GASZTRO
A Rovatból

Ehető erdő: ezek a csak tavasszal gyűjthető finomságok a vadonban

Tavaszi vitaminbombákat akár egy laza erdei séta során is gyűjthetsz. Kár lenne kihagyni a fennséges gombás, friss-fűszeres ételeket.

Megosztom
Link másolása

Fűszer- és gyógynövények, gombák, kenyér közé tehető hagymák és otthon megsüthető, spárgához hasonló isteni köret is kerülhet a tányérodra az erdőből.

Ha ügyes vagy, óriási ízválasztékot vihetsz be a konyhádba. Nincs az a bolti fűszerkeverék, ami kárpótolhatna az elszalasztott erdei finomságokért. Ráadásul elképesztő vitamindús élelmekről van szó, érdemes tenned velük egy próbát. De hogyan is kell ezt csinálni?

Nézzük a gyűjtögető kezdőszettet szakemberek tanácsai alapján:

Légy felelős!

Az erdei gyűjtögetés előfeltételez egyfajta tudatosságot. Ehhez nem elég a zsebedben maradt nylon zacskó meg a talánok világa, biztosnak kell lenned abban, mit gyűjtesz. Vagy épp abban, kit fogsz megkérdezni a zsákmányod minőségéről.

Amikor látod az embereket zsákszám elhordani az erdőt, jusson eszedbe: ők rosszul csinálják. Mindig csak annyit gyűjts, amennyit felhasználsz, és ne tépj ki semmit tövestül. Jusson másoknak és az erdő lakóinak is.

Hogyan a legegyszerűbb ezt betartani úgy, hogy kalandos maradjon a gyűjtögetés? Megyeri Sára, az Ehető erdő című könyv egyik szerzőjének szuper tippje, hogy legyen egy gyógynövényes bakancslistád.

Tervezd meg, melyik az a 2-3 növény, amiről idén mindent meg akarsz tanulni, és juss el odáig, hogy a latin névig meg tudod őket határozni. Amit még nem ismersz behatóan, abból csak 2-3 példányt szedj, határozd meg otthon vagy szakértői segítséggel. Így biztos lehetsz majd a gyűjtésedben, és nem ártasz az erdőnek.

Az ismeretlen növények gyűjtésével további baj lehet, hogy nincs egyfajta ökölszabály. Nem minden jó illatú vagy szép, piros bogyós növény a barátunk. Boldogan nőnek egymás mellett a hasonló küllemű mérgező- és ehető növények, ezért legyél mindig körültekintő.

A gyógynövényeket mindig mosd meg fogyasztás előtt jó alaposan – az erdő nem steril hely, bármi rákerülhet, különösen róka magasságban.

Az erdő sava-borsa: zöldfűszerek az avarból

Az erdő márciusi éledezésének első hírnökei zamatos fűszerfélék. Stílusos nevével kiemelkedik közülük a zamatos turbolya. Édesebb ízvilág jellemzi, fine dining éttermek könyökölnek csokraiért, tavaszi mártások és levesek üdítője. Szárítva nem annyira aromás, ezért a március-áprilisi ajánlatokat hintik meg vele gazdagon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sara Megyeri (@dzsindzsa_vadontermett) által megosztott bejegyzés

Ánizsos illata árulja el, és ez is menti meg az életed. A zamatos turbolya ugyanis könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel.

A turbolya levele megdörzsölve áthatóan illatos, a büröké nem.

Szinte a turbolyával egy időben bújik elő a vadsnidling, ami ducibb fűcsomókra hasonlít. Az erdő első szabályainak egyike, hogy nem fogdosunk ismeretlen növényeket, ám snidling esetében is a tapi bizonyul jó megoldásnak. Ha megdörzsölöd, hagymaszaga van.

Ásványi anyagokban igen gazdag, magnézium és vastartalma kiemelkedő, foszfort és valamennyi kalciumot is tartalmaz. Emellett remek C-vitamin forrás is. Egy vajas kenyérre szórva még egy snassz reggelit is ingyen feldob.

A világ legdrágább hajtása - szednéd?

Ugyan nem koratavaszi zsenge a komlóhajtás, rá még pár hetet várni kell, ám mindenképp érdemes megemlíteni a fogyasztható erdei zöldek közül. A franciáknál népszerű és borsos csemege, az egyik legdrágább ételalapanyagként tartják számon a földből kiásandó hajtásokat. A megszerzési folyamat szakértelmet kíván, hogy a növény ne sérüljön.

A később szedhető, friss, már ágas-bogasan kúszó hajtások is fogyaszthatók. Egy kivajazott serpenyőnek megmutatva őket isteni köret készíthető belőlük. Főzeléknek vagy egyszerű saláta alapanyagnak is egyedülállóan finomak. Fogyasztás előtt mindenképp dörzsöld át meleg víz alatt, hogy a szőröcskék ne maradjanak a növényen, ezek ugyanis irritáló hatásúak lehetnek.

Megindult a medvehagyma szezon

Az erdők barnaságából húsos, élénkzöld levelével kitörő medvehagyma a csapadékos januárnak és enyhe februárnak köszönhetően már kibújt. Egyik-másik piacon már lehet találkozni gusztusos csokraival.

A medvehagyma a fokhagymához hasonlóan első osztályú vértisztító, ami egy tavaszi böjt elengedhetetlen része.

Vérnyomás- és koleszterincsökkentő hírében áll, méregtelenít, tisztítja a vesét, javító hatással van az emésztésre.

Mindemellett kellemes ízvilágával egy mezei krumplifőzelék vagy egy szalámis zsemle is fejedelmi étekké varázsolható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Banyaerdő (@banyaerdo_) által megosztott bejegyzés

Gyűjtése még a bimbózás előtt történjen, mert a bimbógyűjtés engedélyköteles. Akárki nem szedheti, és a flóra egészséges megújulása érdekében ezt a szabályt illik betartani.

A 2024-es évben nem változott a gyűjtési szabály a Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása szerint.

Tehát NEM védett állami erdőben naponta 2 kg-ban maximalizálják a fejenként gyűjthető mennyiséget.

Ha többet szeretnél szedni, az erdőgazdálkodótól kell engedélyt kérned. Figyelj oda, mert természetvédelmi területen engedéllyel sem gyűjthetsz. Mutatjuk, hol tudod megszedni a kosarad:

A medvehagymát összetéveszthetőnek tartják a halálosan mérgező gyöngyvirág levelével. A medvehagyma alapvetően hagymaszagú, ám Megyeri Sára szerint ne ez legyen a mérvadó különbség - ha ugyanis leszedtél már 5 kiló medvehagymát, mindennek olyan illata lesz, még akár a kosárba kerülő, egy darab végzetes gyöngyvirág levélnek is. Ami elrettentő lehet, hogy a gyöngyvirágnak a medvehagymától eltérően matt a levele.

Erdei főfogások - a gombák gyűjtése

Néhány gombafaj ugyan télen is elérhető a tapasztalt gombászoknak, az igazi szezon szerencsés esetben márciusban robban be. Első ehető tavaszi gombáink a cseh kucsmagomba, ami már márciusban szedhető, majd követi az ízletes kucsmagomba, hegyes kucsmagomba, pusztai kucsmagomba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Banyaerdő (@banyaerdo_) által megosztott bejegyzés

Nem sokkal később követi a májusi pereszke (gyakran már április közepén), májusban jön a sokak által várt gévagomba - ez az a taplófajta, ami a rántott csirkemellhez hasonló ízben és állagában is.

Durván felborult a természet, Nagy Kriszta, a Banyaerdő gombaszakellenőre és vezetője, a Tányérodon az erdő társszerzője szerint idén már márciusban megjelent a lilatönkű pereszke, ami ősszel szokta kidugni a kalapját. Így még az is lehet, hogy más fajokkal is találkozol tavasszal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Banyaerdő (@banyaerdo_) által megosztott bejegyzés

Akkor is vannak kőbe vésett szabályok, amikor gombát gyűjtesz. Magyarország 58 kiemelten védett gombafaját ne háborgasd. Nem véletlenül védettek, és ha természetvédelmi őrrel találkozol a szedés során, az többtízezer forintodba is kerülhet.

„Amire még figyelj: személyenként csak napi 2 kg gomba szedhető. Magánterületen csak a tulajdonos engedélyével gyűjthetsz, védett területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés függetlenül attól, hogy az adott gombafajta védett vagy nem” - összegezte nekünk Nagy Kriszta.

Plusz szakellenőri tipp: mindig kosárba gyűjts, mert

a nejlonzacskóba befülledt gombát - ami akár a kirándulásod végére is megtörténhet - ki kell dobnod.

Ismeretlen gombát találtál? A többi gombától papírzacskóban elkülönítve gyűjtsd be, mert ha mérgező, és összekeveredik az ehető fajtákkal, akkor mind ki kell majd dobni.

„Ennek az az oka, hogy vannak olyan súlyosan mérgező gombáink, aminek ha csak egy kis darabja is bekerül az ételbe, annak nagyon súlyos, életveszélyes következménye is lehet” - mondja a Banyaerdő vezetője. Hozzáteszi: szakellenőrnek mindig meg kell mutatni minden gyűjtött gombát, nem ér meg egy gyomormosást, rosszabb esetben egy hosszas kórházi kezelést egy tál étel elfogyasztása.

A szakellenőrök listája bárki számára elérhető az interneten, akár térképes keresővel is IDE KATTINTVA. A nagyobb piacokon állandó gombavizsgáló működik.

Te lehúzod a gomba bőrét? Ne tedd!

Ha tisztítod a gombát, ne áztasd, mert hamar magukba tudják szívni a vizet, lebomlásuk is felgyorsul, ezen kívül maga a főzési idő is a sokszorosára növekedhet.

„A fogyasztható vadon élő gombáink némelyike csak feltételesen fogyasztható, ennek több oka van. Van, amikor a 20 perc előfőzést, hőkezelést azért kell betartani, mert a termőtest hőre bomló enyhe méreganyagot tartalmaz (mint a csoportos tuskógomba), de van, amikor a gomba magas rosttartalma az ok, a főzés által könnyebben emészthető (pl. sárga gévagomba) válik” - tette tisztába a fontos tudnivalókat Kriszta.

A gomba kalapbőrét a legtöbb esetben nem érdemes lehúzni, egyrészt felesleges időhúzás (nem lesz ettől tisztább a gombád). Másrészt fontos tápanyagokat dobsz ki így a kukába.

A gomba D- és B-vitamin tartalma a külső 1-2 mm-ben koncentrálódik.

Hogy melyik gombát hogyan érdemes elfogyasztani vagy fűszerezni, arra cikkünkben említett mindkét könyv választ tud adni.

A felelős gombagyűjtés a saját érdekünk is, akkor lesz kimeríthetetlen éléskamra az erdőből mindenki számára, ha gondosan és mértékletesen gyűjtünk. A természeti értékek védelme pedig kedvesség is az erdő felé. Ha ennyi mindent ad, azt érdemes viszonozni valahogy, nem?


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
9 élelmiszer, amit neked is a hűtőben kellene tárolnod, de valószínűleg nem teszed
A hűtő a háztartási logisztika egyik kulcsfontosságú csatatere. És aki ügyesen pakol benne, az nemcsak élelmiszert spórol, de pénzt is.

Megosztom
Link másolása

Van, aki mindent a hűtőbe pakol, más meg még a megkezdett tejfölt is visszateszi a pultra. A vita arról, hogy bizonyos élelmiszereknek a hűtőben vagy a konyhapulton van-e a helyük, évek óta tart. De van kilenc étel, amit a háztartások nagy része rossz helyen tárol – és a hűtő lenne az igazi otthonuk.

Ezeknek az élelmiszereknek a hűtése nemcsak megnöveli az eltarthatóságukat, hanem hosszú távon több tízezer forintot is megspórolhatunk évente az élelmiszer-pazarlás csökkentésével.

Íme a lista a hűtő mélyéről:

1. Ketchup, mustár, majonéz – a hűtő alulértékelt hármasa

A nagy kérdés: ezeket hova tesszük? A magyar háztartásokban még mindig sokan tartják a mustárt és a ketchupot a konyhaszekrényben. Pedig ha egy üveget több mint egy hónap alatt fogyasztunk el, élelmiszer-biztonsági szempontból mindenképpen hűtőbe való, főleg a majonéz, ami nyers tojást is tartalmazhat.

2. Citrom, narancs, lime – nem csak a pult díszei

A citrusfélék akár négyszer tovább elállnak a hűtőben, mint a konyhapulton. Hidegben lassabban párolog a víztartalmuk, így nem száradnak ki olyan gyorsan.

3. Felbontott vörösbor – nem csak az ínyencek hűtik

Igen, a vörösbort szobahőmérsékleten szokás inni, de ha már felbontottad, akkor bizony a hűtőben a helye. Ez lelassítja az oxidációs folyamatot, vagyis később ecetesedik meg. Hűtve 4-5 napig még teljesen finom marad.

4. Tojás – nem véletlenül van külön helye a hűtőben

Bár az Európai Unióban a tojásokat mosatlanul forgalmazzák, és ezért a boltokban nem kell hűteni őket, otthon érdemes betenni a hűtőbe, mert így tovább frissek maradnak, és csökken a szalmonella kockázata is.

5. Vaj – kenhető marad, ha csak annyit hagysz kint, amennyi kell

Sokan tartják a vajat a pulton, hogy ne legyen kőkemény reggelire. Ez nem baj, de egyszerre csak kis mennyiséget érdemes kint tartani, a többit vissza kell tenni a hűtőbe, különben megavasodhat.

6. Alma – lehet, hogy hideg lesz, de jót teszel vele

Az almák hűtés nélkül is elállnak, mégis érdemes mégis betenni őket a hűtőbe. Ugyanis etilén gázt termelnek, ami meggyorsítja a környezetükben lévő más gyümölcsök érését – és romlását. A hűtőben ez a folyamat sokkal lassabb.

7. Lekvár, dzsem – a címke nem hazudik

Sokan elfelejtik, hogy a felbontott lekvár címkéjén ott van: hűtve tárolandó. Melegben könnyebben penészedik, különösen, ha már kanalaztunk belőle párszor. Szóval, ha nem akarod a vajas kenyeret szürke, bolyhos dzsemmel enni, irány a hűtő.

8. Krémlikőr – nemcsak az ünnepekkor kell figyelni

A tejtartalmú italok, mint a Baileys vagy az ír krémlikőrök, felbontás után érzékenyek lesznek a hőre, így hűtőben kell őket tartani. Igaz, a Baileys gyártója szerint ez az ital két évig eláll hűtés nélkül is – de más krémlikőrökkel ez nem feltétlenül igaz.

9. Juharszirup – nem olyan, mint a méz

Kevesen tudják, de a juharszirup meg tud penészedni, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Felbontás után érdemes hűteni, különben kis fehér penésztalpak lephetik el a tetejét, és onnantól csak a kukának öröm.

+1 tanács: olvasd el a címkét

Bármilyen élelmiszerről is van szó, mindig nézd meg a csomagoláson az ajánlott tárolási módot. És ha valaminek furcsa a szaga, állaga, íze – ne kockáztass, inkább dobd ki. Egy falat romlott étel több kárt csinál, mint amennyit egy doboz dzsem megér.

Via Express


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Már úgy mondjuk, hogy reflux, mintha teljesen normális állapot lenne - a szakértő elmondja, mit használj ellene
A reflux népbetegség, egyre többeket érint - pedig ennek nem kéne így lennie, és egy kis gyomorbántalomnál komolyabb problémákat is okozhat.

Megosztom
Link másolása

Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember szerint a reflux népbetegség lett - írja az RTL. A csatorna szakértője elmondta, hogy a "népszerűsége" ellenére ez

nem egy természetes és egészséges állapot, a visszafordításán, nem pedig az elnyomásán és a helytelen életmód folytatásán kell legyen a hangsúly.

Szerencsére van visszaút, és elmondja azt is, mit kell tenni ahhoz, hogy ismét jól működjön az ember gyomra. Szerinte gyógyszer nélkül is visszafordítható a reflux, amelynek nem csak az étkezés állhat a hátterében,

a kiváltó okok közt szerepelnek az unalomig ismételten helytelen életmódbéli lépések:

a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő stressztűrő képesség kialakítása és még a kialvatlanság is.

Az egyszerű gyomorégésen túl számos kockázata van a refluxnak.

"A reflux nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: felmaródást, fekélyt, akár vérzést is okozhat. Ezért fontos időben orvoshoz fordulni"

- mondja az orvos, aki szerint ilyen esetben sürgető az életmódváltás.

Aki nemcsak a refluxot szeretné megszüntetni, hanem gyógyszer nélkül szeretné megállni a helyét a nagyvilágban, annak

a szénsavas és koffein tartalmú italokat kerülnie kell, ahogy a túlfűszerezett, csípős és túlzottan zsíros ételeket is. Valljuk be, ez azért más kórállapotoknál is óriási tehermentesítés a szervezetnek.

Az inkább többször keveset evés alapjait kellene lefektetni, hogy a gyomor ne terhelődjön túl, illetve a túl sok plusz kilóból is le kéne faragni. Bár az orvos a stressz minimalizálását javasolja, inkább érdemes ezt úgy felfogni, hogy optimalizáljuk azt. A stresszorok sosem szűnnek meg, illetve a szervezet egészséges működéshez fontos tényezők, ám

az optimális szintet megküzdési stratégiák kialakításával fenn kell tartani, hogy elkerüljünk egy csomó betegséget.

Ezekkel a nem is olyan apró, de 100 százalékban kontrollálható lépésekkel az ember ismét ura lehet a testének, és

egy idő után nem csak a reflux tünetei szűnhetnek meg,

hanem javulhat az alvás minősége, jókedvűbb és energikusabb lehet az ember anélkül, hogy tízezreket hagyna a gyógyszertárban.

A gyógynövény alapú savcsökkentők, reflux ellenes lúgos vizek és még a szódabikarbóna is csak tüneti megoldást jelentenek egyébként,

amellyel maga a probléma nem szüntethető meg. A fogyasztást követően a tünetek csökkennek, ugyanakkor a probléma tovább mélyül, hiszen az illető a kiváltó okokra nem helyezett hangsúlyt.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez az újfajta csoki a rajongók szerint sokkal finomabb, mint a híres dubaji, te megkóstolnád?
Angyalhajjal töltött csoki tarol a neten – ez lett a TikTok új kedvence.

Megosztom
Link másolása

A TikTok új kedvence egy belga csokitábla, ami úgy néz ki, mintha egy fantasy filmből szabadult volna. A neve Angel Hair (ez a mi vattacukrunk angol elnevezése), pisztáciás, vattacukros, rózsaszín, és most épp leverte a trónról a dubaji csokisztárt is.

A csokoládé immár nem csak édesség, hanem koncepció, dizájnelem, tartalomgyártási alapanyag és identitás.

Legalábbis, ha az ember a TikTokon mozog. Most éppen a Tucho nevű belga kézműves csokiműhely új kreációját, az Angel Hair (Angyalhaj) nevű tábláját kapta fel a net – és egyesek szerint még a legendás dubaji „Can't Get Knafeh of It” nevű desszertnél is jobb.

Pisztácia, málnás vattacukor és rózsaszín pánik

Aki nem tudná: a dubaji édesség, amit a Fix Dessert Chocolatier dobott piacra, ropogós knafeh-rétegeivel, tahinijével és pisztáciájával egy ideje már nagy népszerűségnek örvend. De most jött a belga kihívó.

Carmie Sellitto, egy Londonban élő gasztroinfluenszer tette ki, amint megkóstolta az Angel Hair táblát – és 10-es pontszámot adott neki.

@touchdalight this actually really surprised me #london #chocolate #foodreview ♬ Crystal Waters Gypsy Woman (Live) - Dj djacky mix

„Egy Tucho nevű helyről szereztem be a csokit. Általában olyan 21 euró körül megy, de én ajándékba kaptam, mert az Egyesült Királyságban nem lehet hozzájutni – csak Belgiumban készítik és árulják.”

Átszámítva kb. 8500 forintba kerül ez az elég szürreális édesség, amit Sellitto szerint már ránézésre is muszáj volt megkóstolnia.

„Egyszerűen annyira jól nézett ki, olyan furán, máshogy, mint bármelyik csoki, amit valaha láttam – ezért akartam annyira megszerezni.”

Csoki, amitől kész leszel

A csokoládéba „angyalhaj” van töltve – ez tulajdonképpen a vattacukor. Emellé jön a pisztáciakrém, némi vanília, gránátalma és málna, mindez egy rózsaszín ruby csokiburok alá rejtve.

A kombináció elsőre abszurdnak tűnik, de Sellitto szerint:

„Olyan fura volt az egész – az íze is, meg ahogy kinézett –, de idegesítően finom volt.”

Ami igazán megkülönbözteti a dubaji desszerttől, az az állag és a meglepetésfaktor. Míg a knafeh-csoki ropog és selymes, az Angel Hair játékosabb, kívül-belül meghökkentő:

„Ez nem csak pisztácia meg csoki. Van benne valami random vattacukorszerű töltelék is, amitől az egész sokkal szórakoztatóbb lesz evés közben.

Annyi íz kavargott benne egyszerre, hogy teljesen összeolvadt minden – és hát nagyon fura érzés volt, hogy haj van a csokiban.”

Luxuscsokik a TikTok generációnak

A Tucho Angel Hair nemcsak hogy látványos és különleges, de pont azt tudja, amit ma egy prémium édességtől elvárunk: újraírja a fogalmat, hogy mi is az élvezet.

Miközben a világ csokirajongói már rég túlléptek a tejcsokis szeleteken, és Instagramra optimalizált bonbonokat akarnak, a Tucho és a dubaji Fix Dessert Chocolatier is pontosan azt szállítja, amire igény van: valami furcsát, de zseniálisan jóízűt.

Hol lehet Angel Hair csokit kóstolni Magyarországon?

Szerencsére nem kell Belgiumig rohanni:

- Budapesten a Nour cukrászdában,

- Pásztón a Csibe cukrászdában,

- Gödöllőn a Solierben,

- Komáromban a T&G-ben,

- vagy online a Candyland.hu és Megaczukorka.hu oldalakon is elérhető egy ehhez elég hasonló édesség.

Árban 6500–10 000 Ft között mozognak a táblák, attól függően, hol és milyen kiszerelésben szerzed be.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
A te krumplipüréd is ellenállhatatlanul krémes lesz, ha hozzáadod ezt az egyszerű hozzávalót
Ez nem az a püré, amit visszatolsz a hűtőbe holnapra. Ez az, amit titokban befalsz kanállal, amikor mindenki elfordul.

Megosztom
Link másolása

Van az a köret, amit mindenki ismer – vagy legalábbis azt hiszi. Ez a krumplipüré. Tízből kilenc embernek egy halvány sós massza ugrik be róla, amit a menzán kanalaztak a stefánia mellé.

Na most felejtsd el ezt az egészet, mert ez a verzió egészen más ligában játszik.

Tejszínnel, vajjal és krémsajttal készül, és pontosan olyan, mint amit egy luxusétterem a tányérra tesz, és mindenki azt kanalazza le onnan először. Ez a püré szexi, és ezért nem kér bocsánatot: krémes, gazdag, komolyan veszi magát.

Nem azért, mert túl van gondolva, hanem mert végre meg van csinálva rendesen.

Ha még dobsz rá egy marék friss metélőhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot, garantáltan az asztal sztárja lesz. Hogy mienk a körete legyn teljesen mindegy – mert ez a püré nem mellékszereplő, hanem a főhős.

A legkrémesebb krumplipüré, amit otthon valaha készítesz

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

6 nagyobb krumpli (pl. sárga héjú, lisztes fajta, mint a Desiree vagy Agria)

80 ml habtejszín (30–35%-os, nem főzőtejszín)

3-4 evőkanál vaj

100–120 g natúr krémsajt

só, frissen őrölt bors

opcionálisan: friss metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, vágd egyforma darabokra, és főzd sós vízben, amíg villával könnyen szét nem esik (15–20 perc).

Közben egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínt, vajat és krémsajtot alacsony lángon. Ne forrald, csak kevergesd langyosan, míg sima és selymes lesz.

Szűrd le alaposan a krumplit, majd törd át krumplinyomóval vagy passzírozd, hogy ne maradjanak darabok.

Öntsd hozzá a meleg krémsajtos keveréket, keverd ki vele rendesen. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Ha túl sűrű, egy kevés extra meleg tejszínnel vagy vajjal lazíthatod.

Végül, ha feldobnád, szórd meg friss zöldfűszerekkel:

metélőhagyma - az enyhén hagymás, friss ízért, rozmaring vagy kakukkfű - az izgalmas melegség miatt.

Jó étvágyat!


Megosztom
Link másolása