ÉLETMÓD

No Mow May: ezért ne nyírd a füvet májusban!

Hozzánk is megérkezett a Vágatlan Május kihívás! Megy ki a divatból a fenntarthatatlan pázsit, helyette otthon is jön a tudatosan művelt, vadvirágos gyep.
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. május 03.


Megosztom
Link másolása

Világ fűnyírói, pihenjetek!

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy egy ökológiai szempontokat szem előtt tartó kertész májusban szabadságra küldi a fűnyíróját. A No Mow May, vagyis a Vágatlan/Fűnyírásmentes Május kezdeményezést az Egyesült Királyságban működő Plantlife nevű szervezet indította még 2019-ben.

A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók egyre szűkülő életterének problémájára, a klímaváltozásra és levegőminőség romlására.

Fentiek enyhítése céljából arra kéri a kerttulajdonosokat, hogy egy hónapig ne nyírják le a füvüket, vagy csak a szükséges, sokat használt részeket kurtítsák meg, a kevésbé forgalmas helyeket hagyják békén. Ezzel ugyanis több szén-dioxid kötődik meg, a fű környezetében lévő levegő hűvösebb, párásabb lesz, ami kedvező a benne lakó élőlények számára, bolygatás nélkül pedig sokkal több élelmet szolgáltató növény tud virágot bontani, magot érlelni.  Az internetnek köszönhetően ma már számtalan magán- és köztulajdonú fűnyírót pihentetnek ebben az időszakban, nem csak a smaragdzöld kertjeiről híres Albionban, hanem a világ más kertjeiben is. De mielőtt bárki pázsitnácinak nevezné a kezdeményezés elkövetőit, nézzük meg, miért érdemes letenni (vagy rá se állni) a kert ilyenfajta leszőnyegezéséről.

Lady Pázsit, a trendszetter

A híres angol gyep első magvait valamikor a XVII. század második felében vetették el ugyanazzal a nem titkolt szándékkal, amivel a mai gazdagok a Louis Vuitton táskájukat veszik- státuszmutogatásból.

Ugyanis kizárólag a korabeli pénzemberek engedhették meg maguknak azt a luxust, hogy a tulajdonukban lévő területek közül ilyen, konkrét hasznot nem hajtó, viszont költségesen fenntartható részeket különítsenek el.

A rongyrázás eme módja természetesen más gazdagoknak is megtetszett, így hamar meghódította a kontinens, majd az Újvilág alkalmazottakkal jól ellátott kertjeit is. Utóbbiak, mármint az amerikai gazdagok piaci igényét állítólag a kertész-zseni shaker közösségek elégítették ki oly módon, hogy nemesítették az első, ipari termesztésben is használható fűmagokat.

Idővel a kevésbé tehetős rétegek számára is életcéllá vált a saját pázsit, hiszen megtestesítette mindazt a high-life érzést, kockás plédeken elköltött pazar piknikeket, jól szabott öltönyökben való tollaslabdázásokat, amik együtt jártak egy ilyen zöld pénztemető fenntartásához szükséges anyagi biztonság érzésével.

Gyakorlatilag a fél világ beleszerelmesedett ebbe a zöld ruhás kirakatfeleségbe, csak senki se gondolt bele, mivel jár a fenntartása.

Ez a dekorszőnyeg ugyanis nem csak a telepítéskor, hanem egész élete során irreálisan sok gondozást, tápanyagot, öntözést és szakszerű fűnyírást igényel, amit fizetett kertész híján, egyszerű földi halandóként gyakorlatilag nem lehet kivitelezni, főleg nem egyetlen emberöltő alatt.

A közismert viccnek ugyanis sajnos igaza van: a tökéletes pázsit titka az évszázadokig tartó rendszeres nyírás és locsolás. Ezért aztán akinek még nincs, az jobb, ha bele se kezd, főleg nem a mi éghajlatunkon, ahol ráadásul az elmúlt évek aszályai miatt rendre víztakarékosságra kérik (vagy kényszerítik) a lakosságot.

Az a szép ősgyep

Azon túl, hogy a filmekben és fejekben élő pázsit megteremtéséhez és fenntartásához angol lordnak kell lenni, egy ilyen zöldfelület az élővilág szempontjából is jóval kevésbé hasznosítható: gyakorlatilag egy „dísz-monokultúra”. Ezzel szemben

a gyep jobb tűrőképességű, kevesebb ápolást igényel, és az azt alkotó növényfajok gazdagsága révén lényegesen nagyobb biodiverzitással büszkélkedhet, főleg, ha ősgyepről beszélünk.

Az ősgyep olyan, jellemzően pázsitfűfélékből és pillangósvirágúakból álló természetes növénytársulás, mely az adott terület földrajzi és biológiai tulajdonságaihoz egy hosszabb időszak után a legjobban alkalmazkodott. Egy ilyen élőhely azáltal, hogy a természetes szelekció révén minden évszakban tartalmaz nektárt és virágport adó növényeket, táplálékot és menedéket nyújt számtalan élőlénynek a gombáktól a gerincesekig.

Egy ember alkotta vagy használta kertben azonban rendszerint nincs már meg ez az ősgyep, hiszen minden egyes kapavágás vagy ásónyom évtizedek munkáját teszi tönkre, hogy aztán átvegye a helyét a gyomok és kultúrnövények közti állóháború.

Apropó, gyomok. A gyom az agrárium kifejezése, mely alatt a termesztett haszonnövény mellett felbukkanó, azt elnyomni képes planta non grata-t érti.

Így lehet az, hogy a pipacs, a búzavirág vagy a veronika számos faja a mezőgazdaságban gyomnövény, a mi kertünkben meg a vadvirágos rét megbecsült lakója, a pillangóbarát virágágyásunk oszlopos tagja vagy egyenesen talajtakaró növény.

Ősgyepet készíteni sajnos majdnem olyan hosszú és fáradtságos munka, mint pázsitot telepíteni.

Ezért is fontos telek vagy házvásárlás esetén jól megfigyelni a területet, hiszen lehet, hogy az első látásra összevissza, hol sárga, hol zöld füves felület valójában a legkönnyebben gondozható, ökológiai rezervátumként működő része a kertünknek, amit kár lenne felásni.

Ha viszont nincs ilyen szerencsénk, de boldog gyeptulajdonosok szeretnénk lenni, akkor érdemes először körbejárni a környék érintetlenebb helyeit és megfigyelni az ott előforduló növényeket - ezek a fajok ugyanis az ember gondozása nélkül is jól elboldogulnak, így nemesített változataik jól fogják érezni magukat a mi kertünkben is. Előfordulhat persze, hogy nincs időnk vagy kedvünk magunk bíbelődni a fajtaválasztással, ebben az esetben célszerű felkeresnünk egy olyan kertészetet, ahol segítenek egy, a mi kertünk lehetőségeinek és igényeinek megfelelően összeállított magkeveréket találni. Ha pedig megvan a mag, kész a vetési terv, és a család minden tagja katonás rendben várja, mikor kell locsolnia, már csak türelemre van szükségünk. Ugyanis sajnos sokan elfelejtik belekalkulálni egy füvesítés/gyepesítés munkálataiba a „békénhagyás idejét”.

Mert hiába a leggondosabban előkészített morzsalékos föld, a megfelelő időben vetett helyes összeállítású magkeverék, ha kikelés után nem hagyunk neki kellő időt a megerősődésre, és túl hamar vesszük használatba, a munkánk kárba fog menni. Ezért érdemes nem egyszerre, hanem  helyes stratégiát felállítva, módszeresen foglalni el a terepet. Ha pedig beállt a rendszer, ugyanígy járni el a gondozás, fűnyírás kérdésében is.

Kíméletes népirtás

Képzeljük el, hogy ostrom alá veszik a házunkat. Még nem látjuk a tankokat, de érezzük: a föld dübörög, a levegő melegszik, és ahogy telik az idő, egyre több menekült érkezik hozzánk. Egyenletes, áthatolhatatlan gyűrűben közeledik felénk az ellenség, nincs esélyünk elmenekülni.

Ha szerencsénk van, a támadók megállnak a házunk előtt, kegyelmet gyakorolnak, el is vonulnak - maguk mögött hagyva a romba döntött városokat, letarolt földeket. Mi pedig ott maradunk a több ezer menekülttel élelem és lakhely nélkül.

Hát valahogy így kell elképzelni egy rosszul kivitelezett fűnyírást vagy kaszálást.

Akár egy kiskert, akár egy városi park fűnyírásáról beszélünk, fontos ismernünk az ott honos élőlények mobilitását. Ha fontos nekünk a füvünkben lakó élőlények élete, egyáltalán nem mindegy, hogyan nyírjuk a füvet.

A Kiskunsági Nemzeti Park oldalán így írnak a kaszálás irányának kérdéséről:

„Ha egy területet kívülről befelé haladva kaszálnak le (középre tartó spirálvágás), akkor a végén megmaradt területre koncentrálódnak a menekülni képes hüllők, emlősök, madárfiókák, földön szívesen mozgó madarak (fogoly) jelentős része, és ha azt is lekaszálják, akkor ezek sorsa is megpecsételődött, ezért kötelező védett természeti területen a sávos vagy a spirálisan kifelé tartó kaszálás."

Egy kiskertben persze kevésbé számít az ember „földön szívesen mozgó madarakra”, de a hüllők, rovarok számára is fontos, hogy humanitárius folyosót biztosítsunk nekik, ha fűnyírásra kerül a sor.

A legjobb persze, ha a kertünk ember által ritkábban használt részein egyáltalán nem bolygatjuk a dolgokat, vagy mozaikszerűen végezzük a fűnyírást. A fűnyíró feltalálása előtt ez nem volt kérdés, hiszen a kézi kaszálás idejében ergonómiai okai voltak annak, hogy egy réten vagy kertben mindig akadt elegendő menedék az élőlények számára: egy nap alatt még fél hektárt is alig tudott lekaszálni az ember, mert a füvet csak harmatosan lehetett jól vágni. Még nagyobb területeken is, ahol csapatban dolgoztak, ez a kis lépésekben haladó kézi betakarítás sokszor akár egy hónapig is eltarthatott.

Így mindig voltak frissen kaszált, le nem kaszált, illetve különböző korú újrasarjadt területek is. Ennek köszönhetően minden állat megtalálhatta a maga számára legoptimálisabb élőhelyet, illetve a növények is - ha nem is a teljes területen - magot érlelhettek.

Ehhez képest a manapság közterületeken végzett gépi kaszálás igazi atombomba: a dobkaszák szinte a föld felszínén vágják el a növényeket, ezáltal gyakorlatilag ledarálják a gyepek mikrodomborzatát, a benne található hangyafészkekkel együtt. A dobkaszáknak ráadásul van még egy nagyon rossz tulajdonsága: szívóhatásuk miatt a talaj felszínén mozgó, gyors helyváltoztatásra képtelen élőlények jelentős része a késeik között leli halálát. Egy ilyen terület regenerálódása évekbe telik.

Jusson eszünkbe ez a mészárlás, ha frissen kialakított városi méhlegelőt látunk, hiszen a hosszú évek módszeres pusztítása után senki se várhatja el, hogy hipp-hopp egész évben dúsan virágzó paradicsom legyen a letarolt gyep helyén.

Tippek kertes és kerttelen gyepbarátoknak

Akinek van kertje, az azért, akinek nincs, az azért csatlakozzon a kihíváshoz. Saját lehetőségeinket mi ismerjük a legjobbat, ezért például lehet, hogy a mi kertünkben egy Vágatlan Április vagy egy Vágatlan Június kivitelezése több haszonnal jár, mint az elterjedt májusi nyírásszünet.

Gondoljunk magunkra méhpásztorként, aki egész évben élelmet és szállást biztosít a nyájnak - ha kell, részleges munkabeszüntetéssel. Azon túl, hogy olyan növényekkel gazdagítjuk a kertet, melyek egymást váltva egész szezonban táplálékot nyújtanak a beporzóknak, biztosítsunk nekik vizet is, és ha nincs természetes búvóhelyük, csináljunk nekik bogárhotelt.

Akinek pedig nincs saját kertje, az nevezze ki magát a lakóhelye vagy egy általa sokat látogatott zöld terület önkéntes gyepmesterének. Ha még nincs rajtuk méhlegelő, rovarhotel kialakítva, kezdeményezhetjük a fenntartónál vagy egy környékbeli zöld szervezetnél a létesítésüket, és ha már ott vagyunk, csatlakozhatunk is hozzájuk (mármint a zöld szervezethez, nem a fenntartóhoz).

Amit pedig bárki meg tud tenni, az az edukálás, szóban és írásban is. Nyugodtan hívjuk fel a kerttulajdonos ismerősök figyelmét a téma fontosságára, osszuk meg ezt vagy más, a témával foglalkozó cikket a közösségi médiában.

Végül pedig: vegyünk virágot helyi őstermelőtől! Minél többen vásárolunk hazai szezonális vágott virágot, a virágtermelők annál több élelmet biztosítanak a beporzók számára.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez történik a testedben, ha csak egyetlen Ozempic-injekciót szúrsz be – megdöbbentőek a hatások
A kérdés az, hogy ha már egyetlen injekció is ennyi mindent elindít benned – akarod-e tudni, mi történik a tizedik után?

Megosztom
Link másolása

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, de az utóbbi időben valami egészen másért kezdték el tömegesen használni: fogyásért. Celebek is nyomják heti rendszerességgel, és úgy tűnik, sokak számára ez lett az új diéta.

Maga az Ozempic a semaglutid nevű hatóanyag márkaneve, amely több más „súlycsökkentő injekcióban” is szerepel. A semaglutid a szervezet egyik természetes hormonját, a GLP-1-et utánozza –

ez a hormon többek közt csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és hatással van az agy azon részeire, amelyek a jóllakottság érzéséért felelnek.

Egy friss YouTube-szimulációs videóban Zack D. Films azt mutatta be, hogyan alakul át a test működése már egyetlen adag után.

Egy szuri, és máris másképp érzed magad – de meddig?

„Amint az Ozempic bekerül a véráramba, aktiválja az agy azon területeit, amelyek a teltségérzetért felelősek, így csökken az étvágy” – magyarázta a videóban.

„Emellett stabilizálja a vércukorszintet, megszünteti a hirtelen sóvárgásokat, és lelassítja a gyomor kiürülését, így tovább érzed magad jóllakottnak evés után.”

A szimuláció végén grafikus formában is látható, hogy ez a hatás nem mindig kellemes: egyeseknél hányinger, hasmenés, szédülés vagy puffadás is jelentkezhet – és ez még csak a kezdet.

Egyetlen injekció után nem fog leolvadni rólad a kiló

Bár egyetlen adag is elkezdheti csökkenteni az étvágyat pár napon belül, a látványos fogyásra hetekig – vagy hónapokig – kell várni. A Healthline szerint

a gyógyszer 1–3 napon belül kezd hatni, de az első négy hétben a legtöbben nem tapasztalnak érdemi változást.

A tipikus kezdőadag 0,25 mg, amit heti egy alkalommal bőr alá injekcióznak a has vagy a felkar hátsó részébe.

Mellékhatások, amikre senki nem készít fel

A leggyakoribb mellékhatások között szerepel:

* hasfájás

* székrekedés

* hasmenés

* hányinger és hányás

De más, kevésbé ismert tüneteket is jelentettek:

* megváltozott ízérzékelés

* böfögés

* szédülés

* fejfájás

* puffadás

* fáradtság

* savas reflux

* enyhe szívritmus-emelkedés

És ha egyszer csak abbahagyod?

Ha valaki hirtelen leáll az Ozempiccel, az nem marad következmények nélkül. A Healthline szerint ez megvonási tüneteket okozhat, mert a szervezet elveszíti azt a mesterséges segítséget, amit a GLP-1 hormon erősítésével kapott.

A lehetséges következmények:

* visszatérő farkasétvágy

* csökkenő jóllakottságérzet

* megemelkedett vércukorszint

* hirtelen hízás

* keringési változások

A szakértők szerint, ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni – az Ozempic nem az a gyógyszer, amivel csak úgy játszani lehet.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
VIGYÁZAT! Már egy pohár ebből a népszerű üdítőből is károsítja az agyad és az ereidet!
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

Megosztom
Link másolása

A "diétás" és az "egészséges" cimkéket érdemes felülvizsgálni: az eritrit nevű cukorpótlóval végzett új kutatás szerint már egy doboz energiaital is elég lehet ahhoz, hogy biológiai szinten kárt tegyen benned.

Az E968 néven is ismert eritrit nem új név az összetevők listáján:

keto-csokikban, fehérjeszeletekben, cukormentes szénsavas italokban és egyre több termékben bukkan fel, főleg azokban, amiket „egészséges alternatívaként” árulnak.

De a legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

A University of Colorado Boulder kutatócsoportja egy amerikai fiziológiai kongresszuson mutatta be az eredményeit, amelyek szerint az eritrit zavarja a nitrogén-monoxid termelést –

ez az a molekula, amely segíti az erek tágulását, javítja a véráramlást, és kulcsszerepet játszik az agy, a szív és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

„Az eritritet rengeteg diétás termékben használják, de egyre több adat utal arra, hogy nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint hittük” – mondta Auburn Berry, a tanulmány egyik szerzője és a kutatócsoport doktorandusza.

Tudatosabban kellene kezelnünk, mennyit fogyasztanak belőle naponta

A kutatók emberi agyi vérérsejtekre öntöttek 30 gramm eritritet tartalmazó oldatot – ez nagyjából egyetlen energiaitalban található mennyiség – és három órán át vizsgálták a hatását. A sejtek ezután kétszer annyi szabadgyököt kezdtek termelni, mint a kezeletlen sejtek, és jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje is.

A Berry által vezetett csapat szerint a vérerek működésének zavarai hosszú távon stroke-hoz, keringési problémákhoz, sőt neurovaszkuláris károsodáshoz is vezethetnek.

„A legfontosabb üzenet, hogy az eritrit és más nem tápláló édesítőszerek is lehetnek károsak az egészségre

– mondta Berry a Medical News Todaynek. – A sejtszintű és klinikai adatok alapján érdemes odafigyelni a napi eritrit-bevitelre.”

Diétás ital, érrendszeri gyulladás

A reakció nem maradt el a tudományos közösség részéről sem. Thomas Holland, a Rush Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: az eritrit hatására reaktív oxigénfajták szabadulnak fel –

ezek azok a molekulák, amelyek sejt- és idegrendszeri károsodást okozhatnak, és így meggyorsíthatják a kognitív hanyatlást is.

„A szervezet próbál védekezni, belső antioxidánsokat termel, de a stressz túl nagy” – mondta Holland. Szerinte jobb lenne természetes alternatívákhoz nyúlni:

mézhez, datolyasziruphoz vagy esetleg steviához.

TL;DR: az eritrit eddig a barátnak tűnt a kalóriatáblázatban, de lehet, hogy mégsem a legjobb vendég az agyadban és az ereidben. Cseréld le valami másra.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Fájt a háta, rákkal diagnosztizálták - soha ne vedd félvállról a tested jelzéseit!
Halálos, ritka rákfajtával diagnosztizálták azt a nőt, aki azt hitte, a hátfájása csak sérülés. A diagnózis hatalmas sokként érte az egyébként fitt és egészséges 52 éves személyi edzőt.

Megosztom
Link másolása

Egy Sharn nevű nő elképesztő történetét mesélte el arról, hogy egy egyszerű hátfájástól hogyan jutott el egy különleges rák diagnosztizálásáig.

2022-ben az 52 éves személyi edző és kétgyermekes anya éppen egy csempét szedett fel a kocsifelhajtóján,

amiről nem gondolta, hogy nehéz lesz. Érezte, hogy kisebb hátsérüléssel egyenesedett fel a folyamatból, de arra nem gondolt, hogy a probléma gigászi lesz.

Megpróbálta kinyújtani a hátát, de a fájdalom gyorsan szétterjedt.

Egy hét alatt sem múlt el, sőt - 12 hétig szenvedett konstans fájdalomtól, képtelen volt leülni, mert állandó, szúró fájdalma megakadályozta ebben.

Sharn ennek ellenére a majdnem végzetes napon elindult. Aznap majdnem el is ájult, de azt hitte, csak alacsony a vérnyomása, gondolta, biztos nem evett eleget.

Az edzőtermi főnöke beszélte rá, hogy nézesse meg magát egy gyógytornásszal.

Sharn elmagyarázta a fizioterapeutának, hogy miért nem tud alapvető gyakorlatokat elvégezni, innen utalták MRI-vizsgálatra. A vizsgáló ágyra sem tudott felülni a nő, akkora fájdalmai voltak már ekkor.

Még aznap este felhívta egy szakorvos, aki tájékoztatta, hogy a vizsgálat rendellenességet észlelt a csontjaiban.

"Azt mondták, azonnal a sürgősségire kell mennem. Amikor az orvosom meglátta az MRI eredményét, megdöbbent, hogy egyáltalán tudok járni"

- mondta a nő.

Sharnnál végül 2022 augusztusában, 52 éves korában diagnosztizáltak egyfajta vérrákot – az úgynevezett mielómát –, amely a csontvelő plazmasejtjeit érinti.

Sharnt és környezetét sokkolta a hír, mivel a nő egészségesen élt, mindig aktív volt, és alig volt beteg. Erre fel ez a vérrák a csontvelő 75%-át érintette.

A Mayo Klinika magyarázata szerint

a mielóma multiplex egy olyan rákfajta, amely a plazmasejteknek nevezett fehérvérsejtekben alakul ki.

Az egészséges plazmasejtek antitesteknek nevezett fehérjék előállításával segítenek a fertőzések leküzdésében. Az antitestek megtalálják és megtámadják a baktériumokat.

Mint írják, multiplex mielóma esetén rákos plazmasejtek halmozódnak fel a csontvelőben. A csontvelő a csontokban található lágy anyag, ahol a vérsejtek képződnek.

A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges vérsejteket. Ahelyett, hogy hasznos antitesteket termelnének, a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek nem működnek megfelelően.

A rák tünetei közé tartozik a csontfájdalom, különösen a gerincben, a mellkasban vagy a csípőben, hányinger, székrekedés, étvágytalanság, mentális ködösség vagy zavartság, fáradtság, fertőzések, fogyás, gyengeség, szomjúság és gyakori vizelési inger.

"A myeloma multiplex ritka, évente 100 000 emberből körülbelül hét embert érint"

– teszi hozzá a Cleveland Klinika.

Szerencsére, 18 hónappal a kezdeti diagnózis és a kezelések után, Sharnt rákmentesnek nyilvánították.

A most 55 éves nő azóta nyíltan beszél a tapasztalatairól, különösen a hátfájásról, amit kezdetben elhallgatott. Ezzel hívja fel a figyelmet a helyzetre, és arra ösztönöz másokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ha aggodalomra ad okot az állapotuk.

Sharn háta egyre jobban van,

nincsenek fájdalmai, minden nap egyre jobban és jobban van elmondása szerint, és ismét dolgozik.

A nő azzal is viccelődik, hogy a diagnózisa óta kevésbé kontrollmániás, és

nem igazán ordibál már a gyerekeivel, a barátaival szorosabbra fűzte a kapcsolatot.

"Ha több mint 12 hete érzel fájdalmat, akkor mindenképpen szükséged van egy MRI-vizsgálatra. Egy gyógytornász könnyen javasolhat gyakorlatokat" - tanácsolja.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Gondoltad volna, hogy csökkenti a koleszterinszintet ez az egyszerű élelmiszer, és még a szívednek is jó?
De csak akkor, ha rendszeresen és nem túlságosan nagy mennyiségben fogyasztod.

Megosztom
Link másolása

Új "szuperélelmiszer" bukkant fel azon a listán, amin orvosok ajánlanak különféle ételeket jótékony hatásaik alapján.

Egy tanulmány szerint, ami a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg,

a pekándió, amennyiben rendszeresen fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek.

A vizsgálatban 138 olyan beteg vett részt, akiknek a metabolikus egészségük nem volt rendben, de sem szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sem diabéteszt nem diagnosztizáltak náluk.

Alakítottak egy kontrollcsoportot, amelynek tagjai normál étrendet követtek, a többiek pedig rendszeresen kaptak 60 gramm nyers, nem sózott pekándiót a szokásos nassolni valók helyett.

A kísérletben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, vizsgálatokat is végeztek rajtuk, az utánkövetés alatt pedig laborvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúlymérés és egyéb szűrés is volt.

A kutatók megállapították, hogy a pekándiót fogyasztó csoport tagjainak alacsonyabb volt az össz-koleszterinszintje, valamint az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje.

Közben azonban minimális súlygyarapodást is kimutattak, átlagosan mintegy 0,7 kilogrammot, amit statisztikailag elhanyagolhatónak ítéltek.

Mivel a pekándió egészséges zsírokban és rostokban is gazdag, összességében jót tesz a szív egészségének. Ha a megfelelő étrendet sok mozgással kombinálod, és mellé nem dohányzol, nem fogyasztasz sok cukrot és csak ritkán iszol alkoholt, hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Forrás: Instyle Men


Megosztom
Link másolása