Bevásárlólistára vele: a szívtől a mikrobiomig jót teszel magaddal, ha ezt a port fogyasztod
Van egy élelmi rost, aminek a nevét egyelőre nem harsogják az étrend-influenszerek, pedig a fél zöldséges pult tele van vele.
A legnagyobb bajnokok ebben a műfajban a csicsóka és a cikória (igen, az a kesernyés izé, amit régen kávé helyett ittak, és ma is szedhetnéd a kertben gazként növő gyökerét), de a hagyma, fokhagyma, árpa is hozza a formáját. Az élelmiszeripar már rég kiszúrta, hogy ezekből érdemes kisajtolni ezt a rostot, és ha nem is dől a tévéből a marketing, az inulin azért szépen, csendben ott lapul müzliben, joghurtban, proteinporban – és persze önmagában is elérhető.
hanem olyan dolgokban is segít, mint a vércukorszint kordában tartása, a koleszterin csökkentése, vagy épp a székrekedés visszaszorítása. A depresszióval is van némi összefüggése, és bár nem varázsszer, a vastagbélrák kockázatának csökkentésére is akad pár meggyőző adat a kutatásokban.
Szóval lehet, hogy az inulin nem trendi, nincs róla influenszervideó, és nem is csillog, de ha az ember ránéz a listára, mit tud, és miből vihető be a szervezetbe – hát elég világos, hogy nem érdemes kihagyni. Már csak azért sem, mert
csak eddig nem tudtad, hogy így hívják - és hogy mi tartalmazza azt.
"Az inulin egyféle rost, amely egyedi kémiai szerkezetének köszönhetően az emésztőrendszeren keresztül változatlanul halad át. Ezért
- írja az Egészségkalauz, ami összeszedte, miben is bajnok az inulin.
kezdő inulinosoknak kezdetben kevesebbel érdemes indítani, és fokozatosan növelni az adagot.
Ha van valami, amivel a bélrendszerednek jót tehetsz, az az inulin - akár porrá őrölve veszed meg egy bioboltban, akár csicsókát falsz. Tudósok szerint ez a cucc valósággal magához vonzza a jó baktériumokat – mint például a Bifidobacterium meg a Lactobacillus –, miközben
A trükk az, hogy az inulin képes egy kicsit áthangolni a vastagbél környezetét, például lejjebb tolja a pH-t, amitől a kellemetlen bacik kénytelenek máshol bulit csapni a beleink helyett. Állatkísérletek azt is kimutatták, hogy az inulin nemcsak a mikrobiommal ápol jó kapcsolatot, hanem
Mindeközben pedig segíti az anyagcserét, és a székrekedés ellen is megoldás. Röviden: ha nem akarsz állandóan bélpanaszokkal küzdeni, érdemes barátságot kötni ezzel a látszólag jelentéktelen rosttal. Az immunrendszered pedig hálás lesz érte.
Ez a természetben is előforduló rostféle trükkösen belenyúl abba, hogyan reagál a szervezet az evésre – konkrétan abban segít, hogy a kajád ne dobja meg az egekbe a vércukorszinted, amint lenyeled. Mert ugye az nem túl buli, ha egy szendvics után olyan vércukorhullámvasútra ülsz, amit még a gyomrod se kért. Az inulin ehelyett lassítja a cukor felszívódását,
Ez nemcsak a vércukorszint ingadozást csökkenti, hanem azt is segít elkerülni, hogy két órával később farkaséhesen rátámadj a hűtőre. Szóval ha cukorbeteg vagy, vagy csak próbálod kordában tartani a vércukrodat, az inulin csendes, de hasznos társad lehet.
Az inulin úgy működik, mint egy természetes koleszterinszűrő a beleidben. Egyszerűen fogalmazva az inulin megfogja a koleszterint, és udvariasan kivezeti a kijáraton, mielőtt az még bejutna a véráramba és ott elkezdene rosszalkodni. Az eredmény? Kevesebb LDL, azaz a hírhedt rossz koleszterin, és lejjebb kúszó trigliceridszint.
Emiatt diétázóknak konkrétan aranyat ér. Enyhén édeskés íze miatt simán beugorhat a cukor helyére, de még itt sincs vége: tud zsírt is helyettesíteni. Ez nem azt jelenti, hogy valami fura vegyi masszát kapsz cserébe – épp ellenkezőleg. Az inulin képes megtartani az ételek kellemes állagát, miközben nem tölti meg a kalóriatáblázatot. És ha ez nem lenne elég,
simán tudja azt, amit a zselatin, csak növényi verzióban. Sűrít és édesít, mi kell még?
Rákellenes hatásáról is folynak kutatások, illetve az anyagcserezavarok esetén is vizsgálják, de ezeken a területeken még további kutatások szükségesek az állítások stabilitásához.