GASZTRO
A Rovatból

Az 5 legfinomabb grillezett hús (köztük a BBQ oldalas), hozzá 5 világbajnok kísérő köret és 5 koktélrecept!

A klasszikus hamburgertől a grillen sült finom zöldségeken át a salátákig, a grillezett ételek a szabadtéri bulik és a nyár kedvencei. Egyszerűen nincs jobb, mint a kertben üldögélni a barátokkal és a családdal, egyik kezünkben egy tányér grillezett étel, a másikban valami hideg ital. És csak beszélgetni.

Megosztom
Link másolása

Ha te is imádsz grillezni, de már kipróbálnál valami újat, ez a 15 finom nyári recept segít, hogy a legjobbat hozd ki abból, amit a szezon nyújtani tud.

A nagy kedvenc, a BBQ oldalas

Akár lassan sütnéd a sütőben, akár forró parázson, minden egyes falat egyre ízesebb és lágyabb. A zsenge, édes, füstös, gazdag BBQ-szósszal bevont bordáknak nehéz ellenállni.

Sertés vagy marha?

A sertés bordának enyhén édes íze van. Nemcsak, hogy nagyon jól bírja az erős fűszerezést, de a hús is jobban elválik a csontról.A marhabordának, feltételezve, hogy jól átsütjük, robusztus ízűnek kell lennie. A marhaborda laktató, de általában csontosabb, ugyanakkor az íze mindenért kárpótol.

Hogy válassz?

Kerüld a csupasz csontokkal vagy az alig húsos bordákat. A húsnak egyenletesen kell eloszlania a csontokon; legyen élénk vöröses-rózsaszínű, és legyen rajta mit harapni.

Hogy süsd?

Közepes hőfokú parazsat készíts. A bordák alacsony vagy közepes hőfokon szeretnek sülni. Ha lassan, kis tűzön sütöd, akkor lesz a legjobb és szuperzsenge, füstös a hús. A sertésnek nagíjából egyharmaddal kevesebb időre van szüksége, mint a marhának.

Az oldalas grillezése folyamatos figyelmet igényel. Maradj a grill közelében, de csak akkor fordítsd meg a húst, ha szükséges. Fontos, hogy csak a sütés utolsó 10-20 percében kendd meg BBQ-szósszal, különben a cukrok megégnek és nem lesz finom.

Hozzávalók:

1, 5 - 2 kg oldalas vagy borjúborda (négy személyre számolva, ha többen lesztek, növeld az adagot)

A fűszerkeverékhez:

2/3 csésze barnacukor

1 fej apróra vágott hagyma

4-5 gerezd zúzott fokhagyma

4 teáskanál fekete bors

4 teáskanál füstölt őröltpaprika

2 teáskanál só

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál őrölt erős paprika

1/2 teáskanál őrölt mustármag

Olaj

Az előkészített bordákat papírtörlővel töröld szárazra. Ha a hentes nem hártyázta le a marhát, itt az idő megtenni. Egy éles kis kést csúsztass a hártya és a csont közé, és egy mozdulattal húzd le a hártyát.

Egy zacskóban rázd össze a fűszerkeverék száraz összetevőit, majd keverd bele a hagymákat. Könnyebb dolgod lesz, ha tudsz hagymaport és fokhagymaport venni, mindegyikből 2,5 evőkanál kell a keverékbe, ez kiváltja a friss hagymákat. Vastag alufóliát használj, arra fektesd rá a húst, és előbb kend be olajjal, majd masszírozd bele az összerázott fűszerkeveréket. Csomagold jól be őket és tedd be a hűtőszekrénybe legalább 6 órára vagy egy éjszakára.

A sütés:

Olajozd be jól a grillrácsot, hogy a hús ne ragadjon le. Ha a grillen a parázs hőfoka már jó, tedd rá a bordákat csonttal lefelé. Lefedve grillezd másfél órán át, majd fordítsd meg, és grillezd további másfél órán át. Közben előfordulhat, hogy újra kell izzítanod a parazsat, ezt praktikusan egy másik grillen, grillgyújtó kéménnyel (izzító cső, más néven) tudod megtenni a legkényelmesebben.

Időnként ellenőrizd a bordákat, nehogy leragadjanak vagy megégjenek. Körülbelül 3 óra elteltével a húsnak szuper puhának kell lennie. Most mindkét oldalukat kend meg BBQ-szósszal. Grillezd most már fedetlenül mindkét oldalukat 10 percig, és kész is!.

Grillezett csirke házi whisky-szósszal

Finom grillezett csirke chipotle-val és whiskyvel kevert házi szószban. Igen, lehet, hogy egy kicsit különlegesnek hangzik, de ezt meg kell kóstolnod! A chipotle szép füstös és csípős ízt ad hozzá. És hogy miért kell a whisky? Nos, a whisky az ételekből a legjobbat hozza ki. Olyan, mintha borral vagy sörrel főznél, ám ez egy teljesen új élmény. Az alkohol kifő belőle, de a szesz különböző ízei koncentrálódnak közben, és megbolondítják az ételt. Ennél a receptnél, amikor a whisky elfő, plusz édes ízt ad a barbecue szósznak - további cukor nélkül. Az illata… Te jó ég, az illata… az fantasztikus.

Hozzávalók:

A chipotle-whisky házi BBQ szószhoz:

2 evőkanál olívaolaj

1 fej hagyma, nagyon apróra vágva

4 gerezd fokhagyma, szétnyomva

2 teáskanál chipotle paprika pehely

2 dl paradicsom paszta

1 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt feketebors

1/4 teáskanál római kömény

3 evőkanál almaecet

1-2 evőkanál cukor

1 dl whisky

Melegítsd fel egy serpenyőben az olajat. Tedd bele a hagymát és 1-2 perc múlva a fokhagymát. Dinszteld meg, ez körülbelül 3 perc. Tedd bele a chipotle paprikát, a paradicsomot, a sót, a borsot, a köményt, az almaecetet, a cukrot és a whiskyt. Keverd jól össze. Hagyd alacsony hőfokon főni, amíg az ízek jól összeérnek, ez max. 10 perc. Vedd le a tűzről, és tedd félre hűlni.

A csirkéhez:

1,5 kg csirke felsőcomb

3 evőkanál olaj

2 teáskanál só

1 teáskanál fekete bors

Melegítsd elő a grillt. Töröld szárazra a húst. Locsold meg az olajjal. Bőségesen sózd meg mind a két oldalát, és szórd meg borssal. Tedd a húst a bőrös felével lefelé a grillrácsra. Lefedve grillezd, amíg a bőr ropogósra nem sül, ez 5-6 perc. Fordítd meg a combokat, és húzd ki őket a grill hűvösebb részére. Fedd le a grillt, és süsd így 20-25 percig, félidőben megfordítva. 10 percnél kezdd kenegetni a húsok tetejét a házi BBQ-szósszal (de 1 csészényit tegyél félre a tálaláshoz). Tálalás előtt 5-10 percig hagyd a csirkét pihenni.

Gyömbéres csirkecomb

Ragadós, édes és fűszeres grillezett gyömbéres csirke következik, édes-csípős szójás-gyömbéres mázzal. Pörkölt földimogyoró is van rajta a ropogtatáshoz, és friss zöldségek, például koriander és újhagyma, hogy az egészet összefogja. Oké, elő kell hozzá készülni, de ki ne tudná akár egy nappal korábban, hogy grillparti lesz nála?

Hozzávalók:

1/3 csésze szójaszósz

¼ csésze víz

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál virágméz

2 evőkanál cukor

1 közepes méretű lime leve

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál friss reszelt gyömbér

1 teáskanál csili pehely

nagyjából 1 kg csirkecomb, bőr nélkül (fejenként 2 combbal számoljunk)

Apróra vágott pörkölt földimogyoró

újhagyma és koriander összevágva

Először készítsd el a pácot: Egy nagy tálban keverd össze a szójaszószt, a vizet, az olajat, a mézet, a cukrot, a lime levét, a fokhagymát, a gyömbért és a csili pelyhet. Tartalékolj 1/2 csésze páclét, és tedd el egy kis üvegben a hűtőszekrénybe. Ezzel fogod később a csirkét a grillen kenegetni.

Pácold be a csirkét: töröld szárazra a megnyúzott combokat, sózd meg őket és tedd a páclébe mindet. Mehet a hűtőszekrénybe legalább 1 órára, de akár egy egész nap is jót tesz neki.

Körülbelül fél órával a sütés előtt vedd ki a pácból a combokat és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Addig pont meg tudod csinálni a grillben a parazsat.

Grillezd meg a csirkét, nagyjából 8 percig kell egy-egy oldalon sütni. Közben bőségesen kenegesd páclével mindet, utoljára még 5 percig hagyd a tűzön (összesen 8+8+5 perc), vagy amíg a csirke közepén sem marad rózsaszín a hús.

Ha kész, szórd meg földimogyoróval, újhagymával és korianderrel.

Csirkeburger

Tényleg jó édesburgonyás- sajtos BBQ csirkeburger, édes BBQ-szósszal, erőteljes ízű cheddar sajttal, lilahagymával és salátával, ez a nyár tökéletes és egészséges grillezett szendvicse.

Hozzávalók:

60 dkg darált csirkehús (vagy darált pulyka)

1 kisebb édesburgonya felaprítva

2 evőkanál BBQ szósz

1/2 fej apróra vágott vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma, zúzva

1/2 teáskanál kömény

1/2 teáskanál só

frissen őrölt fekete bors

4 szelet érett cheddar sajt

4 hamburger zsemle,

4 evőkanál BBQ szósz, a feltéthez

fejes saláta

Szeletelt lilahagyma

Tedd egy nagy tálba a darált csirkehúst, a felaprított édesburgonyát, a BBQ szószt, a hagymát, a fokhagymát, a római köményt, a sót és a borsot. Gyúrd össze, amíg egyenletes massza lesz belőle. Oszd szét 4 egyforma hamburger húspogácsára.

Grillezd meg közepesen hőfokon oldalanként 5-8 percig a húspogácsáidat, vagy amíg a hamburgerek átsülnek. A sütés utolsó 2 percében tegyél a tetejükre egy-egy szelet cheddar sajtot; fedd le a grillt kb. 1 percre, amíg a sajt megolvad.

Jöhet a hagyma a zsemlébe, arra a hús, egy kevés BBQ-szósz, majd a végül a saláta. Mielőbb meg kellene enni.

Mexikói hotdog

Egy gyors megoldás a végére, amikor már hűlik a parázs. A virsli vagy más grillkolbász gyorsan átsül, és a lényeg úgyis a mellé tett körítésben rejlik.

Hozzávalók:

8 szál virsli (vagy más grillkolbász, ízlés szerint)

8 hot dog kifli

2 csésze jégsaláta, apróra vágva

2 avokádó, szeletelve

1 jalapeño, vékonyra szeletelve (simán jöhet az ecetes verzió is)

salsa szósz

Friss koriander, apróra vágva

A kesudiós mártáshoz:

1/2 csésze kesudió

1/2 csésze sárgarépa összevágva

1 dl tejszín

2 gerezd fokhagyma

1/4 fej hagyma

só, bors

Mustár, kechup, BBQ szósz, vagy ami csak tetszik

Egy kis lábasban forralj a vizet. Főzd a kesudiót és a sárgarépát 10 percig, majd szűrd le. Tedd az egészet egy turmixba, öntsd rá a tejszínt és tedd hozzá a fűszereket. Turmixold össze.

Közben a többiek a grillen süssék meg a virslit vagy a grillkolbászt.

A kiflibe rétegezd a salátát, az avokádó szeleteket és a jalapeño karikákat. Tegyél egy-egy grillezett virslit mindegyikbe. Öntözd meg a tetejüket a salsa szósszal, a kesudiós mártással és szórj apróra vágott koriandert mindegyikre. Ha a hagyományosabb ízeket szereted, mehet rá mustár és kechup is.

Az 5 világbajnok kísérő köret:

Grillezett zöldségek

Könnyű grillezett zöldségek, amelyek minden egyes füstös falatnál egyre jobban kiemelik a nyár zöldségeinek természetes édességét.

Hozzávalók:

4 fej portabello gomba

1 padlizsán

1 cukkini

1 fej lilahagyma

1 csokor spárga

1-2 kaliforniai paprika (piros verzió)

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 evőkanál só

1 evőkanál frissen őrölt fekete bors

Készítsd elő a grillt, legyenek tiszták a rácsokkal, várd meg, amíg a nagy láng lecsendesedik, de még jó meleget ad a parázs.

Vágd le a padlizsán, a cukkini és a hagyma végeit, majd vágd őket vastagabb szeletekre. Magozd ki a paprikát, és vágd negyedekre. Törd le le a spárga végeit.

Locsold meg a zöldségeket olívaolajjal, és szórd meg egyenletesen sóval és borssal. Tedd őket a grillre, de fedd le a tetejét, hogy meg tudjanak puhulni és hagyd addig fenn a zöldségeidet, amíg mindenütt enyhén megégnek. A paprika, a hagyma és a gomba esetében ez kb. 8-10 perc, a cukkini, a padlizsán és a spárga esetében 5-7 perc.

Melegen vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb.

Meddig süssük?

A grillezett zöldségek sütési ideje a szeletek vastagságától függ. A grillt mindig fedd le sütés közben, és a sütési idő felénél ne felejtsd el megfordítani a szeleteket.

Spárga: 6-8 perc

Paprika: egészben 10-12 percig, félbevágva 8-10 percig.

Kukorica: 15-20 perc, a csuhéjában sütve

Padlizsán: 5-7 perc (a vastagabb szeletek tovább sülnek)

Portabello gomba: 8-10 perc

Hagyma: szeletelve 6-7 perc; félbevágva 35 perc is lehet

Újhagyma: 3-4 perc

Paradicsom: 6-8 perc

Cukkini: 5-7 perc

Van, amit előbb főzni is kell, hogy tökéletes legyen:

Articsóka: 10-12 percig főzzük, majd negyedeljük és 4-6 percig grillezzük

Sárgarépa: 4-6 percig főzzük, majd 3-5 percig grillezzük

Kukoricasaláta

A grillezett kukorica, a krémes avokádó, a friss paradicsom és a fanyar rukkola mézes-citromos öntettel feldobott keveréke - bemutatjuk a nyár tökéletes kukoricasalátáját. Ami majdnem mindenhez illik és előre elkészíthető. Laktózérzékenyek és tojásallergiások is simán ehetik.

Hozzávalók:

5 cső friss kukorica megtisztítva a héjától

1 1/2 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 teáskanál só

3/4 teáskanál fekete bors

2 csésze félbevágott koktélparadicsom

2 csésze rukkola

1 közepes avokádó meghámozva és kockára vágva

1 kisebb kaliforniai paprika kimagozva és apróra vágva (piros verzió)

4 szál újhagyma apróra vágva, a zöldje is mehet bele

1/4 csésze apróra vágott friss koriander

Az öntethez:

2 lime leve

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 evőkanál méz

1 teáskanál őrölt pirospaprika

3/4 teáskanál só

1/4 teáskanál őrölt feketebors

Elkészítés:

Készítsd elő elő a grillt közepes hőfokra. Dörzsöld be a kukorica csöveket olívaolajjal, és sózd, borsozd meg. Grillezd a kukoricát 7 percig, néhány percenként megforgatva, amíg enyhén megbarnulnak a szemek. Vedd le a grillről, és hagyd kihűlni.

Óvatosan vágd le a kukoricaszemeket a csutkáról, és tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a koktélparadicsomot, a rukkolát, az avokádót, a paprikát, a zöldhagymát és a koriandert.

Egy kis tálban keverje össze a lime-levet, az olívaolajat, a mézet, a paprikát, a sót, a borsot. Öntsd a salátára, és forgasd össze. Már eheted is!

Édeskrumpli BBQ

Az édesburgonya azért nagyszerű, mert hihetetlenül sokoldalú - a levestől a tacoig bármit készíthetsz belőle. Ez most BBQ-szósszal készül, könnyű, egészséges húsmentes fincsiség, ami egy hamburgerzsömlében egy jó adag zöldséggel vegán hamburgerként is megállja a helyét!

Hozzávalók:

1 kg édesburgonya

2 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál füstölt paprika

2 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál olasz zöldfűszerkeverék

1/3 csésze BBQ szósz

só, bors

Alaposan mosd meg az édesburgonyát. Fontos, hogy eltávolítsd a héjról a szennyeződéseket, de nem kell meghámozni őket. Karikázd fel vastag szeletekre, fontos, hogy viszonylag egyforma vastagságúak legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg a grillen.

Tedd őket egy nagy tálba, locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal és forgass össze, hogy teljesen bevonja az olaj a krumplikarikákat. Szórd meg 2 teáskanál füstölt paprikával, 2 teáskanál fokhagymaporral, 1 teáskanál olasz fűszerkeverékkel, valamint mehet rá ¼ teáskanál só és bors. Az egészet keverd jól össze, hogy mindenütt befedje a burgonyát az olajos fűszeres bevonat.

Izzítsd be a grillt, és tedd az édesburgonyát közvetlenül a grillrácsra. Süsd 5 percig, fordítsd meg. Újabb 5 perc jön a másik oldalon.

Minden egyes karikát kenj meg bőségesen BBQ-szósszal, majd süsd így őket 1-2 percig. Fordíts a krumplin, és kend le a másik oldalt is, süsd további 1-2 percig. Akkor kész, ha a burgonya megpuhult és villával könnyen át tudod szúrni.

Sült bab

Ha rengeteg időd van, ugyanígy megfőzheted ezt a finom sültbabot szárazbabból is, friss ízű, és a fűszerektől igazán egyedi körettel állhatsz elő a partin.

Hozzávalók:

2 doboz konzerv bab lecsepegtetve (tarkabab vagy amilyet szeretsz, csak ne legyen ízesítve semmivel)

1 evőkanál olívaolaj

1 fej hagyma, apróra vágva

4-5 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 teáskanál őrölt csípős paprika

1/2 teáskanál szárított oregánó

1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors

só ízlés szerint

apróra vágott koriander a díszítéshez

Az olívaolajon dinszteld le a hagymát. Keverd hozzá az összes fűszert, de vigyázz, a paprika könnyen odakap, úgyhogy kevergesd szorgalmasan. Szórd bele a babot, és közepes hőfokon tovább kevergetve pirítsd meg, hogy jól át tudja venni a fűszerek ízét. Ha szereted az erőset, egy kis friss csilit is karikázhatsz hozzá. Remek köret lesz, különösen a BBQ oldalashoz.

Görögsalátás humusztál

Ez a humusztál hihetetlenül finom étel + nagyon könnyű elkészíteni! A legkrémesebb humusz alappal kezdődik, és rengeteg friss zöldséggel és feta sajtkockákkal fejeződik be. Frissítő, izgalmas a különböző textúrák keveredése miatt.

Humusz

Hozzávalók:

1 doboz nagyjából lecsepegtetett csicseriborsó konzerv

1 dl extraszűz olivaolaj

2 evőkanál tahini

2 gerezd fokhagyma

1 kiskanál őrölt rómaikömény

fél citrom kifacsart leve

só, bors

A turmixgépbe vagy a késes konyhai robotgépbe tedd bele a hozzávalókat, majd addig járasd, amíg nagyon krémes humuszt nem kapsz A kész humuszt tedd ki egy tálra, várd meg, amíg teljesen hideg lesz, mert az aprítástól kicsit meg szokott langyosodni. Addig keverd össze a salátát:

Görögsaláta

Hozzávalók:

1 csésze rukkola

1 csésze felkockázott uborka

1/2 csésze koktélparadicsom, felezve

1/2 csésze felkockázott feta

1/4 fej lilahegyma, nagyon vékonyra szeletelve

1 evőkanál apróra vágott menta, plusz plusz levelek a díszítéshez

1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél

1/4 citrom héja

1 evőkanál extra szűz olívaolaj és néhány csepp citrom összekeverve

A kész humusz tetejére halmozd a saláta hozzávalóit, öntözd meg az olivaolajos öntettel és kész is!

Végül az 5 koktél!

Fagyasztott Aperol spritz

Ez a fagyasztott Aperol Spritz koktél élénk naplemente árnyalatú, Aperollal, narancslével, eperrel és proseccóval készül, majd jeges, habos koktéllá keverjük. Könnyű előre elkészíteni, és már az első korty Olaszországba repít. Nagy kancsóba készítsd!

Hozzávalók egy nagy kancsóhoz:

3,5 dl Aperol

3,5 dl narancslé

1 csésze mélyhűtött eper

1 üveg (750 ml) prosecco vagy pezsgő

1-2 marék jég

narancs + grapefruit szeletek, a díszítéshez

Öntsd egy-egy jégkockatartóba a narancslevet és az Aperolt, és fagyaszd le legalább 4-6 órával a buli előtt. Tedd egy erős turmixba a fagyasztott Aperolt, a narancslevet, a mélyhűtött epret, a proseccót (vagy pezsgőt) és a jeget. Csak addig turmixold, amíg sima lesz, egy jó géppel fél perc alatt megvan.

Töltsd ki a kedvenc koktélpoharadba, és díszítsd narancs- és grapefruitszeletekkel.

Ranch water

Ez egy nyugat-texasi tequila koktél, a forró napokon ütős hűsítő. Senki sem tudja pontosan, honnan kapta a nevét. Egyesek szerint egy texasi farmer ivott ilyet először a ’60-as években, aztán megkínált másokat is. Hivatalosan 2010-ben vették fel a texasi bárokban az itallapra.

Hozzávalók 1 pohárhoz:

0,5 dl tequila

1 lime leve

rengeteg jég

1 dl szóda vagy buborékos ásványvíz

A hosszúkás pohárban keverd össze a tequilát a lime levével, töltsd tele jéggel a poharad, majd öntsd rá a kevéske ásványvizet. Ennyi az egész. Aki az eredeti verziót is bírja a nagy melegben, az 0,88 dl tequilával dolgozik és szigorúan fél csésze vízzel, de ezt azért tényleg csak a megrögzött rajongók csinálják. Viszont ők egy speciális mexikói ásványvízzel húzzák fel, a Topo Chico-val.

Görögdinnye-margarita on the rocks

Ha egy könnyen elkészíthető és frissítő koktélt keresel, akkor ez neked való! Édes, pont a megfelelő mennyiségű piával, ez lesz az egyik legfinomabb margarita, amit valaha ittál!

Hozzávalók 2 főre:

3 csésze felkockázott görögdinnye

0,8 dl tequila

2 evőkanál lime lé

jégkockák

Két pohár peremén futtass végig egy lime-szeletet, majd poharak szélét mártsd sóba.

Tedd a görögdinnyét, a tequilát és a lime levét egy turmixgépbe. Turmixold simára.

Töltsd meg a poharakat jéggel, és öntsd rá a görögdinnyés margarita keveréket. Díszítsd lime-szeletekkel, és azonnal ihatod is.

Barack Mojito

Ez az egyik legfinomabb és legfrissítőbb koktél, tele gyümölccsel és ízzel. Meg még vitamin is van benne.

Hozzávalók 4 főre:

1 csokor friss menta

2-3 friss őszibarack (héj nélkül, szeletelve)

2 lime leve

1,5 dl rum (igény szerint több)

szódavíz vagy ásványvíz ízlés szerint

friss barackszeletek és menta a díszítéshez

4 pohárban oszd szét a mentaleveleket. A lime levét és az őszibarackot turmixold össze. Öntsd szét a pürét a poharak alján, majd töltsd fel a poharakat jéggel. Öntsd a rumot a jégre, majd töltsd fel a poharakat hideg szénsavas vízzel. Óvatosan keverd össze az italokat, díszítsd és már kínálhatod is.

Lemoncello spritz

A tökéletes nyári koktél napközben, nyaraláshoz, hétvégi lazuláshoz vagy épp fűnyíráshoz. Frissítően buborékos, édes és pikáns és mindössze három hozzávaló kell hozzá. Ha a kissé édesebb koktélok híve vagy, cseréld le az Aperol spritzet a limoncellora. Csak óvatosan - eléggé itatja magát.

Hozzávalók 1 főre:

0,9 dl prosecco

0,6 dl limoncello

0,3 dl szódavíz

Díszítéshez: citromszeletek és mentalevelek

Tölts egy poharat félig jéggel. Öntsd rá a proseccót, a limoncellót és a szódavizet. Kész is vagy!


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
9 élelmiszer, amit neked is a hűtőben kellene tárolnod, de valószínűleg nem teszed
A hűtő a háztartási logisztika egyik kulcsfontosságú csatatere. És aki ügyesen pakol benne, az nemcsak élelmiszert spórol, de pénzt is.

Megosztom
Link másolása

Van, aki mindent a hűtőbe pakol, más meg még a megkezdett tejfölt is visszateszi a pultra. A vita arról, hogy bizonyos élelmiszereknek a hűtőben vagy a konyhapulton van-e a helyük, évek óta tart. De van kilenc étel, amit a háztartások nagy része rossz helyen tárol – és a hűtő lenne az igazi otthonuk.

Ezeknek az élelmiszereknek a hűtése nemcsak megnöveli az eltarthatóságukat, hanem hosszú távon több tízezer forintot is megspórolhatunk évente az élelmiszer-pazarlás csökkentésével.

Íme a lista a hűtő mélyéről:

1. Ketchup, mustár, majonéz – a hűtő alulértékelt hármasa

A nagy kérdés: ezeket hova tesszük? A magyar háztartásokban még mindig sokan tartják a mustárt és a ketchupot a konyhaszekrényben. Pedig ha egy üveget több mint egy hónap alatt fogyasztunk el, élelmiszer-biztonsági szempontból mindenképpen hűtőbe való, főleg a majonéz, ami nyers tojást is tartalmazhat.

2. Citrom, narancs, lime – nem csak a pult díszei

A citrusfélék akár négyszer tovább elállnak a hűtőben, mint a konyhapulton. Hidegben lassabban párolog a víztartalmuk, így nem száradnak ki olyan gyorsan.

3. Felbontott vörösbor – nem csak az ínyencek hűtik

Igen, a vörösbort szobahőmérsékleten szokás inni, de ha már felbontottad, akkor bizony a hűtőben a helye. Ez lelassítja az oxidációs folyamatot, vagyis később ecetesedik meg. Hűtve 4-5 napig még teljesen finom marad.

4. Tojás – nem véletlenül van külön helye a hűtőben

Bár az Európai Unióban a tojásokat mosatlanul forgalmazzák, és ezért a boltokban nem kell hűteni őket, otthon érdemes betenni a hűtőbe, mert így tovább frissek maradnak, és csökken a szalmonella kockázata is.

5. Vaj – kenhető marad, ha csak annyit hagysz kint, amennyi kell

Sokan tartják a vajat a pulton, hogy ne legyen kőkemény reggelire. Ez nem baj, de egyszerre csak kis mennyiséget érdemes kint tartani, a többit vissza kell tenni a hűtőbe, különben megavasodhat.

6. Alma – lehet, hogy hideg lesz, de jót teszel vele

Az almák hűtés nélkül is elállnak, mégis érdemes mégis betenni őket a hűtőbe. Ugyanis etilén gázt termelnek, ami meggyorsítja a környezetükben lévő más gyümölcsök érését – és romlását. A hűtőben ez a folyamat sokkal lassabb.

7. Lekvár, dzsem – a címke nem hazudik

Sokan elfelejtik, hogy a felbontott lekvár címkéjén ott van: hűtve tárolandó. Melegben könnyebben penészedik, különösen, ha már kanalaztunk belőle párszor. Szóval, ha nem akarod a vajas kenyeret szürke, bolyhos dzsemmel enni, irány a hűtő.

8. Krémlikőr – nemcsak az ünnepekkor kell figyelni

A tejtartalmú italok, mint a Baileys vagy az ír krémlikőrök, felbontás után érzékenyek lesznek a hőre, így hűtőben kell őket tartani. Igaz, a Baileys gyártója szerint ez az ital két évig eláll hűtés nélkül is – de más krémlikőrökkel ez nem feltétlenül igaz.

9. Juharszirup – nem olyan, mint a méz

Kevesen tudják, de a juharszirup meg tud penészedni, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Felbontás után érdemes hűteni, különben kis fehér penésztalpak lephetik el a tetejét, és onnantól csak a kukának öröm.

+1 tanács: olvasd el a címkét

Bármilyen élelmiszerről is van szó, mindig nézd meg a csomagoláson az ajánlott tárolási módot. És ha valaminek furcsa a szaga, állaga, íze – ne kockáztass, inkább dobd ki. Egy falat romlott étel több kárt csinál, mint amennyit egy doboz dzsem megér.

Via Express


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Már úgy mondjuk, hogy reflux, mintha teljesen normális állapot lenne - a szakértő elmondja, mit használj ellene
A reflux népbetegség, egyre többeket érint - pedig ennek nem kéne így lennie, és egy kis gyomorbántalomnál komolyabb problémákat is okozhat.

Megosztom
Link másolása

Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember szerint a reflux népbetegség lett - írja az RTL. A csatorna szakértője elmondta, hogy a "népszerűsége" ellenére ez

nem egy természetes és egészséges állapot, a visszafordításán, nem pedig az elnyomásán és a helytelen életmód folytatásán kell legyen a hangsúly.

Szerencsére van visszaút, és elmondja azt is, mit kell tenni ahhoz, hogy ismét jól működjön az ember gyomra. Szerinte gyógyszer nélkül is visszafordítható a reflux, amelynek nem csak az étkezés állhat a hátterében,

a kiváltó okok közt szerepelnek az unalomig ismételten helytelen életmódbéli lépések:

a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő stressztűrő képesség kialakítása és még a kialvatlanság is.

Az egyszerű gyomorégésen túl számos kockázata van a refluxnak.

"A reflux nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: felmaródást, fekélyt, akár vérzést is okozhat. Ezért fontos időben orvoshoz fordulni"

- mondja az orvos, aki szerint ilyen esetben sürgető az életmódváltás.

Aki nemcsak a refluxot szeretné megszüntetni, hanem gyógyszer nélkül szeretné megállni a helyét a nagyvilágban, annak

a szénsavas és koffein tartalmú italokat kerülnie kell, ahogy a túlfűszerezett, csípős és túlzottan zsíros ételeket is. Valljuk be, ez azért más kórállapotoknál is óriási tehermentesítés a szervezetnek.

Az inkább többször keveset evés alapjait kellene lefektetni, hogy a gyomor ne terhelődjön túl, illetve a túl sok plusz kilóból is le kéne faragni. Bár az orvos a stressz minimalizálását javasolja, inkább érdemes ezt úgy felfogni, hogy optimalizáljuk azt. A stresszorok sosem szűnnek meg, illetve a szervezet egészséges működéshez fontos tényezők, ám

az optimális szintet megküzdési stratégiák kialakításával fenn kell tartani, hogy elkerüljünk egy csomó betegséget.

Ezekkel a nem is olyan apró, de 100 százalékban kontrollálható lépésekkel az ember ismét ura lehet a testének, és

egy idő után nem csak a reflux tünetei szűnhetnek meg,

hanem javulhat az alvás minősége, jókedvűbb és energikusabb lehet az ember anélkül, hogy tízezreket hagyna a gyógyszertárban.

A gyógynövény alapú savcsökkentők, reflux ellenes lúgos vizek és még a szódabikarbóna is csak tüneti megoldást jelentenek egyébként,

amellyel maga a probléma nem szüntethető meg. A fogyasztást követően a tünetek csökkennek, ugyanakkor a probléma tovább mélyül, hiszen az illető a kiváltó okokra nem helyezett hangsúlyt.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez az újfajta csoki a rajongók szerint sokkal finomabb, mint a híres dubaji, te megkóstolnád?
Angyalhajjal töltött csoki tarol a neten – ez lett a TikTok új kedvence.

Megosztom
Link másolása

A TikTok új kedvence egy belga csokitábla, ami úgy néz ki, mintha egy fantasy filmből szabadult volna. A neve Angel Hair (ez a mi vattacukrunk angol elnevezése), pisztáciás, vattacukros, rózsaszín, és most épp leverte a trónról a dubaji csokisztárt is.

A csokoládé immár nem csak édesség, hanem koncepció, dizájnelem, tartalomgyártási alapanyag és identitás.

Legalábbis, ha az ember a TikTokon mozog. Most éppen a Tucho nevű belga kézműves csokiműhely új kreációját, az Angel Hair (Angyalhaj) nevű tábláját kapta fel a net – és egyesek szerint még a legendás dubaji „Can't Get Knafeh of It” nevű desszertnél is jobb.

Pisztácia, málnás vattacukor és rózsaszín pánik

Aki nem tudná: a dubaji édesség, amit a Fix Dessert Chocolatier dobott piacra, ropogós knafeh-rétegeivel, tahinijével és pisztáciájával egy ideje már nagy népszerűségnek örvend. De most jött a belga kihívó.

Carmie Sellitto, egy Londonban élő gasztroinfluenszer tette ki, amint megkóstolta az Angel Hair táblát – és 10-es pontszámot adott neki.

@touchdalight this actually really surprised me #london #chocolate #foodreview ♬ Crystal Waters Gypsy Woman (Live) - Dj djacky mix

„Egy Tucho nevű helyről szereztem be a csokit. Általában olyan 21 euró körül megy, de én ajándékba kaptam, mert az Egyesült Királyságban nem lehet hozzájutni – csak Belgiumban készítik és árulják.”

Átszámítva kb. 8500 forintba kerül ez az elég szürreális édesség, amit Sellitto szerint már ránézésre is muszáj volt megkóstolnia.

„Egyszerűen annyira jól nézett ki, olyan furán, máshogy, mint bármelyik csoki, amit valaha láttam – ezért akartam annyira megszerezni.”

Csoki, amitől kész leszel

A csokoládéba „angyalhaj” van töltve – ez tulajdonképpen a vattacukor. Emellé jön a pisztáciakrém, némi vanília, gránátalma és málna, mindez egy rózsaszín ruby csokiburok alá rejtve.

A kombináció elsőre abszurdnak tűnik, de Sellitto szerint:

„Olyan fura volt az egész – az íze is, meg ahogy kinézett –, de idegesítően finom volt.”

Ami igazán megkülönbözteti a dubaji desszerttől, az az állag és a meglepetésfaktor. Míg a knafeh-csoki ropog és selymes, az Angel Hair játékosabb, kívül-belül meghökkentő:

„Ez nem csak pisztácia meg csoki. Van benne valami random vattacukorszerű töltelék is, amitől az egész sokkal szórakoztatóbb lesz evés közben.

Annyi íz kavargott benne egyszerre, hogy teljesen összeolvadt minden – és hát nagyon fura érzés volt, hogy haj van a csokiban.”

Luxuscsokik a TikTok generációnak

A Tucho Angel Hair nemcsak hogy látványos és különleges, de pont azt tudja, amit ma egy prémium édességtől elvárunk: újraírja a fogalmat, hogy mi is az élvezet.

Miközben a világ csokirajongói már rég túlléptek a tejcsokis szeleteken, és Instagramra optimalizált bonbonokat akarnak, a Tucho és a dubaji Fix Dessert Chocolatier is pontosan azt szállítja, amire igény van: valami furcsát, de zseniálisan jóízűt.

Hol lehet Angel Hair csokit kóstolni Magyarországon?

Szerencsére nem kell Belgiumig rohanni:

- Budapesten a Nour cukrászdában,

- Pásztón a Csibe cukrászdában,

- Gödöllőn a Solierben,

- Komáromban a T&G-ben,

- vagy online a Candyland.hu és Megaczukorka.hu oldalakon is elérhető egy ehhez elég hasonló édesség.

Árban 6500–10 000 Ft között mozognak a táblák, attól függően, hol és milyen kiszerelésben szerzed be.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
A te krumplipüréd is ellenállhatatlanul krémes lesz, ha hozzáadod ezt az egyszerű hozzávalót
Ez nem az a püré, amit visszatolsz a hűtőbe holnapra. Ez az, amit titokban befalsz kanállal, amikor mindenki elfordul.

Megosztom
Link másolása

Van az a köret, amit mindenki ismer – vagy legalábbis azt hiszi. Ez a krumplipüré. Tízből kilenc embernek egy halvány sós massza ugrik be róla, amit a menzán kanalaztak a stefánia mellé.

Na most felejtsd el ezt az egészet, mert ez a verzió egészen más ligában játszik.

Tejszínnel, vajjal és krémsajttal készül, és pontosan olyan, mint amit egy luxusétterem a tányérra tesz, és mindenki azt kanalazza le onnan először. Ez a püré szexi, és ezért nem kér bocsánatot: krémes, gazdag, komolyan veszi magát.

Nem azért, mert túl van gondolva, hanem mert végre meg van csinálva rendesen.

Ha még dobsz rá egy marék friss metélőhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot, garantáltan az asztal sztárja lesz. Hogy mienk a körete legyn teljesen mindegy – mert ez a püré nem mellékszereplő, hanem a főhős.

A legkrémesebb krumplipüré, amit otthon valaha készítesz

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

6 nagyobb krumpli (pl. sárga héjú, lisztes fajta, mint a Desiree vagy Agria)

80 ml habtejszín (30–35%-os, nem főzőtejszín)

3-4 evőkanál vaj

100–120 g natúr krémsajt

só, frissen őrölt bors

opcionálisan: friss metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, vágd egyforma darabokra, és főzd sós vízben, amíg villával könnyen szét nem esik (15–20 perc).

Közben egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínt, vajat és krémsajtot alacsony lángon. Ne forrald, csak kevergesd langyosan, míg sima és selymes lesz.

Szűrd le alaposan a krumplit, majd törd át krumplinyomóval vagy passzírozd, hogy ne maradjanak darabok.

Öntsd hozzá a meleg krémsajtos keveréket, keverd ki vele rendesen. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Ha túl sűrű, egy kevés extra meleg tejszínnel vagy vajjal lazíthatod.

Végül, ha feldobnád, szórd meg friss zöldfűszerekkel:

metélőhagyma - az enyhén hagymás, friss ízért, rozmaring vagy kakukkfű - az izgalmas melegség miatt.

Jó étvágyat!


Megosztom
Link másolása