A „halhatatlanság növénye” sokkal hatékonyabb, mint a zöld tea, csak épp alig hallott róla bárki
Miközben a fél világ ginszenggel és ginkgo bilobával próbálja felpörgetni az agyát, vagy lecsillapítani az idegrendszerét, addig szinte senki sem tud arról, hogy
létezik egy „halhatatlanság füveként” becézett gyógynövény, amelyről egyre több kutató állítja: simán lehet, hogy többet tud, mint a zöld tea.
„Kevesen ismerik” – mondta Dr. Michael Aziz belgyógyász, regeneratív orvostudományi specialista a New York Postnak. Ő maga naponta 900 mg jiaogulant fogyaszt.
Jiaogulan? Jia-ó-gula-mi?
A hivatalos nevén Gynostemma pentaphyllum-nak nevezett növény a dús, hegyvidéki délkelet-ázsiai régiókban nő, és olyan beceneveket kapott, mint a „déli ginszeng” vagy épp a „csodanövény.” Bár a hagyományos kínai gyógyászatban évszázadok óta használják, nyugaton csak az utóbbi 10 évben kezdett felfutni.
Leggyakrabban gyógyteaként vagy étrend-kiegészítőként lehet vele találkozni, de a kutatók és az orvosok szerint érdemes komolyan venni.
„A jiaogulan tea ORAC-értéke (ez az antioxidáns kapacitás mérőszáma) nyolcszor magasabb, mint a zöld teáé” – állítja Dr. Aziz, The Ageless Revolution című könyv szerzője.
Az ízéről ő azt mondja, keserű, de kicsit édeskés is – mások szerint egyszerűen csak „földes.” A keserűség a szaponinoknak köszönhető, ezek azok a szerves vegyületek, amelyek a növény állítólagos egészségügyi hatásaiért felelősek.
„A keserű íz különösen hatékony a belső hő és méreganyagok eltávolításában, így például vírusos hepatitisz, krónikus gyomorhurut vagy hörghurut esetén is hasznos lehet” – írták a Journal of Functional Foods 2025. januári számában.
A kutatók szerint a jiaogulan édes komponensei ráadásul a szív és a máj működését is támogatják, javítják a vér és az energia (csi) áramlását, és különösen jól hatnak magas vérzsírszint, magas vérnyomás, zsírmáj, álmatlanság és fejfájás esetén.
Mit tud ez a növény pontosan?
A jiaogulan fő hatóanyagai a gypenozidok, amelyek egyébként kémiailag nagyon hasonlóak a ginszengben található ginszenozidokhoz.
„A gypenozidok aktiválják az AMP-aktivált protein kinázt, amely
– magyarázza Aziz.
De nem állnak meg itt: „Javítják az inzulinjelzést és a mitokondriumok működését is – ezek pedig a sejtek energiatermelő központjai.
Az orvos szerint a jiaogulan daganatellenes hatással is bírhat, emellett csökkentheti a vérnyomást is.
És a mellékhatások?
Vannak, de elég enyhék – és a legtöbb embernél egyáltalán nem jelentkeznek. Dr. Aziz szerint a jiaogulan alapvetően biztonságosan fogyasztható, de
Ami különösen fontos:
„A cukorbetegek legyenek óvatosak, mert a jiaogulan csökkentheti a vércukorszintet, így ha sokat isznak belőle, előfordulhat, hogy csökkenteni kell a gyógyszeradagjukat – természetesen orvosi kontroll mellett.”