ÉLETMÓD

Szereted a vegán csokit? A legegészségtelenebbek közt vannak az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek

A vegán életmódot is lehet jól csinálni, de pillanatok alatt válhat egészségkárosító táplálkozássá. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek akkor is károsak, ha növényi alapúak.

Megosztom
Link másolása

A növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszerek szívbetegséggel és korai elhalálozással hozhatók összefüggésbe egy friss tanulmány szerint, írja a CNN.

A krónikus betegségek kialakulásának kockázatában és a bolygóvédelemben egyértelműen erős a csak növényi alapú étrend a szakértők szerint.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy makarónin, sült krumplin vagy mélyhűtött élelmiszeren kell élni, de a növényi csokik, fánkok se lesznek az érrendszer barátai.

Bár ezek az ultrafeldolgozott termékek mindegyike húsmentes, nem veszélytelenek

– tartja Duane Mellor, a birminghami Aston Medical School dietetikusa és vezető tanára egy kutatásra hivatkozva.

„Nem mindig állja meg a helyét, hogy a növényi alapú élelmiszer egy az egyben egészséges, hiszen végül is a cukor is növényi alapú" - mondta Mellor közleményében.

„A kekszek, chipsek, édességek és üdítőitalok technikailag növényi alapúak lehetnek, de nem tekinthetőek az egészséges táplálkozás részének” - emelte ki.

Valójában az ilyen növényi alapú gyorsételek fogyasztása drámaian megemeli a rossz koleszterinszintet, kialakulhat tőlük magas vérnyomás, és az ezzel együtt járó szívbetegségek, valamint az idő előtti elhalálozás – állítja egy új tanulmány, amely a szerzők szerint az első az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek kutatásában.

„A növényi alapú termékek fogyasztása alapvetően előnyös lehet, védelmet nyújthatnak bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ugyanakkor kockázatot jelenthet – minden az élelmiszerek feldolgozásának szintjétől függ”

- húzta alá Renata Levy, a tanulmány vezető szerzője, az Epidemiological Research kutatója.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek számos ipari folyamaton mennek keresztül, mint például a hevítés, a tápanyagok és fehérjék feldarabolása, formázás és préselés, és vegyi anyagokat adtak hozzájuk a szín, illat, íz és állag szimpatikussá tétele miatt.

Az ebbe a kategóriába tartozó ételeket úgy alakították ki mesterségesen, hogy az emberi ízlelőbimbók számára rendkívül ízletesek legyenek.

Emellett nagyon kényelmes őket felhalmozni otthon és fogyasztani, mert az ember csak előveszi, és sokszor főzés nélkül megeheti őket. Népszerűek, de semmiképp nem ajánlott rendszeres fogyasztásuk.

A feldolgozatlan élelmiszerek közé tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, nem vegán, hanem vega étkezés során pedig még a tojás és a tej. A minimálisan feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a kulináris összetevők, például a só, a gyógynövények és az olajok, valamint az olyan élelmiszerek, mint a konzervek és a fagyasztott zöldségek.

„A feldolgozott élelmiszerekben jelen lévő élelmiszer-adalékanyagok és ipari szennyeződések oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak, tovább súlyosbítva az egészségügyi kockázatokat”

- mondta az első szerző, Fernanda Rauber, a Nupens/USP kutatója.

„Ezért eredményeink alátámasztják a feldolgozatlan növényi alapú élelmiszerek felé történő elmozdulás fontosságát, vagy legalábbis érdemes figyelembe venni a feldolgozás mértékét a szív- és érrendszeri egészségügyi kockázatok javítása érdekében” - mondta Rauber közleményében.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros hatásairól készült tanulmány részletei

A The Lancet Regional Health — Europe folyóiratban hétfőn publikált tanulmány az Egyesült Királyság Biobank nevű longitudinális vizsgálatának adatait használta fel, amely Angliából, Skóciából és Walesből vett adatokat.. Több mint 118 ezer 40 és 69 év közötti ember válaszolt az étrendjével kapcsolatos kérdésekre. Ezt az információt később összevetették a szív- és érrendszeri kockázati tényezők kialakulásával kapcsolatos kórházi és halálozási adatokkal.

A növényekből készült ultrafeldolgozott élelmiszerek 5%-kal növelték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miközben 13%-kal növelték a korai halálozás kockázatát.

A kutatók azt is megállapították, hogy a friss, fagyasztott vagy minimálisan feldolgozott növények 7%-kal csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, miközben 13%-kal a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.

Tehát a növényi alapú, okosan összerakott étrenddel nemhogy nincs probléma, ezek még javítanak is az egészségügyi mutatókon.

A tanulmány olyan növényi alapú húskészítményeket is vizsgált, mint a vegán kolbászok és vega-húsok (többnyire valamilyen hüvellyesből készült verziókat), amelyek természetüknél fogva az ultrafeldolgozott csoportba kerültek.

Nehéz volt azonban meghatározni, mekkora kockázatot hordoznak ezek az élelmiszerek – mondta Peter Scarborough, az Egyesült Királyság Oxfordi Egyetemének népegészségügyi professzora. Maga nem vett részt a vizsgálatban, csak véleményezte azt.

„A növényi alapú húsalternatívák az ebben a tanulmányban szereplő összes növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszernek csak 0,5%-át teszik ki” - mondta Scarborough közleményében.

A tanulmányban vizsgált növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszerek több mint fele csomagolt kenyér, sütemény, zsemle vagy más péksütemény volt,

amelyek alapvetően is egészségtelennek számítanak állandóan fogyasztva, ezért Scarborough szerint a tanulmányból még nehéz bármilyen következtetést is levonni.

„Jól ismert, hogy a jól kiegyensúlyozott növényi alapú étrendek, mint a mediterrán vagy a DASH diéták, kedvezőek a szív- és érrendszer egészségére,

és ezek már hangsúlyozzák az egészségtelen ételek, például a chipsek stb., a cukorral édesített italok, sütemények, kekszek és édességek kerülését” – ezt már Tom Sanders, a londoni King's College táplálkozástudományi és dietetikus professzora állítja a tanulmányt kritizálva.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez történik a testedben, ha csak egyetlen Ozempic-injekciót szúrsz be – megdöbbentőek a hatások
A kérdés az, hogy ha már egyetlen injekció is ennyi mindent elindít benned – akarod-e tudni, mi történik a tizedik után?

Megosztom
Link másolása

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, de az utóbbi időben valami egészen másért kezdték el tömegesen használni: fogyásért. Celebek is nyomják heti rendszerességgel, és úgy tűnik, sokak számára ez lett az új diéta.

Maga az Ozempic a semaglutid nevű hatóanyag márkaneve, amely több más „súlycsökkentő injekcióban” is szerepel. A semaglutid a szervezet egyik természetes hormonját, a GLP-1-et utánozza –

ez a hormon többek közt csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és hatással van az agy azon részeire, amelyek a jóllakottság érzéséért felelnek.

Egy friss YouTube-szimulációs videóban Zack D. Films azt mutatta be, hogyan alakul át a test működése már egyetlen adag után.

Egy szuri, és máris másképp érzed magad – de meddig?

„Amint az Ozempic bekerül a véráramba, aktiválja az agy azon területeit, amelyek a teltségérzetért felelősek, így csökken az étvágy” – magyarázta a videóban.

„Emellett stabilizálja a vércukorszintet, megszünteti a hirtelen sóvárgásokat, és lelassítja a gyomor kiürülését, így tovább érzed magad jóllakottnak evés után.”

A szimuláció végén grafikus formában is látható, hogy ez a hatás nem mindig kellemes: egyeseknél hányinger, hasmenés, szédülés vagy puffadás is jelentkezhet – és ez még csak a kezdet.

Egyetlen injekció után nem fog leolvadni rólad a kiló

Bár egyetlen adag is elkezdheti csökkenteni az étvágyat pár napon belül, a látványos fogyásra hetekig – vagy hónapokig – kell várni. A Healthline szerint

a gyógyszer 1–3 napon belül kezd hatni, de az első négy hétben a legtöbben nem tapasztalnak érdemi változást.

A tipikus kezdőadag 0,25 mg, amit heti egy alkalommal bőr alá injekcióznak a has vagy a felkar hátsó részébe.

Mellékhatások, amikre senki nem készít fel

A leggyakoribb mellékhatások között szerepel:

* hasfájás

* székrekedés

* hasmenés

* hányinger és hányás

De más, kevésbé ismert tüneteket is jelentettek:

* megváltozott ízérzékelés

* böfögés

* szédülés

* fejfájás

* puffadás

* fáradtság

* savas reflux

* enyhe szívritmus-emelkedés

És ha egyszer csak abbahagyod?

Ha valaki hirtelen leáll az Ozempiccel, az nem marad következmények nélkül. A Healthline szerint ez megvonási tüneteket okozhat, mert a szervezet elveszíti azt a mesterséges segítséget, amit a GLP-1 hormon erősítésével kapott.

A lehetséges következmények:

* visszatérő farkasétvágy

* csökkenő jóllakottságérzet

* megemelkedett vércukorszint

* hirtelen hízás

* keringési változások

A szakértők szerint, ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni – az Ozempic nem az a gyógyszer, amivel csak úgy játszani lehet.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
VIGYÁZAT! Már egy pohár ebből a népszerű üdítőből is károsítja az agyad és az ereidet!
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

Megosztom
Link másolása

A "diétás" és az "egészséges" cimkéket érdemes felülvizsgálni: az eritrit nevű cukorpótlóval végzett új kutatás szerint már egy doboz energiaital is elég lehet ahhoz, hogy biológiai szinten kárt tegyen benned.

Az E968 néven is ismert eritrit nem új név az összetevők listáján:

keto-csokikban, fehérjeszeletekben, cukormentes szénsavas italokban és egyre több termékben bukkan fel, főleg azokban, amiket „egészséges alternatívaként” árulnak.

De a legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

A University of Colorado Boulder kutatócsoportja egy amerikai fiziológiai kongresszuson mutatta be az eredményeit, amelyek szerint az eritrit zavarja a nitrogén-monoxid termelést –

ez az a molekula, amely segíti az erek tágulását, javítja a véráramlást, és kulcsszerepet játszik az agy, a szív és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

„Az eritritet rengeteg diétás termékben használják, de egyre több adat utal arra, hogy nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint hittük” – mondta Auburn Berry, a tanulmány egyik szerzője és a kutatócsoport doktorandusza.

Tudatosabban kellene kezelnünk, mennyit fogyasztanak belőle naponta

A kutatók emberi agyi vérérsejtekre öntöttek 30 gramm eritritet tartalmazó oldatot – ez nagyjából egyetlen energiaitalban található mennyiség – és három órán át vizsgálták a hatását. A sejtek ezután kétszer annyi szabadgyököt kezdtek termelni, mint a kezeletlen sejtek, és jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje is.

A Berry által vezetett csapat szerint a vérerek működésének zavarai hosszú távon stroke-hoz, keringési problémákhoz, sőt neurovaszkuláris károsodáshoz is vezethetnek.

„A legfontosabb üzenet, hogy az eritrit és más nem tápláló édesítőszerek is lehetnek károsak az egészségre

– mondta Berry a Medical News Todaynek. – A sejtszintű és klinikai adatok alapján érdemes odafigyelni a napi eritrit-bevitelre.”

Diétás ital, érrendszeri gyulladás

A reakció nem maradt el a tudományos közösség részéről sem. Thomas Holland, a Rush Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: az eritrit hatására reaktív oxigénfajták szabadulnak fel –

ezek azok a molekulák, amelyek sejt- és idegrendszeri károsodást okozhatnak, és így meggyorsíthatják a kognitív hanyatlást is.

„A szervezet próbál védekezni, belső antioxidánsokat termel, de a stressz túl nagy” – mondta Holland. Szerinte jobb lenne természetes alternatívákhoz nyúlni:

mézhez, datolyasziruphoz vagy esetleg steviához.

TL;DR: az eritrit eddig a barátnak tűnt a kalóriatáblázatban, de lehet, hogy mégsem a legjobb vendég az agyadban és az ereidben. Cseréld le valami másra.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Fájt a háta, rákkal diagnosztizálták - soha ne vedd félvállról a tested jelzéseit!
Halálos, ritka rákfajtával diagnosztizálták azt a nőt, aki azt hitte, a hátfájása csak sérülés. A diagnózis hatalmas sokként érte az egyébként fitt és egészséges 52 éves személyi edzőt.

Megosztom
Link másolása

Egy Sharn nevű nő elképesztő történetét mesélte el arról, hogy egy egyszerű hátfájástól hogyan jutott el egy különleges rák diagnosztizálásáig.

2022-ben az 52 éves személyi edző és kétgyermekes anya éppen egy csempét szedett fel a kocsifelhajtóján,

amiről nem gondolta, hogy nehéz lesz. Érezte, hogy kisebb hátsérüléssel egyenesedett fel a folyamatból, de arra nem gondolt, hogy a probléma gigászi lesz.

Megpróbálta kinyújtani a hátát, de a fájdalom gyorsan szétterjedt.

Egy hét alatt sem múlt el, sőt - 12 hétig szenvedett konstans fájdalomtól, képtelen volt leülni, mert állandó, szúró fájdalma megakadályozta ebben.

Sharn ennek ellenére a majdnem végzetes napon elindult. Aznap majdnem el is ájult, de azt hitte, csak alacsony a vérnyomása, gondolta, biztos nem evett eleget.

Az edzőtermi főnöke beszélte rá, hogy nézesse meg magát egy gyógytornásszal.

Sharn elmagyarázta a fizioterapeutának, hogy miért nem tud alapvető gyakorlatokat elvégezni, innen utalták MRI-vizsgálatra. A vizsgáló ágyra sem tudott felülni a nő, akkora fájdalmai voltak már ekkor.

Még aznap este felhívta egy szakorvos, aki tájékoztatta, hogy a vizsgálat rendellenességet észlelt a csontjaiban.

"Azt mondták, azonnal a sürgősségire kell mennem. Amikor az orvosom meglátta az MRI eredményét, megdöbbent, hogy egyáltalán tudok járni"

- mondta a nő.

Sharnnál végül 2022 augusztusában, 52 éves korában diagnosztizáltak egyfajta vérrákot – az úgynevezett mielómát –, amely a csontvelő plazmasejtjeit érinti.

Sharnt és környezetét sokkolta a hír, mivel a nő egészségesen élt, mindig aktív volt, és alig volt beteg. Erre fel ez a vérrák a csontvelő 75%-át érintette.

A Mayo Klinika magyarázata szerint

a mielóma multiplex egy olyan rákfajta, amely a plazmasejteknek nevezett fehérvérsejtekben alakul ki.

Az egészséges plazmasejtek antitesteknek nevezett fehérjék előállításával segítenek a fertőzések leküzdésében. Az antitestek megtalálják és megtámadják a baktériumokat.

Mint írják, multiplex mielóma esetén rákos plazmasejtek halmozódnak fel a csontvelőben. A csontvelő a csontokban található lágy anyag, ahol a vérsejtek képződnek.

A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges vérsejteket. Ahelyett, hogy hasznos antitesteket termelnének, a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek nem működnek megfelelően.

A rák tünetei közé tartozik a csontfájdalom, különösen a gerincben, a mellkasban vagy a csípőben, hányinger, székrekedés, étvágytalanság, mentális ködösség vagy zavartság, fáradtság, fertőzések, fogyás, gyengeség, szomjúság és gyakori vizelési inger.

"A myeloma multiplex ritka, évente 100 000 emberből körülbelül hét embert érint"

– teszi hozzá a Cleveland Klinika.

Szerencsére, 18 hónappal a kezdeti diagnózis és a kezelések után, Sharnt rákmentesnek nyilvánították.

A most 55 éves nő azóta nyíltan beszél a tapasztalatairól, különösen a hátfájásról, amit kezdetben elhallgatott. Ezzel hívja fel a figyelmet a helyzetre, és arra ösztönöz másokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ha aggodalomra ad okot az állapotuk.

Sharn háta egyre jobban van,

nincsenek fájdalmai, minden nap egyre jobban és jobban van elmondása szerint, és ismét dolgozik.

A nő azzal is viccelődik, hogy a diagnózisa óta kevésbé kontrollmániás, és

nem igazán ordibál már a gyerekeivel, a barátaival szorosabbra fűzte a kapcsolatot.

"Ha több mint 12 hete érzel fájdalmat, akkor mindenképpen szükséged van egy MRI-vizsgálatra. Egy gyógytornász könnyen javasolhat gyakorlatokat" - tanácsolja.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Gondoltad volna, hogy csökkenti a koleszterinszintet ez az egyszerű élelmiszer, és még a szívednek is jó?
De csak akkor, ha rendszeresen és nem túlságosan nagy mennyiségben fogyasztod.

Megosztom
Link másolása

Új "szuperélelmiszer" bukkant fel azon a listán, amin orvosok ajánlanak különféle ételeket jótékony hatásaik alapján.

Egy tanulmány szerint, ami a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg,

a pekándió, amennyiben rendszeresen fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek.

A vizsgálatban 138 olyan beteg vett részt, akiknek a metabolikus egészségük nem volt rendben, de sem szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sem diabéteszt nem diagnosztizáltak náluk.

Alakítottak egy kontrollcsoportot, amelynek tagjai normál étrendet követtek, a többiek pedig rendszeresen kaptak 60 gramm nyers, nem sózott pekándiót a szokásos nassolni valók helyett.

A kísérletben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, vizsgálatokat is végeztek rajtuk, az utánkövetés alatt pedig laborvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúlymérés és egyéb szűrés is volt.

A kutatók megállapították, hogy a pekándiót fogyasztó csoport tagjainak alacsonyabb volt az össz-koleszterinszintje, valamint az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje.

Közben azonban minimális súlygyarapodást is kimutattak, átlagosan mintegy 0,7 kilogrammot, amit statisztikailag elhanyagolhatónak ítéltek.

Mivel a pekándió egészséges zsírokban és rostokban is gazdag, összességében jót tesz a szív egészségének. Ha a megfelelő étrendet sok mozgással kombinálod, és mellé nem dohányzol, nem fogyasztasz sok cukrot és csak ritkán iszol alkoholt, hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Forrás: Instyle Men


Megosztom
Link másolása