ÉLETMÓD

Az étrend közrejátszik, de nem explicit a csokitól lesz pattanásos a bőr

Fellélegezhetnek a csokiimádók, mert nem önmagában a csokoládé komedogén, és 1-2 praktikával a valódi ok is kijátszható.

Megosztom
Link másolása

A csokoládé régóta számít tiltólistás pattanás-démon élelmiszernek az aknésodásra hajlamos bőrűek körében. Most úgy tűnik, a rossz hírnevet nem érdemli ez az édesség, írja a BBC.

Részben igaz, részben nem, hogy a csokoládé felelőssé tehető az aknék kialakulásáért.

Az akne és étrend közti kapcsolat sajnos továbbra is fennáll, de azt bebizonyították, hogy nem önmagában a csoki a ludas.

Sokkal inkább a magasabb glikémiás indexű ételek túlfogyasztása.

Az 1960-as években számos tanulmány elemezte a csokoládé és az akne kapcsolatát, ezek közül a legnagyobb nem talált összefüggést a csokievés és pattanásos arcbőr közt. Ezt az egyébként csak 65 résztvevőt bevonó tanulmányt azóta rengeteg kritika érte.

A későbbi kutatások arra jutottak, hogy a csokievés és a mitesszerek kialakulása közt burjánzik a kapcsolat, különösen a zsírban, cukorban és tejtermékekben gazdag nyugati étrend esetén. Az egymásnak ellentmondó kutatások közt ember legyen a talpán, aki eligazodik.

A legtöbb kutatás a frissek közül is kicsi, így nem lehet a teljes populációra vonatkoztatni őket.

Egy 2011-es tanulmány például a 100%-os étcsokoládé aknéra gyakorolt ​​hatását vizsgálta, ami azt jelenti, hogy a csokoládé hatásait a cukortartalmától függetlenül tesztelték. Azt találták, hogy a csokoládéfogyasztás továbbra is összefüggésbe hozható a súlyosbodó pattanásokkal, de a vizsgálatban csak 10 résztvevő vett részt, és nem volt placebo kontrollcsoport.

Egy friss kutatás arra mutat rá, hogy

bár a csoki nem zárható ki a komedogén ételek listájából, azért az édesség mégsem a pokol bugyraiban hozta létre az ördög.

A kutatók ebben azzal érvelnek, hogy a modern életmód – beleértve a magas cukor- és zsírtartalmú nyugati étrendet – súlyosbítja a pattanásokat, de hozzátették, hogy az egészség, az immunrendszer működése, az étrend, a gyulladás, a stressz és a környezeti hatások közötti kölcsönhatás további kutatást igényel.

Zainab Laftah, a londoni Guy's and St Thomas' Hospital bőrgyógyász tanácsadója és a British Skin Foundation szóvivője szerint a stressz, a fertőzések elleni küzdelem vagy a premenstruációs-szindróma is kiváltó okok közt lehet.

Beibei Du-Harpur bőrgyógyász szerint génjeink határozzák meg bőrünk faggyúmirigyeinek méretét, amelyek zsiradékot termelnek.

Az akne egy gyakori bőrbetegség, ilyenkor a bőrben lévő szőrtüszőket az olaj és az elhalt hámsejtek blokkolják, ami a sokak által ismert puklikat okozzák, a súlyos vagy tartós pattanások hátterében pedig szerinte többnyire a genetika áll.

Sokan még ma is a genetikát megfejelő tényezők közé sorolják a csokievést. Zainab Laftah szerint ez egyszerre tévhit, és bír igazságalappal.

"Az akne és az étrend közötti kapcsolat egyik oka általában az élelmiszerek glikémiás indexében lehet" - mondja.

Míg a fő tényező aknék esetében a genetikai hajlam, az egyén étrendjének bizonyos összetevői gyulladást válthatnak ki, mondja Laftah.

Az akne és az étrend közötti kapcsolat egyik oka általánosabban az élelmiszerek glikémiás indexében keresendő. Ez az index azt jelzi, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan képes megemelni a vércukorszintet a szervezetben.

Számos tanulmány talált kapcsolatot a magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek, például gyümölcs, kenyér, tésztafélék és az aknés tünetek között.

Laftah szerint a magas glikémiás indexű élelmiszerek az okai annak, hogy a pattanások mérete és elterjedése súlyosbodik, mivel inzulinszint-emelkedést okoznak a szervezetben, ami felgyorsítja a gyulladást, az fokozza a bőr faggyútermelését, ami aztán eltömítheti a pórusokat, és már ki is alakultak a pattanások.

Mivel a csokoládé valójában alacsony vagy közepes glikémiás indexszel rendelkezik, önmagában nem tehető felelőssé az aknék kialakulásáért.

Egy másik kutatás szélesebb körben vizsgálta az akne és a nem mellesleg magas glikémiás indexű nyugati étrend közötti kapcsolatot. Egy több mint 24 000 ember önértékelését és táplálkozási szokásait összehasonlító tanulmány kutatói megállapították, hogy

a nyugati étrend valószínűleg szerepet játszik a pattanások kialakulásában.

Sok összefüggés van az akne és más nyugati betegségek, például a cukorbetegség és az elhízás között – tartja Bodo Melnik bőrgyógyászprofesszor. Egy 2015-ös cikkében azt állította, hogy a finomított szénhidrátok (amelyek gyakran magas glikémiás indexűek), a tej, valamint a telített és transzzsírok elősegítik az akné kialakulását. Ennek az az oka, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend „veszélyreakciót” vált ki a faggyútüszőkre.

Ilyenkor a faggyúmirigyek kvázi megijednek, és hanyatt-homlok elkezdik termelni a faggyút, mintha nem lenne holnap. Közben a faggyú zsírsav-összetétele is megváltozik, és nehezebben ürülővé válik.

A csokoládé persze sok telített zsírsavat és rengeteg cukrot tartalmazhat. Ennek esetleges hatásai azonban nemcsak az általános étrendedtől függnek, hanem az elfogyasztott csokoládé típusától is, hiszen a magas kakaótartalmú csoki alacsonyabb cukortartalmú, míg a mindenféle, csokitól igen távol eső töltelékes édességek jóval magasabb arányban tartalmaznak cukrot.

Ezenkívül bizonyos étcsokoládé fogyasztásának még pozitív bőrgyógyászati ​​hatásai is lehetnek.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az étcsokoládé csökkenti a bőrben az oxidatív stresszt, ami hozzájárul a gyulladások kialakulásához, nem mellesleg a korai bőröregedéshez is. A gyulladás ilyen csökkentése még jót is tehet a pattanások ellen, de persze nem mindegy, milyen csokiról van szó - meg persze milyen mennyiségben.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez történik a testedben, ha csak egyetlen Ozempic-injekciót szúrsz be – megdöbbentőek a hatások
A kérdés az, hogy ha már egyetlen injekció is ennyi mindent elindít benned – akarod-e tudni, mi történik a tizedik után?

Megosztom
Link másolása

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, de az utóbbi időben valami egészen másért kezdték el tömegesen használni: fogyásért. Celebek is nyomják heti rendszerességgel, és úgy tűnik, sokak számára ez lett az új diéta.

Maga az Ozempic a semaglutid nevű hatóanyag márkaneve, amely több más „súlycsökkentő injekcióban” is szerepel. A semaglutid a szervezet egyik természetes hormonját, a GLP-1-et utánozza –

ez a hormon többek közt csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és hatással van az agy azon részeire, amelyek a jóllakottság érzéséért felelnek.

Egy friss YouTube-szimulációs videóban Zack D. Films azt mutatta be, hogyan alakul át a test működése már egyetlen adag után.

Egy szuri, és máris másképp érzed magad – de meddig?

„Amint az Ozempic bekerül a véráramba, aktiválja az agy azon területeit, amelyek a teltségérzetért felelősek, így csökken az étvágy” – magyarázta a videóban.

„Emellett stabilizálja a vércukorszintet, megszünteti a hirtelen sóvárgásokat, és lelassítja a gyomor kiürülését, így tovább érzed magad jóllakottnak evés után.”

A szimuláció végén grafikus formában is látható, hogy ez a hatás nem mindig kellemes: egyeseknél hányinger, hasmenés, szédülés vagy puffadás is jelentkezhet – és ez még csak a kezdet.

Egyetlen injekció után nem fog leolvadni rólad a kiló

Bár egyetlen adag is elkezdheti csökkenteni az étvágyat pár napon belül, a látványos fogyásra hetekig – vagy hónapokig – kell várni. A Healthline szerint

a gyógyszer 1–3 napon belül kezd hatni, de az első négy hétben a legtöbben nem tapasztalnak érdemi változást.

A tipikus kezdőadag 0,25 mg, amit heti egy alkalommal bőr alá injekcióznak a has vagy a felkar hátsó részébe.

Mellékhatások, amikre senki nem készít fel

A leggyakoribb mellékhatások között szerepel:

* hasfájás

* székrekedés

* hasmenés

* hányinger és hányás

De más, kevésbé ismert tüneteket is jelentettek:

* megváltozott ízérzékelés

* böfögés

* szédülés

* fejfájás

* puffadás

* fáradtság

* savas reflux

* enyhe szívritmus-emelkedés

És ha egyszer csak abbahagyod?

Ha valaki hirtelen leáll az Ozempiccel, az nem marad következmények nélkül. A Healthline szerint ez megvonási tüneteket okozhat, mert a szervezet elveszíti azt a mesterséges segítséget, amit a GLP-1 hormon erősítésével kapott.

A lehetséges következmények:

* visszatérő farkasétvágy

* csökkenő jóllakottságérzet

* megemelkedett vércukorszint

* hirtelen hízás

* keringési változások

A szakértők szerint, ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni – az Ozempic nem az a gyógyszer, amivel csak úgy játszani lehet.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
VIGYÁZAT! Már egy pohár ebből a népszerű üdítőből is károsítja az agyad és az ereidet!
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

Megosztom
Link másolása

A "diétás" és az "egészséges" cimkéket érdemes felülvizsgálni: az eritrit nevű cukorpótlóval végzett új kutatás szerint már egy doboz energiaital is elég lehet ahhoz, hogy biológiai szinten kárt tegyen benned.

Az E968 néven is ismert eritrit nem új név az összetevők listáján:

keto-csokikban, fehérjeszeletekben, cukormentes szénsavas italokban és egyre több termékben bukkan fel, főleg azokban, amiket „egészséges alternatívaként” árulnak.

De a legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

A University of Colorado Boulder kutatócsoportja egy amerikai fiziológiai kongresszuson mutatta be az eredményeit, amelyek szerint az eritrit zavarja a nitrogén-monoxid termelést –

ez az a molekula, amely segíti az erek tágulását, javítja a véráramlást, és kulcsszerepet játszik az agy, a szív és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

„Az eritritet rengeteg diétás termékben használják, de egyre több adat utal arra, hogy nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint hittük” – mondta Auburn Berry, a tanulmány egyik szerzője és a kutatócsoport doktorandusza.

Tudatosabban kellene kezelnünk, mennyit fogyasztanak belőle naponta

A kutatók emberi agyi vérérsejtekre öntöttek 30 gramm eritritet tartalmazó oldatot – ez nagyjából egyetlen energiaitalban található mennyiség – és három órán át vizsgálták a hatását. A sejtek ezután kétszer annyi szabadgyököt kezdtek termelni, mint a kezeletlen sejtek, és jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje is.

A Berry által vezetett csapat szerint a vérerek működésének zavarai hosszú távon stroke-hoz, keringési problémákhoz, sőt neurovaszkuláris károsodáshoz is vezethetnek.

„A legfontosabb üzenet, hogy az eritrit és más nem tápláló édesítőszerek is lehetnek károsak az egészségre

– mondta Berry a Medical News Todaynek. – A sejtszintű és klinikai adatok alapján érdemes odafigyelni a napi eritrit-bevitelre.”

Diétás ital, érrendszeri gyulladás

A reakció nem maradt el a tudományos közösség részéről sem. Thomas Holland, a Rush Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: az eritrit hatására reaktív oxigénfajták szabadulnak fel –

ezek azok a molekulák, amelyek sejt- és idegrendszeri károsodást okozhatnak, és így meggyorsíthatják a kognitív hanyatlást is.

„A szervezet próbál védekezni, belső antioxidánsokat termel, de a stressz túl nagy” – mondta Holland. Szerinte jobb lenne természetes alternatívákhoz nyúlni:

mézhez, datolyasziruphoz vagy esetleg steviához.

TL;DR: az eritrit eddig a barátnak tűnt a kalóriatáblázatban, de lehet, hogy mégsem a legjobb vendég az agyadban és az ereidben. Cseréld le valami másra.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Fájt a háta, rákkal diagnosztizálták - soha ne vedd félvállról a tested jelzéseit!
Halálos, ritka rákfajtával diagnosztizálták azt a nőt, aki azt hitte, a hátfájása csak sérülés. A diagnózis hatalmas sokként érte az egyébként fitt és egészséges 52 éves személyi edzőt.

Megosztom
Link másolása

Egy Sharn nevű nő elképesztő történetét mesélte el arról, hogy egy egyszerű hátfájástól hogyan jutott el egy különleges rák diagnosztizálásáig.

2022-ben az 52 éves személyi edző és kétgyermekes anya éppen egy csempét szedett fel a kocsifelhajtóján,

amiről nem gondolta, hogy nehéz lesz. Érezte, hogy kisebb hátsérüléssel egyenesedett fel a folyamatból, de arra nem gondolt, hogy a probléma gigászi lesz.

Megpróbálta kinyújtani a hátát, de a fájdalom gyorsan szétterjedt.

Egy hét alatt sem múlt el, sőt - 12 hétig szenvedett konstans fájdalomtól, képtelen volt leülni, mert állandó, szúró fájdalma megakadályozta ebben.

Sharn ennek ellenére a majdnem végzetes napon elindult. Aznap majdnem el is ájult, de azt hitte, csak alacsony a vérnyomása, gondolta, biztos nem evett eleget.

Az edzőtermi főnöke beszélte rá, hogy nézesse meg magát egy gyógytornásszal.

Sharn elmagyarázta a fizioterapeutának, hogy miért nem tud alapvető gyakorlatokat elvégezni, innen utalták MRI-vizsgálatra. A vizsgáló ágyra sem tudott felülni a nő, akkora fájdalmai voltak már ekkor.

Még aznap este felhívta egy szakorvos, aki tájékoztatta, hogy a vizsgálat rendellenességet észlelt a csontjaiban.

"Azt mondták, azonnal a sürgősségire kell mennem. Amikor az orvosom meglátta az MRI eredményét, megdöbbent, hogy egyáltalán tudok járni"

- mondta a nő.

Sharnnál végül 2022 augusztusában, 52 éves korában diagnosztizáltak egyfajta vérrákot – az úgynevezett mielómát –, amely a csontvelő plazmasejtjeit érinti.

Sharnt és környezetét sokkolta a hír, mivel a nő egészségesen élt, mindig aktív volt, és alig volt beteg. Erre fel ez a vérrák a csontvelő 75%-át érintette.

A Mayo Klinika magyarázata szerint

a mielóma multiplex egy olyan rákfajta, amely a plazmasejteknek nevezett fehérvérsejtekben alakul ki.

Az egészséges plazmasejtek antitesteknek nevezett fehérjék előállításával segítenek a fertőzések leküzdésében. Az antitestek megtalálják és megtámadják a baktériumokat.

Mint írják, multiplex mielóma esetén rákos plazmasejtek halmozódnak fel a csontvelőben. A csontvelő a csontokban található lágy anyag, ahol a vérsejtek képződnek.

A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges vérsejteket. Ahelyett, hogy hasznos antitesteket termelnének, a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek nem működnek megfelelően.

A rák tünetei közé tartozik a csontfájdalom, különösen a gerincben, a mellkasban vagy a csípőben, hányinger, székrekedés, étvágytalanság, mentális ködösség vagy zavartság, fáradtság, fertőzések, fogyás, gyengeség, szomjúság és gyakori vizelési inger.

"A myeloma multiplex ritka, évente 100 000 emberből körülbelül hét embert érint"

– teszi hozzá a Cleveland Klinika.

Szerencsére, 18 hónappal a kezdeti diagnózis és a kezelések után, Sharnt rákmentesnek nyilvánították.

A most 55 éves nő azóta nyíltan beszél a tapasztalatairól, különösen a hátfájásról, amit kezdetben elhallgatott. Ezzel hívja fel a figyelmet a helyzetre, és arra ösztönöz másokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ha aggodalomra ad okot az állapotuk.

Sharn háta egyre jobban van,

nincsenek fájdalmai, minden nap egyre jobban és jobban van elmondása szerint, és ismét dolgozik.

A nő azzal is viccelődik, hogy a diagnózisa óta kevésbé kontrollmániás, és

nem igazán ordibál már a gyerekeivel, a barátaival szorosabbra fűzte a kapcsolatot.

"Ha több mint 12 hete érzel fájdalmat, akkor mindenképpen szükséged van egy MRI-vizsgálatra. Egy gyógytornász könnyen javasolhat gyakorlatokat" - tanácsolja.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Gondoltad volna, hogy csökkenti a koleszterinszintet ez az egyszerű élelmiszer, és még a szívednek is jó?
De csak akkor, ha rendszeresen és nem túlságosan nagy mennyiségben fogyasztod.

Megosztom
Link másolása

Új "szuperélelmiszer" bukkant fel azon a listán, amin orvosok ajánlanak különféle ételeket jótékony hatásaik alapján.

Egy tanulmány szerint, ami a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg,

a pekándió, amennyiben rendszeresen fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek.

A vizsgálatban 138 olyan beteg vett részt, akiknek a metabolikus egészségük nem volt rendben, de sem szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sem diabéteszt nem diagnosztizáltak náluk.

Alakítottak egy kontrollcsoportot, amelynek tagjai normál étrendet követtek, a többiek pedig rendszeresen kaptak 60 gramm nyers, nem sózott pekándiót a szokásos nassolni valók helyett.

A kísérletben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, vizsgálatokat is végeztek rajtuk, az utánkövetés alatt pedig laborvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúlymérés és egyéb szűrés is volt.

A kutatók megállapították, hogy a pekándiót fogyasztó csoport tagjainak alacsonyabb volt az össz-koleszterinszintje, valamint az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje.

Közben azonban minimális súlygyarapodást is kimutattak, átlagosan mintegy 0,7 kilogrammot, amit statisztikailag elhanyagolhatónak ítéltek.

Mivel a pekándió egészséges zsírokban és rostokban is gazdag, összességében jót tesz a szív egészségének. Ha a megfelelő étrendet sok mozgással kombinálod, és mellé nem dohányzol, nem fogyasztasz sok cukrot és csak ritkán iszol alkoholt, hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Forrás: Instyle Men


Megosztom
Link másolása