ÉLETMÓD

Van egy kis gond a sült krumplival, és nem az, amit eddig is tudtunk

Nagyon finom. De meddig fogunk tudni emlékezni az ízére?

Megosztom
Link másolása

A sült krumpli fogyasztása növelheti a demencia kockázatát - derül ki egy új tanulmányból, amely a zsiradékban sütés káros hatásait vizsgálja.

A kutatók a többször felhasznált sütőolajban készült ételek hatását vizsgálták - hiszen az éttermekben nem cserélik le minden sütés után a zsiradékot a fritőzben.

Megállapították, hogy az újra és újra felhasznált olaj agykárosító szennyeződéseket tartalmaz, amelyek végül az ételbe kerülnek.

Az ilyen étrenden tartott patkányoknál több szervi gyulladás jelei mutatkoztak, amelyek károsítják az ereket és felgyorsítják a mentális hanyatlást.

A kutatók az agykárosodás több jelét is kimutatták azoknál a patkányoknál, akiket magas újrahasznosított olajokban gazdag étrenddel etettek, a kontrollcsoporthoz képest.

A Chicagói Egyetem tudósai elmondták: „A magas hőmérsékleten történő sütést számos anyagcserezavarral hozták összefüggésbe. Tudomásunk szerint mi vagyunk az elsők, akik arról számoltak be, hogy a hosszú távon ez az étrend fokozza a neurodegenerációt.”

Az eredményeket az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves ülésén mutatták be a texasi San Antonióban.

Az éttermek többször is felhasználják a fritőzben az olajat, melyekben különféle ételeket készítenek, többek között sült krumplit, fánkokat is. A fritőzök tulajdonosainak azt tanácsolják, hogy legfeljebb 2-8 használat után cseréljék le az olajat a fritőzökben.

A kísérlethez a tudósok öt csoportra osztották a patkányokat. Az egyik csoport 30 napig csak a szokásos tápokat fogyasztotta. A másik négy azonban ugyanezen időszak alatt olajokkal kevert étrenden volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a többi csoporttal összehasonlítva az olajat fogyasztó patkányok májában fokozott gyulladás alakult ki. Emellett jelentős károsodást mutattak ki a vastagbélben, valamint a káros méreganyagokat kibocsátó és a sejteket károsító baktériumok elszaporodását - írta meg a MailOnline.

A kutatók a patkányok agyát is megvizsgálták mikroszkóp alatt, és a demenciára utaló károsodást mutattak ki.

Terveznek egy másik tanulmányt, amelyben azt vizsgálják, hogy a régi sütőolaj milyen hatással van például az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint a szorongás, a depresszió kialakulására.

Szóval ha továbbra is ilyen tempóban eszegeted majd az éttermi sült krumplikat, előbb-utóbb már arra sem fogsz emlékezni, hogy milyen az íze, hiába épp akkor ettél belőle.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása