnak, és csökken a szalmonella kockázata is.
5. Vaj – kenhető marad, ha csak annyit hagysz kint, amennyi kell
Sokan tartják a vajat a pulton, hogy ne legyen kőkemény reggelire. Ez nem baj, de egyszerre csak kis mennyiséget érdemes kint tartani, a többit vissza kell tenni a hűtőbe, különben megavasodhat.
6. Alma – lehet, hogy hideg lesz, de jót teszel vele
Az almák hűtés nélkül is elállnak, mégis érdemes mégis betenni őket a hűtőbe. Ugyanis etilén gázt termelnek, ami meggyorsítja a környezetükben lévő más gyümölcsök érését – és romlását. A hűtőben ez a folyamat sokkal lassabb.
7. Lekvár, dzsem – a címke nem hazudik
Sokan elfelejtik, hogy a felbontott lekvár címkéjén ott van: hűtve tárolandó. Melegben könnyebben penészedik, különösen, ha már kanalaztunk belőle párszor. Szóval, ha nem akarod a vajas kenyeret szürke, bolyhos dzsemmel enni, irány a hűtő.
8. Krémlikőr – nemcsak az ünnepekkor kell figyelni
A tejtartalmú italok, mint a Baileys vagy az ír krémlikőrök, felbontás után érzékenyek lesznek a hőre, így hűtőben kell őket tartani. Igaz, a Baileys gyártója szerint ez az ital két évig eláll hűtés nélkül is – de más krémlikőrökkel ez nem feltétlenül igaz.
9. Juharszirup – nem olyan, mint a méz
Kevesen tudják, de a juharszirup meg tud penészedni, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Felbontás után érdemes hűteni, különben kis fehér penésztalpak lephetik el a tetejét, és onnantól csak a kukának öröm.
+1 tanács: olvasd el a címkét
Bármilyen élelmiszerről is van szó, mindig nézd meg a csomagoláson az ajánlott tárolási módot. És ha valaminek furcsa a szaga, állaga, íze – ne kockáztass, inkább dobd ki. Egy falat romlott étel több kárt csinál, mint amennyit egy doboz dzsem megér.
Via Express
Már úgy mondjuk, hogy reflux, mintha teljesen normális állapot lenne - a szakértő elmondja, mit használj ellene
Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember szerint a reflux népbetegség lett - írja az RTL. A csatorna szakértője elmondta, hogy a "népszerűsége" ellenére ez
Szerencsére van visszaút, és elmondja azt is, mit kell tenni ahhoz, hogy ismét jól működjön az ember gyomra. Szerinte gyógyszer nélkül is visszafordítható a reflux, amelynek nem csak az étkezés állhat a hátterében,
a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő stressztűrő képesség kialakítása és még a kialvatlanság is.
Az egyszerű gyomorégésen túl számos kockázata van a refluxnak.
- mondja az orvos, aki szerint ilyen esetben sürgető az életmódváltás.
Aki nemcsak a refluxot szeretné megszüntetni, hanem gyógyszer nélkül szeretné megállni a helyét a nagyvilágban, annak
Az inkább többször keveset evés alapjait kellene lefektetni, hogy a gyomor ne terhelődjön túl, illetve a túl sok plusz kilóból is le kéne faragni. Bár az orvos a stressz minimalizálását javasolja, inkább érdemes ezt úgy felfogni, hogy optimalizáljuk azt. A stresszorok sosem szűnnek meg, illetve a szervezet egészséges működéshez fontos tényezők, ám
Ezekkel a nem is olyan apró, de 100 százalékban kontrollálható lépésekkel az ember ismét ura lehet a testének, és
hanem javulhat az alvás minősége, jókedvűbb és energikusabb lehet az ember anélkül, hogy tízezreket hagyna a gyógyszertárban.
amellyel maga a probléma nem szüntethető meg. A fogyasztást követően a tünetek csökkennek, ugyanakkor a probléma tovább mélyül, hiszen az illető a kiváltó okokra nem helyezett hangsúlyt.
Ez az újfajta csoki a rajongók szerint sokkal finomabb, mint a híres dubaji, te megkóstolnád?
A TikTok új kedvence egy belga csokitábla, ami úgy néz ki, mintha egy fantasy filmből szabadult volna. A neve Angel Hair (ez a mi vattacukrunk angol elnevezése), pisztáciás, vattacukros, rózsaszín, és most épp leverte a trónról a dubaji csokisztárt is.
A csokoládé immár nem csak édesség, hanem koncepció, dizájnelem, tartalomgyártási alapanyag és identitás.
Legalábbis, ha az ember a TikTokon mozog. Most éppen a Tucho nevű belga kézműves csokiműhely új kreációját, az Angel Hair (Angyalhaj) nevű tábláját kapta fel a net – és egyesek szerint még a legendás dubaji „Can't Get Knafeh of It” nevű desszertnél is jobb.
Pisztácia, málnás vattacukor és rózsaszín pánik
Aki nem tudná: a dubaji édesség, amit a Fix Dessert Chocolatier dobott piacra, ropogós knafeh-rétegeivel, tahinijével és pisztáciájával egy ideje már nagy népszerűségnek örvend. De most jött a belga kihívó.
Carmie Sellitto, egy Londonban élő gasztroinfluenszer tette ki, amint megkóstolta az Angel Hair táblát – és 10-es pontszámot adott neki.
@touchdalight this actually really surprised me #london #chocolate #foodreview ♬ Crystal Waters Gypsy Woman (Live) - Dj djacky mix
„Egy Tucho nevű helyről szereztem be a csokit. Általában olyan 21 euró körül megy, de én ajándékba kaptam, mert az Egyesült Királyságban nem lehet hozzájutni – csak Belgiumban készítik és árulják.”
„Egyszerűen annyira jól nézett ki, olyan furán, máshogy, mint bármelyik csoki, amit valaha láttam – ezért akartam annyira megszerezni.”
Csoki, amitől kész leszel
A csokoládéba „angyalhaj” van töltve – ez tulajdonképpen a vattacukor. Emellé jön a pisztáciakrém, némi vanília, gránátalma és málna, mindez egy rózsaszín ruby csokiburok alá rejtve.
A kombináció elsőre abszurdnak tűnik, de Sellitto szerint:
Ami igazán megkülönbözteti a dubaji desszerttől, az az állag és a meglepetésfaktor. Míg a knafeh-csoki ropog és selymes, az Angel Hair játékosabb, kívül-belül meghökkentő:
Annyi íz kavargott benne egyszerre, hogy teljesen összeolvadt minden – és hát nagyon fura érzés volt, hogy haj van a csokiban.”
Luxuscsokik a TikTok generációnak
A Tucho Angel Hair nemcsak hogy látványos és különleges, de pont azt tudja, amit ma egy prémium édességtől elvárunk: újraírja a fogalmat, hogy mi is az élvezet.
Miközben a világ csokirajongói már rég túlléptek a tejcsokis szeleteken, és Instagramra optimalizált bonbonokat akarnak, a Tucho és a dubaji Fix Dessert Chocolatier is pontosan azt szállítja, amire igény van: valami furcsát, de zseniálisan jóízűt.
Hol lehet Angel Hair csokit kóstolni Magyarországon?
Szerencsére nem kell Belgiumig rohanni:
- Budapesten a Nour cukrászdában,
- Pásztón a Csibe cukrászdában,
- Gödöllőn a Solierben,
- Komáromban a T&G-ben,
- vagy online a Candyland.hu és Megaczukorka.hu oldalakon is elérhető egy ehhez elég hasonló édesség.
Árban 6500–10 000 Ft között mozognak a táblák, attól függően, hol és milyen kiszerelésben szerzed be.
A te krumplipüréd is ellenállhatatlanul krémes lesz, ha hozzáadod ezt az egyszerű hozzávalót
Van az a köret, amit mindenki ismer – vagy legalábbis azt hiszi. Ez a krumplipüré. Tízből kilenc embernek egy halvány sós massza ugrik be róla, amit a menzán kanalaztak a stefánia mellé.
Tejszínnel, vajjal és krémsajttal készül, és pontosan olyan, mint amit egy luxusétterem a tányérra tesz, és mindenki azt kanalazza le onnan először. Ez a püré szexi, és ezért nem kér bocsánatot: krémes, gazdag, komolyan veszi magát.
Ha még dobsz rá egy marék friss metélőhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot, garantáltan az asztal sztárja lesz. Hogy mienk a körete legyn teljesen mindegy – mert ez a püré nem mellékszereplő, hanem a főhős.
A legkrémesebb krumplipüré, amit otthon valaha készítesz
Hozzávalók (4–6 adaghoz):
6 nagyobb krumpli (pl. sárga héjú, lisztes fajta, mint a Desiree vagy Agria)
80 ml habtejszín (30–35%-os, nem főzőtejszín)
3-4 evőkanál vaj
100–120 g natúr krémsajt
só, frissen őrölt bors
opcionálisan: friss metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring
Elkészítés:
Hámozd meg a krumplit, vágd egyforma darabokra, és főzd sós vízben, amíg villával könnyen szét nem esik (15–20 perc).
Közben egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínt, vajat és krémsajtot alacsony lángon. Ne forrald, csak kevergesd langyosan, míg sima és selymes lesz.
Szűrd le alaposan a krumplit, majd törd át krumplinyomóval vagy passzírozd, hogy ne maradjanak darabok.
Öntsd hozzá a meleg krémsajtos keveréket, keverd ki vele rendesen. Sózd, borsozd ízlés szerint.
Ha túl sűrű, egy kevés extra meleg tejszínnel vagy vajjal lazíthatod.
Végül, ha feldobnád, szórd meg friss zöldfűszerekkel:
metélőhagyma - az enyhén hagymás, friss ízért, rozmaring vagy kakukkfű - az izgalmas melegség miatt.
Jó étvágyat!