ÉLETMÓD

Alap laborvizsgálat része lehetne a fülzsírteszt - elképesztő mennyiségű kórállapot mutatható ki belőle

Egy csomó mindent elárulhat a fülzsírod az egészségedről a ráktól a covidon át a cukorbetegségig. Ráadásul a fülzsír olyan, mint az ujjlenyomat. Miért is nem vizsgálják az összetételét a rutin laborvizsgálatok során?

Megosztom
Link másolása

Az Alzheimer-kórtól a rákig a fülzsír értékes mutatókat tartalmazhat az ember egészségére nézve, írja a BBC. A tudósok most elemzik a pontos kémiai összetételét annak reményében, hogy új módszereket találnak a betegségek diagnosztizálására. A fülzsír egyre több tudóst mozgat meg, több benne a lehetőség, minthogy bambusz fültisztító pálcikára kerüljön.

A fülzsír, vagyis a cerumen a külső hallójáratot szegélyező kétféle mirigy váladékának, a ceruminnak és a faggyúnak a keveréke.

A kapott ragacs összekeveredik még szőrrel és elhalt hámsejtekkel, illetve mindenféle oda nem illő dologgal, és ebből lesz a viaszos állagú, jól ismert anyag.

A fülzsír elsődleges célja még vitatott, a

legvalószínűbb funkciója a hallójárat tisztán tartása és annak kenése. Emellett kiváló ragasztóanyag olyan esetekre, amikor idegen anyag kerül a fülbe, így meg tudja akadályozni, hogy rovarok a hallójáratba kerüljenek. De még a baktériumok, gombák és egyéb nem kívánatos elemek megtapadását is gátolja.

Eddig testváladékként alig foglalkoztak vele, 1-2 kutatás azonban rávilágított, hogy ez elég nagy hiba volt. Ma már mikroszkópok kereszttüzében az anyag, és egyre izgalmasabb információk látnak róla napvilágot.

Például az, hogy az európai vagy afrikai származású emberek túlnyomó többsége nedves fülzsírral rendelkezik, amely sárga vagy narancssárga színű és ragadós. Azonban

a kelet-ázsiai emberek 95%-ának van száraz fülzsírja, amely szürke és nem ragadós.

A nedves vagy száraz fülzsír termeléséért felelős gént ABCC11-nek hívják, amely történetesen azért is felelős, hogy az embernek büdös-e a hónalja.

Az emberek körülbelül 2%-a – főleg a száraz fülzsír kategóriába tartozók – rendelkezik olyan génváltozattal, ami szagtalan hónaljat eredményez.

A fülzsírral kapcsolatos talán leghasznosabb felfedezések azonban arra vonatkoznak, hogy mit árulhatnak el a fülünkben lévő ragacsos anyagok egészségünkről.

1971-ben Nicholas L Petrakis, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora megállapította, hogy az USA-ban élő kaukázusi, afro-amerikai és német nők, akik mindegyike nedves fülzsír tulajdonos volt, körülbelül négyszer nagyobb eséllyel haltak meg mellrákban, mint a „száraz” fülzsírral rendelkező japán és tajvani nők.

Nemrég, 2010-ben a Tokiói Technológiai Intézet kutatói 270 invazív emlőrákos nőbetegtől és 273 önkéntes nőtől vettek vérmintát - utóbbiak voltak a kontrollcsoport.

Azt találták, hogy a mellrákos japán nőknél 77%-kal nagyobb valószínűséggel fordul elő a nedves fülzsírt kódoló gén, mint az egészséges önkénteseknél.

Mindazonáltal a megállapítás továbbra is ellentmondásos: a Németországban, Ausztráliában és Olaszországban végzett nagyszabású tanulmányok nem találtak különbséget a mellrák kockázatában a nedves és száraz fülzsírral kezelt emberek között, bár ezekben az országokban nagyon kicsi a száraz fülzsírral élők száma.

Ami bizonyítottabb, az az összefüggés néhány betegség jelenléte és a fülzsírban található anyagok között.

Vegyük a jávorfaszörp betegséget (vagy juharszirup betegségnek is hívják), amely egy ritka genetikai rendellenességet jelent. Az állapot megakadályozza, hogy a szervezet lebontsa az élelmiszerekben található bizonyos aminosavakat. Ez illékony vegyületek felhalmozódásához vezet a vérben és a vizeletben, ami a vizeletnek a juharszirup jellegzetes szagát adja.

Az édes illatért felelős molekula a szotonon, amely a betegségben szenvedők fülzsírjában található.

Ez azt jelenti, hogy az állapot diagnosztizálható úgy, hogy egyszerűen letöröljük valakinek a fülét, és megszagoljuk a váladékot. Ez egy sokkal-sokkal egyszerűbb és olcsóbb eljárás, mint egy genetikai teszt elvégzése. A tünetek már csecsemőkorban is megjelenhetnek, köztük van az alultápláltság, a metabolikus zavarok, de felléphet hányás, eszméletvesztés és idegrendszeri károsodás is.

"A fülzsírnak ilyenkor szó szerint juharszirup illata van, így a baba születése után 12 órán belül, amikor a szülő megérzi ezt a különleges és kellemes illatot, az jelezheti a veleszületett anyagcsere-rendellenességet"

- mondja Rabi Ann Musah, a Louisiana Állami Egyetem környezetkémikusa.

A Covid-19 is kimutatható alkalmanként a fülzsírban, illetve a fülzsír azt is megmondja, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved-e a páciens.

Úgy tűnik, a fülzsírból meg lehet állapítani, ha valakinek valamilyen szívbetegsége van, bár ezt az állapotot még mindig könnyebb diagnosztizálni vérvizsgálatokból.

Létezik még a Ménière-kór, ami egy belsőfül-betegség, amely szédülést és halláskárosodást okoz. Musah szerint a tünetek nagyon legyengíthetik az embert, felléphet állandó szédülés is, végül az érintett fülben maradandó halláskárosodás is fellép.

Musah a közelmúltban egy olyan kutatócsoport vezetője volt, amely felfedezte, hogy a Ménière-kórban szenvedő betegek fülzsírjában három zsírsav kisebb mennyiségben található, mint az egészséges kontrollcsoportokban. Ez az első alkalom, hogy valaki biomarkert talált az állapotra, amelyet általában minden más kizárásával diagnosztizálnak, és ez borzasztó lassú folyamat egy olyan kórnál, ahol versenyt kell futni az idővel.

"A fülzsír iránti érdeklődésünk a betegségek tudósítójaként azokra a betegségekre irányul, amelyeket nagyon nehéz diagnosztizálni tipikus biológiai folyadékok, például vér, vizelet vagy agyi gerincfolyadék vételével, és amelyek diagnosztizálása hosszú időt vesz igénybe, mivel ritkák"

- mondja Musah.

De mi az, ami a fülzsírt ekkora kincsesbányává teszi? A viaszos váladék képes visszatükrözni a testben lejátszódó belső kémiai reakciókat, az ember anyagcseréjét.

„Az élő szervezetekben sok betegség metabolikus” – mondja Nelson Roberto Antoniosi Filho, a brazíliai Goiás Szövetségi Egyetem kémiaprofesszora, aki példaként említi a cukorbetegséget, a rákot, a Parkinson-kórt és az Alzheimer-kórt.

"Ezekben az esetekben a mitokondriumok – a lipidek, szénhidrátok és fehérjék energiává alakításáért felelős sejtszervecskék másképp kezdenek működni, mint az egészséges sejtekben. Különböző kémiai anyagokat kezdenek el termelni, és akár le is állíthatnak másokat."

Antoniosi Filho laboratóriuma felfedezte, hogy a fülzsír jobban koncentrálja ezt a sokféle anyagot, mint más biológiai folyadékok, mint például a vér, a vizelet, a verejték és a könnyek, mivel a fülzsír esetében "nincs akkora forgalom" az anyagban.

A fülzsírtesztre már diagnosztikai eszközt is fejlesztettek,

amellyel kvázi megmondható, hogy egy személynek van-e rákbetegsége, illetve kialakulhat-e nála a közeljövőben.

Egy 2019-es tanulmányban Antoniosi Filho csapata fülzsírmintákat gyűjtött 52 rákos betegtől, akiknél limfómát, karcinómát vagy leukémiát diagnosztizáltak. A kutatók fülzsírt is vettek 50 egészséges alanytól. Ezután elemezték a mintákat egy olyan módszerrel, amely pontosan képes kimutatni az illékony szerves vegyületek (VOC) jelenlétét – olyan vegyi anyagokat, amelyek könnyen elpárolognak a levegőben.

A kutatók 27 olyan vegyületet azonosítottak a fülzsírban, amelyek egyfajta "ujjlenyomatként" szolgáltak a rák diagnosztizálásához.

Más szavakkal, a csapat 100%-os pontossággal meg tudta jósolni, hogy valakinek rákja (limfóma, karcinóma vagy leukémia) van-e a 27 molekula koncentrációja alapján, pusztán a fülzsírt vizsgálva.

"Bár a rák több száz betegségből áll, anyagcsere szempontjából a rák egyetlen biokémiai folyamat, amely bármely szakaszban kimutatható specifikus illékony szerves vegyületek értékelésével" - mondja Antoniosi Filho.

Míg 2019-ben a csapat 27 VOC-t azonosított, jelenleg ezek közül néhányra összpontosítanak, amelyeket kizárólag a rákos sejtek termelnek egyedi anyagcseréjük részeként. Antoniosi Filho még nem publikált munkája során azt is kimutatták, hogy

a mérőeszközük képes kimutatni a rák előtti szakaszban fellépő anyagcserezavarokat, ahol a sejtek abnormális változásokat mutatnak, amelyek potenciálisan rákhoz vezethetnek, de még nem rákosak.

"Tekintettel arra, hogy az orvostudomány azt jelzi, hogy a legtöbb 1. stádiumban diagnosztizált rák 90%-os gyógyulási arányt mutat, elképzelhető, hogy a kezelés sikere sokkal nagyobb lesz a rák előtti szakaszok diagnosztizálásával" - mondja Antoniosi Filho.

A kutatócsoport azt is vizsgálja, hogy a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megjelenése által okozott anyagcsere-változások is észlelhetők-e egy ilyen eszközzel, bár ez a munka még korai stádiumban van.

"Reméljük, hogy a jövőben a cerumenogram rutin klinikai vizsgálattá válik, lehetőleg félévente kellene elvégezni, amely lehetővé teszi egy kis adag fülzsír felhasználásával egyidejűleg olyan betegségek diagnosztizálását, mint a cukorbetegség, a rák, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór, valamint az egyéb egészségi állapotokból eredő anyagcsere-változások értékelését"

- mondja Antoniosi Filho.

Brazíliában egyébként az Amaral Carvalho Kórház nemrégiben alkalmazta a cerumenogramot a rákkezelés diagnosztikai és monitorozási módszereként.

Musah szerint még sok alapozó munkára van szükség ahhoz, hogy megértsük a normál, egészséges fülzsír kémiai profilját – és azt, hogy ez hogyan változik a különböző betegségek esetén.

"A fülzsír egy igazán csodálatos mátrix, mivel nagyon gazdag lipidekben, és sok olyan betegség van, amely a lipidanyagcsere zavarainak következménye"

- mondja Musah.

Perdita Barran, a kémikus és a tömegspektrometria professzora a Manchesteri Egyetemen (Egyesült Királyság) nem kifejezetten a fülzsírt tanulmányozza, de elemzi a biológiai molekulákat, és megvizsgálja, hogy használhatók-e betegségek diagnosztizálására. Egyetért azzal, hogy legalábbis elméletileg logikus, hogy ez az anyag jó hely lenne a betegség jeleinek keresésére.

"A vérben található vegyületek általában vízben oldódnak, míg a fülzsír lipidben gazdag anyag, és a lipidek nem szeretik a vizet"

- mondja Barran. "Tehát ha csak a vért tanulmányozzuk, akkor csak az információk felét kapjuk meg. A lipidek azok, amelyek először kezdik meg a változást a szervezetben."


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez történik a testedben, ha csak egyetlen Ozempic-injekciót szúrsz be – megdöbbentőek a hatások
A kérdés az, hogy ha már egyetlen injekció is ennyi mindent elindít benned – akarod-e tudni, mi történik a tizedik után?

Megosztom
Link másolása

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, de az utóbbi időben valami egészen másért kezdték el tömegesen használni: fogyásért. Celebek is nyomják heti rendszerességgel, és úgy tűnik, sokak számára ez lett az új diéta.

Maga az Ozempic a semaglutid nevű hatóanyag márkaneve, amely több más „súlycsökkentő injekcióban” is szerepel. A semaglutid a szervezet egyik természetes hormonját, a GLP-1-et utánozza –

ez a hormon többek közt csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és hatással van az agy azon részeire, amelyek a jóllakottság érzéséért felelnek.

Egy friss YouTube-szimulációs videóban Zack D. Films azt mutatta be, hogyan alakul át a test működése már egyetlen adag után.

Egy szuri, és máris másképp érzed magad – de meddig?

„Amint az Ozempic bekerül a véráramba, aktiválja az agy azon területeit, amelyek a teltségérzetért felelősek, így csökken az étvágy” – magyarázta a videóban.

„Emellett stabilizálja a vércukorszintet, megszünteti a hirtelen sóvárgásokat, és lelassítja a gyomor kiürülését, így tovább érzed magad jóllakottnak evés után.”

A szimuláció végén grafikus formában is látható, hogy ez a hatás nem mindig kellemes: egyeseknél hányinger, hasmenés, szédülés vagy puffadás is jelentkezhet – és ez még csak a kezdet.

Egyetlen injekció után nem fog leolvadni rólad a kiló

Bár egyetlen adag is elkezdheti csökkenteni az étvágyat pár napon belül, a látványos fogyásra hetekig – vagy hónapokig – kell várni. A Healthline szerint

a gyógyszer 1–3 napon belül kezd hatni, de az első négy hétben a legtöbben nem tapasztalnak érdemi változást.

A tipikus kezdőadag 0,25 mg, amit heti egy alkalommal bőr alá injekcióznak a has vagy a felkar hátsó részébe.

Mellékhatások, amikre senki nem készít fel

A leggyakoribb mellékhatások között szerepel:

* hasfájás

* székrekedés

* hasmenés

* hányinger és hányás

De más, kevésbé ismert tüneteket is jelentettek:

* megváltozott ízérzékelés

* böfögés

* szédülés

* fejfájás

* puffadás

* fáradtság

* savas reflux

* enyhe szívritmus-emelkedés

És ha egyszer csak abbahagyod?

Ha valaki hirtelen leáll az Ozempiccel, az nem marad következmények nélkül. A Healthline szerint ez megvonási tüneteket okozhat, mert a szervezet elveszíti azt a mesterséges segítséget, amit a GLP-1 hormon erősítésével kapott.

A lehetséges következmények:

* visszatérő farkasétvágy

* csökkenő jóllakottságérzet

* megemelkedett vércukorszint

* hirtelen hízás

* keringési változások

A szakértők szerint, ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni – az Ozempic nem az a gyógyszer, amivel csak úgy játszani lehet.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
VIGYÁZAT! Már egy pohár ebből a népszerű üdítőből is károsítja az agyad és az ereidet!
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

Megosztom
Link másolása

A "diétás" és az "egészséges" cimkéket érdemes felülvizsgálni: az eritrit nevű cukorpótlóval végzett új kutatás szerint már egy doboz energiaital is elég lehet ahhoz, hogy biológiai szinten kárt tegyen benned.

Az E968 néven is ismert eritrit nem új név az összetevők listáján:

keto-csokikban, fehérjeszeletekben, cukormentes szénsavas italokban és egyre több termékben bukkan fel, főleg azokban, amiket „egészséges alternatívaként” árulnak.

De a legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

A University of Colorado Boulder kutatócsoportja egy amerikai fiziológiai kongresszuson mutatta be az eredményeit, amelyek szerint az eritrit zavarja a nitrogén-monoxid termelést –

ez az a molekula, amely segíti az erek tágulását, javítja a véráramlást, és kulcsszerepet játszik az agy, a szív és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

„Az eritritet rengeteg diétás termékben használják, de egyre több adat utal arra, hogy nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint hittük” – mondta Auburn Berry, a tanulmány egyik szerzője és a kutatócsoport doktorandusza.

Tudatosabban kellene kezelnünk, mennyit fogyasztanak belőle naponta

A kutatók emberi agyi vérérsejtekre öntöttek 30 gramm eritritet tartalmazó oldatot – ez nagyjából egyetlen energiaitalban található mennyiség – és három órán át vizsgálták a hatását. A sejtek ezután kétszer annyi szabadgyököt kezdtek termelni, mint a kezeletlen sejtek, és jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje is.

A Berry által vezetett csapat szerint a vérerek működésének zavarai hosszú távon stroke-hoz, keringési problémákhoz, sőt neurovaszkuláris károsodáshoz is vezethetnek.

„A legfontosabb üzenet, hogy az eritrit és más nem tápláló édesítőszerek is lehetnek károsak az egészségre

– mondta Berry a Medical News Todaynek. – A sejtszintű és klinikai adatok alapján érdemes odafigyelni a napi eritrit-bevitelre.”

Diétás ital, érrendszeri gyulladás

A reakció nem maradt el a tudományos közösség részéről sem. Thomas Holland, a Rush Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: az eritrit hatására reaktív oxigénfajták szabadulnak fel –

ezek azok a molekulák, amelyek sejt- és idegrendszeri károsodást okozhatnak, és így meggyorsíthatják a kognitív hanyatlást is.

„A szervezet próbál védekezni, belső antioxidánsokat termel, de a stressz túl nagy” – mondta Holland. Szerinte jobb lenne természetes alternatívákhoz nyúlni:

mézhez, datolyasziruphoz vagy esetleg steviához.

TL;DR: az eritrit eddig a barátnak tűnt a kalóriatáblázatban, de lehet, hogy mégsem a legjobb vendég az agyadban és az ereidben. Cseréld le valami másra.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Fájt a háta, rákkal diagnosztizálták - soha ne vedd félvállról a tested jelzéseit!
Halálos, ritka rákfajtával diagnosztizálták azt a nőt, aki azt hitte, a hátfájása csak sérülés. A diagnózis hatalmas sokként érte az egyébként fitt és egészséges 52 éves személyi edzőt.

Megosztom
Link másolása

Egy Sharn nevű nő elképesztő történetét mesélte el arról, hogy egy egyszerű hátfájástól hogyan jutott el egy különleges rák diagnosztizálásáig.

2022-ben az 52 éves személyi edző és kétgyermekes anya éppen egy csempét szedett fel a kocsifelhajtóján,

amiről nem gondolta, hogy nehéz lesz. Érezte, hogy kisebb hátsérüléssel egyenesedett fel a folyamatból, de arra nem gondolt, hogy a probléma gigászi lesz.

Megpróbálta kinyújtani a hátát, de a fájdalom gyorsan szétterjedt.

Egy hét alatt sem múlt el, sőt - 12 hétig szenvedett konstans fájdalomtól, képtelen volt leülni, mert állandó, szúró fájdalma megakadályozta ebben.

Sharn ennek ellenére a majdnem végzetes napon elindult. Aznap majdnem el is ájult, de azt hitte, csak alacsony a vérnyomása, gondolta, biztos nem evett eleget.

Az edzőtermi főnöke beszélte rá, hogy nézesse meg magát egy gyógytornásszal.

Sharn elmagyarázta a fizioterapeutának, hogy miért nem tud alapvető gyakorlatokat elvégezni, innen utalták MRI-vizsgálatra. A vizsgáló ágyra sem tudott felülni a nő, akkora fájdalmai voltak már ekkor.

Még aznap este felhívta egy szakorvos, aki tájékoztatta, hogy a vizsgálat rendellenességet észlelt a csontjaiban.

"Azt mondták, azonnal a sürgősségire kell mennem. Amikor az orvosom meglátta az MRI eredményét, megdöbbent, hogy egyáltalán tudok járni"

- mondta a nő.

Sharnnál végül 2022 augusztusában, 52 éves korában diagnosztizáltak egyfajta vérrákot – az úgynevezett mielómát –, amely a csontvelő plazmasejtjeit érinti.

Sharnt és környezetét sokkolta a hír, mivel a nő egészségesen élt, mindig aktív volt, és alig volt beteg. Erre fel ez a vérrák a csontvelő 75%-át érintette.

A Mayo Klinika magyarázata szerint

a mielóma multiplex egy olyan rákfajta, amely a plazmasejteknek nevezett fehérvérsejtekben alakul ki.

Az egészséges plazmasejtek antitesteknek nevezett fehérjék előállításával segítenek a fertőzések leküzdésében. Az antitestek megtalálják és megtámadják a baktériumokat.

Mint írják, multiplex mielóma esetén rákos plazmasejtek halmozódnak fel a csontvelőben. A csontvelő a csontokban található lágy anyag, ahol a vérsejtek képződnek.

A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges vérsejteket. Ahelyett, hogy hasznos antitesteket termelnének, a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek nem működnek megfelelően.

A rák tünetei közé tartozik a csontfájdalom, különösen a gerincben, a mellkasban vagy a csípőben, hányinger, székrekedés, étvágytalanság, mentális ködösség vagy zavartság, fáradtság, fertőzések, fogyás, gyengeség, szomjúság és gyakori vizelési inger.

"A myeloma multiplex ritka, évente 100 000 emberből körülbelül hét embert érint"

– teszi hozzá a Cleveland Klinika.

Szerencsére, 18 hónappal a kezdeti diagnózis és a kezelések után, Sharnt rákmentesnek nyilvánították.

A most 55 éves nő azóta nyíltan beszél a tapasztalatairól, különösen a hátfájásról, amit kezdetben elhallgatott. Ezzel hívja fel a figyelmet a helyzetre, és arra ösztönöz másokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ha aggodalomra ad okot az állapotuk.

Sharn háta egyre jobban van,

nincsenek fájdalmai, minden nap egyre jobban és jobban van elmondása szerint, és ismét dolgozik.

A nő azzal is viccelődik, hogy a diagnózisa óta kevésbé kontrollmániás, és

nem igazán ordibál már a gyerekeivel, a barátaival szorosabbra fűzte a kapcsolatot.

"Ha több mint 12 hete érzel fájdalmat, akkor mindenképpen szükséged van egy MRI-vizsgálatra. Egy gyógytornász könnyen javasolhat gyakorlatokat" - tanácsolja.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Gondoltad volna, hogy csökkenti a koleszterinszintet ez az egyszerű élelmiszer, és még a szívednek is jó?
De csak akkor, ha rendszeresen és nem túlságosan nagy mennyiségben fogyasztod.

Megosztom
Link másolása

Új "szuperélelmiszer" bukkant fel azon a listán, amin orvosok ajánlanak különféle ételeket jótékony hatásaik alapján.

Egy tanulmány szerint, ami a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg,

a pekándió, amennyiben rendszeresen fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek.

A vizsgálatban 138 olyan beteg vett részt, akiknek a metabolikus egészségük nem volt rendben, de sem szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sem diabéteszt nem diagnosztizáltak náluk.

Alakítottak egy kontrollcsoportot, amelynek tagjai normál étrendet követtek, a többiek pedig rendszeresen kaptak 60 gramm nyers, nem sózott pekándiót a szokásos nassolni valók helyett.

A kísérletben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, vizsgálatokat is végeztek rajtuk, az utánkövetés alatt pedig laborvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúlymérés és egyéb szűrés is volt.

A kutatók megállapították, hogy a pekándiót fogyasztó csoport tagjainak alacsonyabb volt az össz-koleszterinszintje, valamint az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje.

Közben azonban minimális súlygyarapodást is kimutattak, átlagosan mintegy 0,7 kilogrammot, amit statisztikailag elhanyagolhatónak ítéltek.

Mivel a pekándió egészséges zsírokban és rostokban is gazdag, összességében jót tesz a szív egészségének. Ha a megfelelő étrendet sok mozgással kombinálod, és mellé nem dohányzol, nem fogyasztasz sok cukrot és csak ritkán iszol alkoholt, hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Forrás: Instyle Men


Megosztom
Link másolása