ÉLETMÓD

17 konyhai praktika, amit egy mesterszakács szerint mindenkinek érdemes ismernie

Villámgyorsan Te leszel a társaság konyhatündére - minden az alapokon múlik.
Sassy - sassy.hu
2019. augusztus 18.


Megosztom
Link másolása

Van, aki YouTube-videókból lesi el a konyhaművészet fortélyait, más a nagymamai, anyai receptekre, trükkökre esküszik, és persze akad olyan is, aki szereti saját maga kikísérletezni az ételek elkészítését.

Legyen szó gyors és könnyű, vagy épp nagyobb tudást igénylő fogásokról, a szilárd alapok a főzőtudásunkban kulcsfontosságúak. A Popsugar szerzője Boris Ginet profi párizsi séfet kérdezte ki arról, hogy milyen praktikákat érdemes feltétlenül alkalmaznunk.

#1 Minden alkalommal egyenletesen süss

Ha hagyományos sütőben sütsz, fontos, hogy többször fordítsd, forgasd át az ételt - akár a darabjait, vagy ha az állaga ezt nem engedi, akkor forgasd át a tepsit, tálat. Általában minden sütőnek van egy legforrób pontja, tehát a a sütés ideje közben történő forgatás garantálja az egyenletesen megbarnult, mégis zamatos eredményt.

#2 Díszíts friss fűszernövényekkel

Ginet azt javasolja, hogy mindig tarts kéznél friss gyógynövényeket, fűszernövényeket, például koriandert, bazsalikomot vagy zsályát, melyeket a fogások tetejére szórhatsz. Lenyűgöző benyomást kelthetsz vendégeidnél, hiszen ez a gesztus kedves színkavalkáddal ajándékozza meg a szemet, és mennyei, friss aromával egészíti ki az ételt.

#3 Fejleszd a szeletelési szkilljeidet

Mindig tartsd az ujjaidat összezárva és behúzva a nem domináns kezeden, és mondhatni vezesd a kést szeletelés közben. Ha az ujjaid össze vannak zárva és behúzva, biztosan nem fogod levágni őket. Ezenkívül sose rakd a mutatóujjad a kés gerincére.

#4 Tömeg-kontroll

Ha serpenyőben főzöl, ne töltsd fel túlzsúfoltságig. Az közvetlen hő helyett gőzt hozna létre, és barnulás helyett az ételek felszívják a nedveket.

#5 Vágj hagymát kevesebb sírással

A kulcs az, hogy a tönk érintetlen maradjon. Ginet szerint egy olyan hagyma vágása, amelynek tönkje még ép, minimalizálja a késztetést, hogy könnyezni kezdj. A vöröshagymát 10 perccel a szeletelés előtt érdemes jéghideg vízbe helyezni, hogy elkerüld az "elérzékenyedést".

#6 Legyen forró!

Ne félj a hőtől! Ha szárítani szeretnéd a steaked vagy a párolt zöldséged, nagy hőre lesz szükséged - mondja Ginet. A szinte füstölgően forró serpenyő nélkül ropogós barnulást szinte lehetetlen elérni. Ha a hőmérséklet túl alacsony, az étel végül felszabadítja folyadéktartalmát, így a hirtelen sütés, vagyis sauté helyett párolt lesz a végeredmény.

#7 Előzetesen készülj elő

Ha az időd korlátozott, az ételek előkészítése és az alapvető összetevők előzetes aprítása a felére csökkentheti a főzési időt. Illetve segíthet a főzés során esetlegesen felmerülő hiányosságok kiküszöbölésében is. Jártál már úgy, hogy keresgélted a kulcsod, amikor már rég rohantál volna ki az ajtón? Ugyanez igaz a főzésre is.

#8 Megfelelő irányban szeleteld a húst

A húst mindig az izomrostok elhelyezkedésének irányával ellentétesen szeleteld, és ne azzal párhuzamosan, tanácsolja Ginet. Ezzel a technikával ízléses és gyengéd húst kaphatsz, nem pedig rágósat.

#9 Adj sót és olajat a tészta főzővizéhez

A só gyorsítja a forrást, illetve ízesíti a tésztát, míg az olaj megakadályozza, hogy összetapadjon. Ez a technika fokozza az ízhatást.

#10 A tökéletes tojás

Forralj fel egy nagy serpenyő vizet közepes hőfokon. Óvatosan engedd le a tojásokat vízbe, és főzd őket 7-10 percig, enyhe forrás mellett. 10 percig főzve lágyabb tojássárgáját kapsz. A teljesen szilárd sárgája érdekében főzd további egy percet.

#11 A tökéletes rizs

Sokan nehéznek tartják a tökéletes rizs elkészítését, holott rendkívül egyszerű. Forralj fel egyenlő mennyiségű rizst és vizet, tedd az edényre a fedelét, majd állítsd be a legalacsonyabb hőmérsékletet. Mindenkit elfog a kísértés, hogy felemelje a fedőt és megkeverje a rizst, márpedig ezt nem szabad! Amikor ugyanis felemeled, a fedő gőzt enged ki, amely csökkenti a fazék hőmérsékletét, így főzés közben szétmállhatnak a rizsszemek és kásás textúra jön létre. Hagyjd inkább teljesen megfőzni, majd pihenni 5-10 percig.

#12 A tökéletes hús

Ha azt szeretnéd, hogy a hús egyenletesen át legyen főve a széleitől a középpontjáig, ezt csak akkor tudod elérni, amikor a legközelebb van a végső tálalási hőmérséklethez. Tehát ha a hidegből előveszed és azonnal elkészíted, a husi a közepén hideg marad.

#13 Turmixolj helyesen

Ha smoothie-t készítesz, először töltsd bele a folyadékokat, majd azokat kövesse a szilárd összetevők sora. Ez megvédi a turmixgép motorját a stressztől, így meghosszabbítva annak élettartamát. Segít egy simább és krémesebb keverék létrehozásában.

#14 Ne spórolj az olívaolajjal

A mesterszakács azt javasolja, hogy kiváló minőségű extra szűz olívaolajjal érdemes megöntöznöd szinte minden ételed. Gazdag ízzel ajándékozza meg őket - a szakértő még a csokoládéhoz is szokott adni.

#15 Ne félj a sótól

Az ételek tengeri sóval való elkészítése egy csodálatos módja annak, hogy a főzés éttermi szintűre emelkedjen - véli Ginet. Megnöveli a mélységüket, és minden bizonnyal kiemeli az étel minden ízét.

#16 Pimpeld fel a salátád házi készítésű öntettel

A boltokban vásárolt öntetek általában nem kívánt hatású összetevőket tartalmaznak, például szójaolajat, cukrot és felesleges nátriumot, figyelmezteti Ginet. Bármely salátád testreszabhatod könnyű és egészséges házi készítésű öntettel. Kell hozzá egy rész ecet (almaecet / lime / citrom) három rész extra-szűz olívaolajb, só és bors. Ha valami krémesebbet szeretnél, adj hozzá egy kis dijoni mustárt. Az így született öntetet hűtőben 7-10 napig lehet tárolni.

#17 Élvezd ki

A főzésnek nem kell feltétlenül házimunkának vagy púpnak lennie a hátadon - izgalmas és kifizetődő is lehet! Hívd meg a barátaidat és családtagjaidat, teszteld magad, és próbálj ki olyan recepteket, amelyek először egy kissé megijesztenek. Igen, bizonyos dolgok kihívást jelentenek, de általában ez az a pont, amikor a kreatív ösztöneid igazán beindulnak!


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez történik a testedben, ha csak egyetlen Ozempic-injekciót szúrsz be – megdöbbentőek a hatások
A kérdés az, hogy ha már egyetlen injekció is ennyi mindent elindít benned – akarod-e tudni, mi történik a tizedik után?

Megosztom
Link másolása

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, de az utóbbi időben valami egészen másért kezdték el tömegesen használni: fogyásért. Celebek is nyomják heti rendszerességgel, és úgy tűnik, sokak számára ez lett az új diéta.

Maga az Ozempic a semaglutid nevű hatóanyag márkaneve, amely több más „súlycsökkentő injekcióban” is szerepel. A semaglutid a szervezet egyik természetes hormonját, a GLP-1-et utánozza –

ez a hormon többek közt csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és hatással van az agy azon részeire, amelyek a jóllakottság érzéséért felelnek.

Egy friss YouTube-szimulációs videóban Zack D. Films azt mutatta be, hogyan alakul át a test működése már egyetlen adag után.

Egy szuri, és máris másképp érzed magad – de meddig?

„Amint az Ozempic bekerül a véráramba, aktiválja az agy azon területeit, amelyek a teltségérzetért felelősek, így csökken az étvágy” – magyarázta a videóban.

„Emellett stabilizálja a vércukorszintet, megszünteti a hirtelen sóvárgásokat, és lelassítja a gyomor kiürülését, így tovább érzed magad jóllakottnak evés után.”

A szimuláció végén grafikus formában is látható, hogy ez a hatás nem mindig kellemes: egyeseknél hányinger, hasmenés, szédülés vagy puffadás is jelentkezhet – és ez még csak a kezdet.

Egyetlen injekció után nem fog leolvadni rólad a kiló

Bár egyetlen adag is elkezdheti csökkenteni az étvágyat pár napon belül, a látványos fogyásra hetekig – vagy hónapokig – kell várni. A Healthline szerint

a gyógyszer 1–3 napon belül kezd hatni, de az első négy hétben a legtöbben nem tapasztalnak érdemi változást.

A tipikus kezdőadag 0,25 mg, amit heti egy alkalommal bőr alá injekcióznak a has vagy a felkar hátsó részébe.

Mellékhatások, amikre senki nem készít fel

A leggyakoribb mellékhatások között szerepel:

* hasfájás

* székrekedés

* hasmenés

* hányinger és hányás

De más, kevésbé ismert tüneteket is jelentettek:

* megváltozott ízérzékelés

* böfögés

* szédülés

* fejfájás

* puffadás

* fáradtság

* savas reflux

* enyhe szívritmus-emelkedés

És ha egyszer csak abbahagyod?

Ha valaki hirtelen leáll az Ozempiccel, az nem marad következmények nélkül. A Healthline szerint ez megvonási tüneteket okozhat, mert a szervezet elveszíti azt a mesterséges segítséget, amit a GLP-1 hormon erősítésével kapott.

A lehetséges következmények:

* visszatérő farkasétvágy

* csökkenő jóllakottságérzet

* megemelkedett vércukorszint

* hirtelen hízás

* keringési változások

A szakértők szerint, ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni – az Ozempic nem az a gyógyszer, amivel csak úgy játszani lehet.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
VIGYÁZAT! Már egy pohár ebből a népszerű üdítőből is károsítja az agyad és az ereidet!
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

Megosztom
Link másolása

A "diétás" és az "egészséges" cimkéket érdemes felülvizsgálni: az eritrit nevű cukorpótlóval végzett új kutatás szerint már egy doboz energiaital is elég lehet ahhoz, hogy biológiai szinten kárt tegyen benned.

Az E968 néven is ismert eritrit nem új név az összetevők listáján:

keto-csokikban, fehérjeszeletekben, cukormentes szénsavas italokban és egyre több termékben bukkan fel, főleg azokban, amiket „egészséges alternatívaként” árulnak.

De a legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

A University of Colorado Boulder kutatócsoportja egy amerikai fiziológiai kongresszuson mutatta be az eredményeit, amelyek szerint az eritrit zavarja a nitrogén-monoxid termelést –

ez az a molekula, amely segíti az erek tágulását, javítja a véráramlást, és kulcsszerepet játszik az agy, a szív és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

„Az eritritet rengeteg diétás termékben használják, de egyre több adat utal arra, hogy nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint hittük” – mondta Auburn Berry, a tanulmány egyik szerzője és a kutatócsoport doktorandusza.

Tudatosabban kellene kezelnünk, mennyit fogyasztanak belőle naponta

A kutatók emberi agyi vérérsejtekre öntöttek 30 gramm eritritet tartalmazó oldatot – ez nagyjából egyetlen energiaitalban található mennyiség – és három órán át vizsgálták a hatását. A sejtek ezután kétszer annyi szabadgyököt kezdtek termelni, mint a kezeletlen sejtek, és jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje is.

A Berry által vezetett csapat szerint a vérerek működésének zavarai hosszú távon stroke-hoz, keringési problémákhoz, sőt neurovaszkuláris károsodáshoz is vezethetnek.

„A legfontosabb üzenet, hogy az eritrit és más nem tápláló édesítőszerek is lehetnek károsak az egészségre

– mondta Berry a Medical News Todaynek. – A sejtszintű és klinikai adatok alapján érdemes odafigyelni a napi eritrit-bevitelre.”

Diétás ital, érrendszeri gyulladás

A reakció nem maradt el a tudományos közösség részéről sem. Thomas Holland, a Rush Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: az eritrit hatására reaktív oxigénfajták szabadulnak fel –

ezek azok a molekulák, amelyek sejt- és idegrendszeri károsodást okozhatnak, és így meggyorsíthatják a kognitív hanyatlást is.

„A szervezet próbál védekezni, belső antioxidánsokat termel, de a stressz túl nagy” – mondta Holland. Szerinte jobb lenne természetes alternatívákhoz nyúlni:

mézhez, datolyasziruphoz vagy esetleg steviához.

TL;DR: az eritrit eddig a barátnak tűnt a kalóriatáblázatban, de lehet, hogy mégsem a legjobb vendég az agyadban és az ereidben. Cseréld le valami másra.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Fájt a háta, rákkal diagnosztizálták - soha ne vedd félvállról a tested jelzéseit!
Halálos, ritka rákfajtával diagnosztizálták azt a nőt, aki azt hitte, a hátfájása csak sérülés. A diagnózis hatalmas sokként érte az egyébként fitt és egészséges 52 éves személyi edzőt.

Megosztom
Link másolása

Egy Sharn nevű nő elképesztő történetét mesélte el arról, hogy egy egyszerű hátfájástól hogyan jutott el egy különleges rák diagnosztizálásáig.

2022-ben az 52 éves személyi edző és kétgyermekes anya éppen egy csempét szedett fel a kocsifelhajtóján,

amiről nem gondolta, hogy nehéz lesz. Érezte, hogy kisebb hátsérüléssel egyenesedett fel a folyamatból, de arra nem gondolt, hogy a probléma gigászi lesz.

Megpróbálta kinyújtani a hátát, de a fájdalom gyorsan szétterjedt.

Egy hét alatt sem múlt el, sőt - 12 hétig szenvedett konstans fájdalomtól, képtelen volt leülni, mert állandó, szúró fájdalma megakadályozta ebben.

Sharn ennek ellenére a majdnem végzetes napon elindult. Aznap majdnem el is ájult, de azt hitte, csak alacsony a vérnyomása, gondolta, biztos nem evett eleget.

Az edzőtermi főnöke beszélte rá, hogy nézesse meg magát egy gyógytornásszal.

Sharn elmagyarázta a fizioterapeutának, hogy miért nem tud alapvető gyakorlatokat elvégezni, innen utalták MRI-vizsgálatra. A vizsgáló ágyra sem tudott felülni a nő, akkora fájdalmai voltak már ekkor.

Még aznap este felhívta egy szakorvos, aki tájékoztatta, hogy a vizsgálat rendellenességet észlelt a csontjaiban.

"Azt mondták, azonnal a sürgősségire kell mennem. Amikor az orvosom meglátta az MRI eredményét, megdöbbent, hogy egyáltalán tudok járni"

- mondta a nő.

Sharnnál végül 2022 augusztusában, 52 éves korában diagnosztizáltak egyfajta vérrákot – az úgynevezett mielómát –, amely a csontvelő plazmasejtjeit érinti.

Sharnt és környezetét sokkolta a hír, mivel a nő egészségesen élt, mindig aktív volt, és alig volt beteg. Erre fel ez a vérrák a csontvelő 75%-át érintette.

A Mayo Klinika magyarázata szerint

a mielóma multiplex egy olyan rákfajta, amely a plazmasejteknek nevezett fehérvérsejtekben alakul ki.

Az egészséges plazmasejtek antitesteknek nevezett fehérjék előállításával segítenek a fertőzések leküzdésében. Az antitestek megtalálják és megtámadják a baktériumokat.

Mint írják, multiplex mielóma esetén rákos plazmasejtek halmozódnak fel a csontvelőben. A csontvelő a csontokban található lágy anyag, ahol a vérsejtek képződnek.

A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges vérsejteket. Ahelyett, hogy hasznos antitesteket termelnének, a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek nem működnek megfelelően.

A rák tünetei közé tartozik a csontfájdalom, különösen a gerincben, a mellkasban vagy a csípőben, hányinger, székrekedés, étvágytalanság, mentális ködösség vagy zavartság, fáradtság, fertőzések, fogyás, gyengeség, szomjúság és gyakori vizelési inger.

"A myeloma multiplex ritka, évente 100 000 emberből körülbelül hét embert érint"

– teszi hozzá a Cleveland Klinika.

Szerencsére, 18 hónappal a kezdeti diagnózis és a kezelések után, Sharnt rákmentesnek nyilvánították.

A most 55 éves nő azóta nyíltan beszél a tapasztalatairól, különösen a hátfájásról, amit kezdetben elhallgatott. Ezzel hívja fel a figyelmet a helyzetre, és arra ösztönöz másokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ha aggodalomra ad okot az állapotuk.

Sharn háta egyre jobban van,

nincsenek fájdalmai, minden nap egyre jobban és jobban van elmondása szerint, és ismét dolgozik.

A nő azzal is viccelődik, hogy a diagnózisa óta kevésbé kontrollmániás, és

nem igazán ordibál már a gyerekeivel, a barátaival szorosabbra fűzte a kapcsolatot.

"Ha több mint 12 hete érzel fájdalmat, akkor mindenképpen szükséged van egy MRI-vizsgálatra. Egy gyógytornász könnyen javasolhat gyakorlatokat" - tanácsolja.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Gondoltad volna, hogy csökkenti a koleszterinszintet ez az egyszerű élelmiszer, és még a szívednek is jó?
De csak akkor, ha rendszeresen és nem túlságosan nagy mennyiségben fogyasztod.

Megosztom
Link másolása

Új "szuperélelmiszer" bukkant fel azon a listán, amin orvosok ajánlanak különféle ételeket jótékony hatásaik alapján.

Egy tanulmány szerint, ami a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg,

a pekándió, amennyiben rendszeresen fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek.

A vizsgálatban 138 olyan beteg vett részt, akiknek a metabolikus egészségük nem volt rendben, de sem szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sem diabéteszt nem diagnosztizáltak náluk.

Alakítottak egy kontrollcsoportot, amelynek tagjai normál étrendet követtek, a többiek pedig rendszeresen kaptak 60 gramm nyers, nem sózott pekándiót a szokásos nassolni valók helyett.

A kísérletben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, vizsgálatokat is végeztek rajtuk, az utánkövetés alatt pedig laborvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúlymérés és egyéb szűrés is volt.

A kutatók megállapították, hogy a pekándiót fogyasztó csoport tagjainak alacsonyabb volt az össz-koleszterinszintje, valamint az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje.

Közben azonban minimális súlygyarapodást is kimutattak, átlagosan mintegy 0,7 kilogrammot, amit statisztikailag elhanyagolhatónak ítéltek.

Mivel a pekándió egészséges zsírokban és rostokban is gazdag, összességében jót tesz a szív egészségének. Ha a megfelelő étrendet sok mozgással kombinálod, és mellé nem dohányzol, nem fogyasztasz sok cukrot és csak ritkán iszol alkoholt, hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Forrás: Instyle Men


Megosztom
Link másolása