Mindent a shiitakeról és más gyógygombákról - tényleg A-tól Z-ig felturbózzák a szervezetet?
A gombák hihetetlenül sokféleképp elkészíthető étkek, nem kell leragadni a pörkölt-rántott vonalon. Egy egyszerű leves betétjeként pedig egyik-másik fajta még az immunrendszert is erősítheti. Vannak olyan gombák, amelyeket porítva érdemes smoothiek-hoz adni, hogy növeljék az energiaszintet, ellenben csökkentsék a fáradtságot, valamint segítsenek megküzdeni bizonyos betegségekkel.
A BBC szedte össze a legfontosabb gyógygombák hírében álló fajtákat.
Ezek a gombák nagyon cukik, tényleg hasonlítanak az oroszlán sörényére vagy egy morcos sünire. Mindemellett
Érdekes módon egyre több kutatás utal arra, hogy a süngomba a kognitív hanyatlással szemben is segít. Egyrészről kevésbé felejti el az ember a bankkártyája PIN-kódját, másrészt potenciálisan segíthet a korai Alzheimer-kór kezelésében.
Azt érdemes megjegyezni, hogy a kísérlet során kapszulázott formában, koncentráltan alkalmazták a süngombát, aminek így erősebb volt a hatása, mintha elkészítjük a vadas mellé.
Preklinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az oroszlánsörényben található kulcsfontosságú vegyületek, mint például a hericenonok és az erinacinok, könnyen átjutnak a vér-agy gáton, és ki tudják fejteni neuroprotektív hatásukat.
A süngomba állítólag stresszcsökkentő is, illetve lehet hangulatjavító hatása nagyobb dózisban. Azt fontos leszögezni, hogy a gomba is túladagolható, így ha gyógyászati célra fogyasztjuk őket, tudjon róla az orvos.
Az eredmények ígéretesek, ám további, kiterjedtebb kutatásokra van szükség ezen előnyök megerősítéséhez és a biztonságosság garantálásához.
Ez egy barna kalapú gomba, amely gazdag umami ízéről ismert, amely szárításkor csak fokozódik. Gyakran pikáns, húsos ízt adnak a wok ételeknek, leveseknek, pörkölteknek és egyebeknek, és már Magyarországon is könnyen beszerezhető a jobb piacokon.
B-vitaminok forrásai is, amelyek mind elengedhetetlenek az energiatermeléshez és az idegrendszer működéséhez.
A kutatások arra utalnak, hogy a shiitake gomba rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert. Egereken és sejtkultúrákon végzett vizsgálatok ezeket az immunerősítő hatásokat a lentinannak, a shiitake gombákban található béta-glükánnak tulajdonítják.
teát is készítenek belőle, valamint levesfűszerként is használható. Szintén potenciális immunerősítő hatásokkal hozhatók összefüggésbe.
Vannak azirányú kutatások, hogy a bélrendszer egészségét is javítja, mivel prebiotikumokat tartalmaz, amelyek táplálják a hasznos baktériumokat. Egy laboratóriumi tanulmány kimutatta, hogy a lepketapló kivonat módosította a bélbaktériumok összetételét azáltal, hogy növelte a jótékony baktériumok, például a bifidobacteriumok és a lactobacillusok populációját, miközben csökkentette a potenciálisan káros baktériumok, például a Staphylococcus számát.
Persze még itt is szükségesek további kutatások, a kontraindikációkról kevés szó esik, főleg hosszú távú kutatások keretein belül.
Táplálóak, élelmi rostban gazdagok, és tele vannak B- illetve D-vitaminnal. Ezek persze akkor hasznosulnak, ha nem "pucoljuk meg" a gombát, hiszen a bőre alatt van a vitamin! Szelén, kálium és antioxidáns is pótolható egy termesztett gombával is.