ÉLETMÓD

Köszi, '90-es évek! Ez a durva diétahiba az oka, ha nincs energiád semmire

A ’90-es évek egy része sajnos még mindig itt van velünk.

Megosztom
Link másolása

Egy 1992-es étkezési trend úgy tűnik, bebetonozta magát az életünkbe. És hogy ez miért gáz? Dr. Michael Aziz, orvos és egy The Ageless Revolution című könyv szerzője szerint, ez az egyik oka annak, hogy délután úgy érzed, egy zacskó chips sem tudna megmenteni az energiaszinted zuhanásától.

Szóval, 1992. Az USA kormánya kiadja az első élelmiszer-piramisát. Az ötlet nem saját, Svédországban már a ’70-es években született hasonló.

A piramis szépen megmondta, mit és mennyit kéne ennünk: az alapot a kenyér, a gabonapelyhek, a rizs és a tészta adta – napi hat-tizenegy adag.

A zöldségek és gyümölcsök felkerültek a második szintre, majd jött a tejtermék, hús és más fehérjék. A tetején meg ott voltak a zsírok és az édességek, de nagy piros betűkkel: „Csak mértékkel!”

Ez a rendszer 2005-ig élt, és közben mindenkit az alacsony zsírtartalmú étrend felé terelgetett. Ami, mint kiderült, nem is annyira jó ötlet. Miért?

Mert az olyan egészséges zsírok, mint például a dió, az avokádó vagy az olívaolaj, fontosak lennének az energiaszintünk szempontjából.

Ezzel szemben a szénhidrátok egy ideig pörgetnek, aztán jön a nagy összeomlás.

„Ami igazán kimeríti a szervezetet, az a túl sok cukor és a finomított szénhidrátok” – mondja Dr. Aziz a NewYorkPostnak. „Először feldob, aztán úgy zuhansz le, mint egy rossz sitcom nézettsége a második évadban.” A megoldás? Több fehérje és egészséges zsír az étrendben. És hogy még egy érdekesség legyen: kutatások szerint, ha edzés előtt zsírt eszel, tovább bírod a konditeremben. Edzés után meg jöhet a banán meg a szénhidrát, de csak akkor, ha rendesen kitekerted magad.

Már 1992-ben is voltak, akik azt mondták, hogy ez az élelmiszer-piramis egy tudományos nonszensz. Egy kalap alá vették a zsírokat, pedig nagy különbség van a telített zsírok és a jó, egészséges zsírok között.

„Az egész arra épült, hogy a zsír rossz. És ha a zsír rossz, akkor biztos a szénhidrát a király”

– idézik Dr. Walter Willettet, aki már 2004-ben azt mondta, hogy az egész piramis egy nagy tévedés.

2005-ben ugyan frissítették az iránymutatást, de Dr. David Ludwig, a Harvard szakértője szerint ez kevés volt.

„Az alacsony zsírtartalmú étrend 40 év után is mélyen beágyazódott a köztudatba és az élelmiszerpolitikába”

– írta a CNN-nek. És hogy működött-e? Nos, a válasz egy nagy, kövér nem.

És hogy akkor mit egyél, Az étrended legyen kiegyensúlyozott, de ha még ez sem elég, akkor Dr. Aziz szerint

a D-vitamin segíthet, különösen télen. Ezen kívül a B-vitaminok és a CoQ10 is pörgethetnek egy kicsit.

Koffein? Persze, de csak mértékkel. Szóval ne egy literes kávéval kezdd a napot, hacsak nem akarsz délig túlpörögni, aztán délután meg zombiként kóvályogni.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása