GASZTRO
A Rovatból

7 előre elkészíthető snack, ami kitart egy hétig – köztük van a fagyasztott banánszendvics is!

Ha szeretnéd jó útra terelni a nasi-szenvedélyed, itt van hét olyan snack-recept, amiket előre elkészíthetsz és a hűtőben vagy a szekrényben elállnak egy hétig.

Megosztom
Link másolása

A home office-nak számos előnye van (nincs például ingázás, és senki nem szól meg azért, mert kényelmes naciban és pólóban mászkálsz), de azért van néhány hátulütője is. Az egyik, hogy egész nap közvetlen hozzáférésed van a rágcsálnivalókkal teli szekrényhez. Amikor naponta többször is benyúlsz oda egy kis chipsért vagy egy szelet csokiért, annak lehetnek 'súlyos' következményei.

Persze szükség van valamire, ami két étkezés között elűzi az éhséget, megnyugtat egy húzósabb zoom beszélgetés után, vagy megjutalmaz, ha időre leadtad a projekted, és azt azért senki nem várhatja el tőled, hogy üres teán élj egész nap.

És itt jönnek a képbe a snack-receptek. Ezeket előre elkészítheted, és egy hétig garantáltan nem lesz gondod az egészséges nasikra.

1. Energiagolyók

Sütés nélkül készítheted, bármikor kisegít.

Hozzávalók:

1 1/4 csésze  zabpehely

1 evőkanál chia mag

1 evőkanál lenmag

½ csésze mogyoróvaj

1/3 csésze méz vagy juharszirup

1/4 kiskanál só

½ csésze mazsola vagy más aszalt gyümölcs

Elkészítése:

Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd tedd be fél órára a hűtőbe, hogy könnyebb legyen formázni. Nedves kézzel formázz golyókat a masszából, körülbelül 12 darab lesz. Tedd jól záródó dobozba és tartsd a hűtőben. Egy hétig simán eláll. Ha inkább a szeleteket szereted, frissen nyomkodd sütőpapírral bélelt négyzet alakú edénybe, majd a hűtés után vágd fel.

2. Pirított csicseriborsó

Ez a ropogós sült csicseriborsó maga a tökéletes sós, egészséges snack! Chiliporral és borssal bolondítottuk meg.

Hozzávalók:

1 doboz koncerv csicseriborsó

2 evőkanál oliva olaj

1 ½ kiskanál chili por

1 kiskanál őrölt bors

1 kiskanál római kömény

½ kiskanál füstölt paprika

¾ kiskanál só

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Csepegtesd le a csicseriborsót, majd most is le róla a konzerv levét. Tedd két papírtörlő közé, és finoman hengergesd, egyrészt szárítsd így, másrészt amelyik le akarja dobni a héját, azt most tegye meg. Egy közepes tálban keverd össze a fűszereket, az oliva olajat és a csicserit. Terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd nagyjából 45 percig, de 15 percenként keverd át az egészet. A pontos sütési idő a csicserikonzerv fajtájától és a sütőtől is függ. Szóval a végén résen kell lenni, és kóstolgatni, nehogy megégjen vagy túlzottan kiszáradjon. Miután kivetted, hagyd kihűlni. Jól záródó száraz dobozban egy hétig is elvan.

3. Fagyasztott mandulás banánszendvics

Nem, ezt sem kell sütni, viszont gyorsan elkészül, és tele van vitaminnal.

Hozzávalók:

2 nagy, vagy 3 közepes méretű banán

mandulakrém vagy csokis mogyorókrém

80 gramm csokoládé

Elkészítése:

Karikázd fel fél centi vastagra a hibátlan banánokat, majd kettesével kend meg őket mandulakrémmel és készíts apró szendvicseket. Tedd egy sütőpapírra a mini szendvicseket egymás mellé, és tedd be a mélyhűtődbe egy órára. Olvaszd fel a a csokit, és mártsd meg félig mindegyik banán-szendvicsedet, majd tedd vissza a sütőpapírra, és mehet újra a mélyhűtőbe. Újabb fél órával később tedd át dobozba őket és tartsd fagyasztóban, amíg el nem fogynak.

4. Sajtos kréker

Sós, ropogós, és el kell zárni a gyerekek elől, mert nem fog maradni a munkához.

Hozzávalók:

1 ½ csésze apróra reszelt cheddar

1 csésze liszt

1 ½ kiskanál kukoricakeményítő

1/4 kiskanál só

6 evőkanál hideg vaj

2 evőkanál jeges víz

A tetejére tengeri só

Elkészítése:

Gyúrjuk össze a sajtot, a lisztet, keményítőt, sót és a hideg vajat, amíg az egésznek nagyjából olyan állaga lesz, mint a nedves homoknak. Gyorsan kellene csinálni, hogy a vaj ne melegedjen meg. Ha van konyhai robotgéped, az most nagy segítség lehet. Ezután add hozzá a hideg vizet, elég kemény, de azért nyújtható tésztát fogsz kapni. Ha nem áll össze, akkor még egy kis vizet keverj hozzá. Csomagold be konyhai fóliába, és tedd be a hűtőbe egy órára. Ha jól áthűlt, könnyebb lesz dolgozni vele (leszámítva a nyújtást, az tényleg erőt igényel, viszont nem fog ragadni). Nyújtsd ki vékonyra a tésztát, könnyebb, ha ezt két fólia között teszed. Tedd enyhén meglisztezett deszkára, húzd le óvatosan a fóliát mind a két feléről (ha nem használtál, akkor ez a lépés kimarad), majd pizzavágóval, vagy egy szép régi gurulós vágóval vágd nagyjából 2x2 centis négyzetekre. Tedd sütőpapírra őket, majd fogpiszkálóval szúrd ki a közepüket. Enyhén meg is szórhatod a sóval.

180 fokos sütőben süsd nagyjából 18 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hagyd őket a sütőlapon kihűlni, szobahőmérsékleten jól záródó dobozban egy hétig is ropogósak lesznek - ha marad belőlük addig.

5. Protein szelet - címlapképünk!

Ezt sem kell sütni, csak gyúrni :)

Hozzávalók:

3/4 csésze mogyoróvaj

1/3 csésze méz

2 evőkanál kókuszzsír

2 csésze zabpehely

3 evőkanál őrölt lenmag

1/2 csésze proteinpor

1/4 kiskanál őrölt fahéj

1/4 kiskanál só

1/3 csésze mini csoki chips vagy apróra tört étcsoki

Elkészítése:

A mogyoróvajat, a mézet és a kókuszzsírt gőz fölött olvaszd össze (ehhez egy fazékban forralj vizet, és erre tegyél egy hőálló tálat, ami nem ér bele a forró vízbe, így a gőz fölött tudod összeolvasztani a hozzávalókat. A direkt hőtől szétesne és csomós lenne a masszád). Ha kész, a csoki kivételével keverd bele a többi hozzávalót. Várj, amíg szobahőmérsékletűre hűlik a massza, csak akkor mehet bele a csoki is. Egy 20x20 centis négyzet alakú edényt bélelj ki sütőpapírral, nem baj, ha rendesen túllóg rajta a papír. Ebbe az edénybe nyomkodd bele a masszát, majd sütőpapírral letakarva préseld össze az egészet. Tedd egy órára hűtőbe, majd vedd ki a sütőpapírral együtt az edényből, és szeleteld fel. Szobahőmérsékleten egy hétig is eltarthatod.

6. Barackos flapjack

A legjobb kényeztető nasi, különösen a gyömbér és a barack ízkombinációja miatt.

Hozzávalók:

200 gramm barnacukor

250 gramm vaj

5 evőkanál méz, vagy agave szirup, vagy juharszirup

350 gramm zabpehely (ne instant legyen, és ne is a nagyszemű)

8-10 szem aszalt sárgabarack, apróra vágva

8-10 szem aszalt gyömbér, apróra vágva

1/4 kiskanál só

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Egy edényben kislángon olvaszd fel a vajat, öntsd hozzá a barnacukrot, amikor nagyrészt megolvadt, mehet hozzá a só, a méz, a zab és az aszalt gyümölcsök. Amikor a keverék ragacsos masszává állt össze, egy sütőpapírral kibélelt sütőformába nyomkodd bele, és süsd minimum 25, legfeljebb 35 percig. Első alkalommal figyelni kell, nehogy megbarnuljon a széle, aztán már tudni fogod a te sütődben a pontos sütési idejét.

Miután kivetted a sütőből, hagy hűlni legalább 10 percet, majd szeleteld fel. Egyes hírek szerint 3 hétig is elállna szobahőmérsékleten, de addig biztos nem tud, mert nem lehet neki ellenállni.

7. Görögjoghurt szelet

Nem a sütőbe, a fagyasztóba kell tenni. Elképesztően finom.

Hozzávalók:

500 gramm görög joghurt

2 evőkanál méz

3 szem kivi apróra vágva (vagy eper, ha eljön az ideje)

1/2 csésze granola

Elkészítése:

Keverd el a mézzel a joghurtot. Vegyél egy szilikonlapot vagy sütőpapírt, és vastagon kend szét rajta a mézes görögjoghurtodat, majd szór meg előbb a granolával, majd a kivivel. Evőkanállal kicsit nyomkodd bele őket a masszába, hogy ne pörögjenek le. Tedd be a mélyhűtőbe 3-4 órára, amíg a joghurt rendesen megfagy, majd vedd ki, és törd nagyobb darabokra. Amit nem eszel meg egyből, azt egy jól záródó dobozban hetekig tarthatod a fagyasztóban.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
9 élelmiszer, amit neked is a hűtőben kellene tárolnod, de valószínűleg nem teszed
A hűtő a háztartási logisztika egyik kulcsfontosságú csatatere. És aki ügyesen pakol benne, az nemcsak élelmiszert spórol, de pénzt is.

Megosztom
Link másolása

Van, aki mindent a hűtőbe pakol, más meg még a megkezdett tejfölt is visszateszi a pultra. A vita arról, hogy bizonyos élelmiszereknek a hűtőben vagy a konyhapulton van-e a helyük, évek óta tart. De van kilenc étel, amit a háztartások nagy része rossz helyen tárol – és a hűtő lenne az igazi otthonuk.

Ezeknek az élelmiszereknek a hűtése nemcsak megnöveli az eltarthatóságukat, hanem hosszú távon több tízezer forintot is megspórolhatunk évente az élelmiszer-pazarlás csökkentésével.

Íme a lista a hűtő mélyéről:

1. Ketchup, mustár, majonéz – a hűtő alulértékelt hármasa

A nagy kérdés: ezeket hova tesszük? A magyar háztartásokban még mindig sokan tartják a mustárt és a ketchupot a konyhaszekrényben. Pedig ha egy üveget több mint egy hónap alatt fogyasztunk el, élelmiszer-biztonsági szempontból mindenképpen hűtőbe való, főleg a majonéz, ami nyers tojást is tartalmazhat.

2. Citrom, narancs, lime – nem csak a pult díszei

A citrusfélék akár négyszer tovább elállnak a hűtőben, mint a konyhapulton. Hidegben lassabban párolog a víztartalmuk, így nem száradnak ki olyan gyorsan.

3. Felbontott vörösbor – nem csak az ínyencek hűtik

Igen, a vörösbort szobahőmérsékleten szokás inni, de ha már felbontottad, akkor bizony a hűtőben a helye. Ez lelassítja az oxidációs folyamatot, vagyis később ecetesedik meg. Hűtve 4-5 napig még teljesen finom marad.

4. Tojás – nem véletlenül van külön helye a hűtőben

Bár az Európai Unióban a tojásokat mosatlanul forgalmazzák, és ezért a boltokban nem kell hűteni őket, otthon érdemes betenni a hűtőbe, mert így tovább frissek maradnak, és csökken a szalmonella kockázata is.

5. Vaj – kenhető marad, ha csak annyit hagysz kint, amennyi kell

Sokan tartják a vajat a pulton, hogy ne legyen kőkemény reggelire. Ez nem baj, de egyszerre csak kis mennyiséget érdemes kint tartani, a többit vissza kell tenni a hűtőbe, különben megavasodhat.

6. Alma – lehet, hogy hideg lesz, de jót teszel vele

Az almák hűtés nélkül is elállnak, mégis érdemes mégis betenni őket a hűtőbe. Ugyanis etilén gázt termelnek, ami meggyorsítja a környezetükben lévő más gyümölcsök érését – és romlását. A hűtőben ez a folyamat sokkal lassabb.

7. Lekvár, dzsem – a címke nem hazudik

Sokan elfelejtik, hogy a felbontott lekvár címkéjén ott van: hűtve tárolandó. Melegben könnyebben penészedik, különösen, ha már kanalaztunk belőle párszor. Szóval, ha nem akarod a vajas kenyeret szürke, bolyhos dzsemmel enni, irány a hűtő.

8. Krémlikőr – nemcsak az ünnepekkor kell figyelni

A tejtartalmú italok, mint a Baileys vagy az ír krémlikőrök, felbontás után érzékenyek lesznek a hőre, így hűtőben kell őket tartani. Igaz, a Baileys gyártója szerint ez az ital két évig eláll hűtés nélkül is – de más krémlikőrökkel ez nem feltétlenül igaz.

9. Juharszirup – nem olyan, mint a méz

Kevesen tudják, de a juharszirup meg tud penészedni, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Felbontás után érdemes hűteni, különben kis fehér penésztalpak lephetik el a tetejét, és onnantól csak a kukának öröm.

+1 tanács: olvasd el a címkét

Bármilyen élelmiszerről is van szó, mindig nézd meg a csomagoláson az ajánlott tárolási módot. És ha valaminek furcsa a szaga, állaga, íze – ne kockáztass, inkább dobd ki. Egy falat romlott étel több kárt csinál, mint amennyit egy doboz dzsem megér.

Via Express


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Már úgy mondjuk, hogy reflux, mintha teljesen normális állapot lenne - a szakértő elmondja, mit használj ellene
A reflux népbetegség, egyre többeket érint - pedig ennek nem kéne így lennie, és egy kis gyomorbántalomnál komolyabb problémákat is okozhat.

Megosztom
Link másolása

Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember szerint a reflux népbetegség lett - írja az RTL. A csatorna szakértője elmondta, hogy a "népszerűsége" ellenére ez

nem egy természetes és egészséges állapot, a visszafordításán, nem pedig az elnyomásán és a helytelen életmód folytatásán kell legyen a hangsúly.

Szerencsére van visszaút, és elmondja azt is, mit kell tenni ahhoz, hogy ismét jól működjön az ember gyomra. Szerinte gyógyszer nélkül is visszafordítható a reflux, amelynek nem csak az étkezés állhat a hátterében,

a kiváltó okok közt szerepelnek az unalomig ismételten helytelen életmódbéli lépések:

a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő stressztűrő képesség kialakítása és még a kialvatlanság is.

Az egyszerű gyomorégésen túl számos kockázata van a refluxnak.

"A reflux nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: felmaródást, fekélyt, akár vérzést is okozhat. Ezért fontos időben orvoshoz fordulni"

- mondja az orvos, aki szerint ilyen esetben sürgető az életmódváltás.

Aki nemcsak a refluxot szeretné megszüntetni, hanem gyógyszer nélkül szeretné megállni a helyét a nagyvilágban, annak

a szénsavas és koffein tartalmú italokat kerülnie kell, ahogy a túlfűszerezett, csípős és túlzottan zsíros ételeket is. Valljuk be, ez azért más kórállapotoknál is óriási tehermentesítés a szervezetnek.

Az inkább többször keveset evés alapjait kellene lefektetni, hogy a gyomor ne terhelődjön túl, illetve a túl sok plusz kilóból is le kéne faragni. Bár az orvos a stressz minimalizálását javasolja, inkább érdemes ezt úgy felfogni, hogy optimalizáljuk azt. A stresszorok sosem szűnnek meg, illetve a szervezet egészséges működéshez fontos tényezők, ám

az optimális szintet megküzdési stratégiák kialakításával fenn kell tartani, hogy elkerüljünk egy csomó betegséget.

Ezekkel a nem is olyan apró, de 100 százalékban kontrollálható lépésekkel az ember ismét ura lehet a testének, és

egy idő után nem csak a reflux tünetei szűnhetnek meg,

hanem javulhat az alvás minősége, jókedvűbb és energikusabb lehet az ember anélkül, hogy tízezreket hagyna a gyógyszertárban.

A gyógynövény alapú savcsökkentők, reflux ellenes lúgos vizek és még a szódabikarbóna is csak tüneti megoldást jelentenek egyébként,

amellyel maga a probléma nem szüntethető meg. A fogyasztást követően a tünetek csökkennek, ugyanakkor a probléma tovább mélyül, hiszen az illető a kiváltó okokra nem helyezett hangsúlyt.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez az újfajta csoki a rajongók szerint sokkal finomabb, mint a híres dubaji, te megkóstolnád?
Angyalhajjal töltött csoki tarol a neten – ez lett a TikTok új kedvence.

Megosztom
Link másolása

A TikTok új kedvence egy belga csokitábla, ami úgy néz ki, mintha egy fantasy filmből szabadult volna. A neve Angel Hair (ez a mi vattacukrunk angol elnevezése), pisztáciás, vattacukros, rózsaszín, és most épp leverte a trónról a dubaji csokisztárt is.

A csokoládé immár nem csak édesség, hanem koncepció, dizájnelem, tartalomgyártási alapanyag és identitás.

Legalábbis, ha az ember a TikTokon mozog. Most éppen a Tucho nevű belga kézműves csokiműhely új kreációját, az Angel Hair (Angyalhaj) nevű tábláját kapta fel a net – és egyesek szerint még a legendás dubaji „Can't Get Knafeh of It” nevű desszertnél is jobb.

Pisztácia, málnás vattacukor és rózsaszín pánik

Aki nem tudná: a dubaji édesség, amit a Fix Dessert Chocolatier dobott piacra, ropogós knafeh-rétegeivel, tahinijével és pisztáciájával egy ideje már nagy népszerűségnek örvend. De most jött a belga kihívó.

Carmie Sellitto, egy Londonban élő gasztroinfluenszer tette ki, amint megkóstolta az Angel Hair táblát – és 10-es pontszámot adott neki.

@touchdalight this actually really surprised me #london #chocolate #foodreview ♬ Crystal Waters Gypsy Woman (Live) - Dj djacky mix

„Egy Tucho nevű helyről szereztem be a csokit. Általában olyan 21 euró körül megy, de én ajándékba kaptam, mert az Egyesült Királyságban nem lehet hozzájutni – csak Belgiumban készítik és árulják.”

Átszámítva kb. 8500 forintba kerül ez az elég szürreális édesség, amit Sellitto szerint már ránézésre is muszáj volt megkóstolnia.

„Egyszerűen annyira jól nézett ki, olyan furán, máshogy, mint bármelyik csoki, amit valaha láttam – ezért akartam annyira megszerezni.”

Csoki, amitől kész leszel

A csokoládéba „angyalhaj” van töltve – ez tulajdonképpen a vattacukor. Emellé jön a pisztáciakrém, némi vanília, gránátalma és málna, mindez egy rózsaszín ruby csokiburok alá rejtve.

A kombináció elsőre abszurdnak tűnik, de Sellitto szerint:

„Olyan fura volt az egész – az íze is, meg ahogy kinézett –, de idegesítően finom volt.”

Ami igazán megkülönbözteti a dubaji desszerttől, az az állag és a meglepetésfaktor. Míg a knafeh-csoki ropog és selymes, az Angel Hair játékosabb, kívül-belül meghökkentő:

„Ez nem csak pisztácia meg csoki. Van benne valami random vattacukorszerű töltelék is, amitől az egész sokkal szórakoztatóbb lesz evés közben.

Annyi íz kavargott benne egyszerre, hogy teljesen összeolvadt minden – és hát nagyon fura érzés volt, hogy haj van a csokiban.”

Luxuscsokik a TikTok generációnak

A Tucho Angel Hair nemcsak hogy látványos és különleges, de pont azt tudja, amit ma egy prémium édességtől elvárunk: újraírja a fogalmat, hogy mi is az élvezet.

Miközben a világ csokirajongói már rég túlléptek a tejcsokis szeleteken, és Instagramra optimalizált bonbonokat akarnak, a Tucho és a dubaji Fix Dessert Chocolatier is pontosan azt szállítja, amire igény van: valami furcsát, de zseniálisan jóízűt.

Hol lehet Angel Hair csokit kóstolni Magyarországon?

Szerencsére nem kell Belgiumig rohanni:

- Budapesten a Nour cukrászdában,

- Pásztón a Csibe cukrászdában,

- Gödöllőn a Solierben,

- Komáromban a T&G-ben,

- vagy online a Candyland.hu és Megaczukorka.hu oldalakon is elérhető egy ehhez elég hasonló édesség.

Árban 6500–10 000 Ft között mozognak a táblák, attól függően, hol és milyen kiszerelésben szerzed be.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
A te krumplipüréd is ellenállhatatlanul krémes lesz, ha hozzáadod ezt az egyszerű hozzávalót
Ez nem az a püré, amit visszatolsz a hűtőbe holnapra. Ez az, amit titokban befalsz kanállal, amikor mindenki elfordul.

Megosztom
Link másolása

Van az a köret, amit mindenki ismer – vagy legalábbis azt hiszi. Ez a krumplipüré. Tízből kilenc embernek egy halvány sós massza ugrik be róla, amit a menzán kanalaztak a stefánia mellé.

Na most felejtsd el ezt az egészet, mert ez a verzió egészen más ligában játszik.

Tejszínnel, vajjal és krémsajttal készül, és pontosan olyan, mint amit egy luxusétterem a tányérra tesz, és mindenki azt kanalazza le onnan először. Ez a püré szexi, és ezért nem kér bocsánatot: krémes, gazdag, komolyan veszi magát.

Nem azért, mert túl van gondolva, hanem mert végre meg van csinálva rendesen.

Ha még dobsz rá egy marék friss metélőhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot, garantáltan az asztal sztárja lesz. Hogy mienk a körete legyn teljesen mindegy – mert ez a püré nem mellékszereplő, hanem a főhős.

A legkrémesebb krumplipüré, amit otthon valaha készítesz

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

6 nagyobb krumpli (pl. sárga héjú, lisztes fajta, mint a Desiree vagy Agria)

80 ml habtejszín (30–35%-os, nem főzőtejszín)

3-4 evőkanál vaj

100–120 g natúr krémsajt

só, frissen őrölt bors

opcionálisan: friss metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, vágd egyforma darabokra, és főzd sós vízben, amíg villával könnyen szét nem esik (15–20 perc).

Közben egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínt, vajat és krémsajtot alacsony lángon. Ne forrald, csak kevergesd langyosan, míg sima és selymes lesz.

Szűrd le alaposan a krumplit, majd törd át krumplinyomóval vagy passzírozd, hogy ne maradjanak darabok.

Öntsd hozzá a meleg krémsajtos keveréket, keverd ki vele rendesen. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Ha túl sűrű, egy kevés extra meleg tejszínnel vagy vajjal lazíthatod.

Végül, ha feldobnád, szórd meg friss zöldfűszerekkel:

metélőhagyma - az enyhén hagymás, friss ízért, rozmaring vagy kakukkfű - az izgalmas melegség miatt.

Jó étvágyat!


Megosztom
Link másolása