ÉLETMÓD

Depressziós lehetsz, ha túl sok fehérjét eszel – ezt állapították meg magyar kutatók

De ez nem jelenti azt, hogy le kell állnod a húsfogyasztással.
Forrás: Semmelweis.hu, Szerző: Dr. Bagdy György, egyetemi tanár, az MTA doktora, Gyógyszerhatástani Intézet, Semmelweis Egyetem, Fotó: Illusztráció/Unsplash - sassy.hu
2023. július 03.


Megosztom
Link másolása

A táplálkozási szokások és a depresszió kapcsolatát vizsgálja egy, a közelmúltban publikált kutatás, melyben több mint hatvanezer ember adatait elemezve a Semmelweis Egyetem kutatói új összefüggéseket tártak fel a boldogsághormonként ismert szerotinin szintje és a bevitt táplálék között. Erről a Semmelweis.hu közölt cikket nemrég.

A depresszió a WHO előrejelzése szerint 2030-ra az emberiségnek legnagyobb terhet jelentő betegség lesz. Ezzel a betegséggel jelenleg a fejlett világ lakosságának körülbelül 10%-a küzd élete során. Kialakulásában a környezeti tényezők és az öröklődés is szerepet játszik. Leggyakoribb típusában, az ún. unipoláris depresszióban előbbi durván 60%, utóbbi 40%-os arányban érhető tetten. A pszichés stressz szerepe mind gyerek, mind felnőtt korban nagyon jelentős, de táplálkozási szokásaink is nagymértékben befolyásolják a betegség kialakulását.

Hogy a táplálkozás szerepét jobban megértsék, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének kutatói a UK Biobank 63 ezer személyének adatait elemezték.

A táplálkozást rögzítő kérdőívek alapján kiszámolták a bevitt fehérje, valamint aminosav – köztük a triptofán – mennyiségét minden személy esetén, majd összevetették az adatbázisban szereplő genetikai variánsokkal és a depresszió tüneteivel.

A Nemzeti Agykutatási Program 3.0 támogatásával végzett tanulmány eredményei a közelmúltban jelentek meg a Scientific Reports nevű szaklapban.

A kutatás egyik fő megállapítása, ha sok fehérjét eszünk, depressziósabbak leszünk. A fehérjefogyasztási szokásokat eddig nem hozták közvetlen összefüggésbe a depresszióval. Pedig a kapcsolat nem is olyan meglepő.

Ennek hátterében a köznyelvben az egyik boldogsághormonként is ismert szerotonin áll. Ez valójában nem hormon, hanem egy, a hangulatunkat is befolyásoló idegi kapcsolatokért felelős anyag, mely az agyunkban termelődik. A vér és az agy között egy komoly „kerítés”, az ún. vér-agy gát áll. A szervezetünk tehát elő tudja állítani a szerotonint az agyban és azon kívül is, de a szerotonin az egyik helyről nem jut át a másikba.

A szerotonin triptofánból szintetizálódik, mely egy esszenciális aminosav; a szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal kell bevitelét biztosítani. A triptofán koncentrációja a vérben a táplálékkal felvett triptofán mennyiségétől függ. A triptofán ugyan be tud jutni az agyba, a kerítés túloldalára, de csak egy kis teljesítményű „mozgólépcső”, egy speciális transzporter fehérje tudja bevinni – ugyanaz, amely a nagyméretű neutrális aminosavakat juttatja be.

Ha sok nagy neutrális aminosav érkezik, triptofánból kevés jut be. Ha kevés a triptofán az agyban, nem készül elegendő szerotonin, és hangulatunk romlik.

Mikor alakul ki nagy tumultus a mozgólépcsőnél? Ha sok fehérjét eszünk. Igaz, hogy a fehérje triptofánt is tartalmaz, de nagyobb arányban nagy neutrális aminosavakat, melyek jelentősen megnehezítik a triptofán bejutását.

A táplálkozással foglalkozó szakemberek a fogyasztott ételek alapján ezért már korábban képeztek egy mutatót: ez a triptofán/nagy neutrális aminosav hányados. Akiknél ez az arány magas, azoknál sok triptofán áll rendelkezésre az agyban, így táplálkozásuk jellemzői alapján magas agyi szerotonin koncentrációval rendelkeznek.

A kutatás során ezt az arányt számolták ki annál a hatvanháromezer depressziós betegnél, akik táplálkozási naplójukban pontosan feljegyezték, miből mennyit fogyasztottak. Ez alapján alakítottak ki egy magas és egy alacsony aránnyal rendelkező csoportot. Mindkettő körülbelül harmincezer depressziós személyből állt. Az angol nyelven megjelent szakcikkben a két csoport különböző mutatóit, így például táplálkozását, hangulatát, néhány labormutatóját, vagy a depresszióhoz vezető biológiai útvonalait hasonlították össze, ami számos meglepő eredményre vezetett.

Az egyik, hogy ha összehasonlítjuk a két csoport összesített napi triptofán fogyasztását, az abban a csoportban lett magasabb, amelynél a triptofán/nagy neutrális aminosav arány, és így az agyi triptofán és szerotonin színt alacsonyabb. Ugyanebben a csoportban a depresszió súlyosabb.

Tehát hiába magasabb ebben a csoportban a táplálékkal a szervezetbe bevitt triptofán mennyisége, a depressziós tünetek erősebbek.

Mi ennek az ellentmondásnak a magyarázata? Az, hogy a súlyosabb depresszióban szenvedő csoport jóval több fehérjét fogyasztott. A több fehérjében ugyan több a triptofán, de a nagy neutrális aminosavak mennyisége még magasabb, így, a triptofán/nagy neutrális aminosav arány, vagyis a tört értéke csökken.

Ha tehát banánt eszünk, amely egy ismert triptofán forrás, de mellette folyamatosan jelentős a hús és/vagy más fehérje-fogyasztásunk, a növényi eredetű, és az egyéb fehérjeforrásokból származó összesített triptofán bevitelünk ugyan magas lesz, ám a fehérjéből származó nagy neutrális aminosav még magasabb mennyisége miatt nem számolhatunk azzal, hogy az agyunkban elegendő lesz a szerotonin.

Ezek az eredmények persze nem azt jelentik, hogy a depresszió elkerülésére csak növényi eredetű táplálékon éljünk, és ne fogyasszunk húst.

A fehérje fontos a szervezetnek, sőt bizonyos életszakaszokban kifejezetten szükséges a nagyobb fehérje bevitel. Elég, ha a gyerekekre, a hirtelen megnyúló kamaszokra, vagy a várandósokra gondolunk. De a jóléti társadalmak széles rétegeire jellemző egyenletesen magas fehérje bevitel nem biztos, hogy ideális. Ugyanakkor a depresszió, különösen az úgynevezett unipoláris depresszió kialakulását és tüneteit nagyon sok tényező befolyásolja. Ezt a kérdést a magyar kutatócsoport több mint 25 éve vizsgálja. Jelenlegi, a NAP3.0 által támogatott kutatásuk a depresszió hátterében álló környezeti faktorokra, biológiai folyamatokra, új összefüggések és gyógyszercélpontok felismerésére fókuszál.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez történik a testedben, ha csak egyetlen Ozempic-injekciót szúrsz be – megdöbbentőek a hatások
A kérdés az, hogy ha már egyetlen injekció is ennyi mindent elindít benned – akarod-e tudni, mi történik a tizedik után?

Megosztom
Link másolása

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, de az utóbbi időben valami egészen másért kezdték el tömegesen használni: fogyásért. Celebek is nyomják heti rendszerességgel, és úgy tűnik, sokak számára ez lett az új diéta.

Maga az Ozempic a semaglutid nevű hatóanyag márkaneve, amely több más „súlycsökkentő injekcióban” is szerepel. A semaglutid a szervezet egyik természetes hormonját, a GLP-1-et utánozza –

ez a hormon többek közt csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és hatással van az agy azon részeire, amelyek a jóllakottság érzéséért felelnek.

Egy friss YouTube-szimulációs videóban Zack D. Films azt mutatta be, hogyan alakul át a test működése már egyetlen adag után.

Egy szuri, és máris másképp érzed magad – de meddig?

„Amint az Ozempic bekerül a véráramba, aktiválja az agy azon területeit, amelyek a teltségérzetért felelősek, így csökken az étvágy” – magyarázta a videóban.

„Emellett stabilizálja a vércukorszintet, megszünteti a hirtelen sóvárgásokat, és lelassítja a gyomor kiürülését, így tovább érzed magad jóllakottnak evés után.”

A szimuláció végén grafikus formában is látható, hogy ez a hatás nem mindig kellemes: egyeseknél hányinger, hasmenés, szédülés vagy puffadás is jelentkezhet – és ez még csak a kezdet.

Egyetlen injekció után nem fog leolvadni rólad a kiló

Bár egyetlen adag is elkezdheti csökkenteni az étvágyat pár napon belül, a látványos fogyásra hetekig – vagy hónapokig – kell várni. A Healthline szerint

a gyógyszer 1–3 napon belül kezd hatni, de az első négy hétben a legtöbben nem tapasztalnak érdemi változást.

A tipikus kezdőadag 0,25 mg, amit heti egy alkalommal bőr alá injekcióznak a has vagy a felkar hátsó részébe.

Mellékhatások, amikre senki nem készít fel

A leggyakoribb mellékhatások között szerepel:

* hasfájás

* székrekedés

* hasmenés

* hányinger és hányás

De más, kevésbé ismert tüneteket is jelentettek:

* megváltozott ízérzékelés

* böfögés

* szédülés

* fejfájás

* puffadás

* fáradtság

* savas reflux

* enyhe szívritmus-emelkedés

És ha egyszer csak abbahagyod?

Ha valaki hirtelen leáll az Ozempiccel, az nem marad következmények nélkül. A Healthline szerint ez megvonási tüneteket okozhat, mert a szervezet elveszíti azt a mesterséges segítséget, amit a GLP-1 hormon erősítésével kapott.

A lehetséges következmények:

* visszatérő farkasétvágy

* csökkenő jóllakottságérzet

* megemelkedett vércukorszint

* hirtelen hízás

* keringési változások

A szakértők szerint, ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni – az Ozempic nem az a gyógyszer, amivel csak úgy játszani lehet.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
VIGYÁZAT! Már egy pohár ebből a népszerű üdítőből is károsítja az agyad és az ereidet!
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

Megosztom
Link másolása

A "diétás" és az "egészséges" cimkéket érdemes felülvizsgálni: az eritrit nevű cukorpótlóval végzett új kutatás szerint már egy doboz energiaital is elég lehet ahhoz, hogy biológiai szinten kárt tegyen benned.

Az E968 néven is ismert eritrit nem új név az összetevők listáján:

keto-csokikban, fehérjeszeletekben, cukormentes szénsavas italokban és egyre több termékben bukkan fel, főleg azokban, amiket „egészséges alternatívaként” árulnak.

De a legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

A University of Colorado Boulder kutatócsoportja egy amerikai fiziológiai kongresszuson mutatta be az eredményeit, amelyek szerint az eritrit zavarja a nitrogén-monoxid termelést –

ez az a molekula, amely segíti az erek tágulását, javítja a véráramlást, és kulcsszerepet játszik az agy, a szív és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

„Az eritritet rengeteg diétás termékben használják, de egyre több adat utal arra, hogy nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint hittük” – mondta Auburn Berry, a tanulmány egyik szerzője és a kutatócsoport doktorandusza.

Tudatosabban kellene kezelnünk, mennyit fogyasztanak belőle naponta

A kutatók emberi agyi vérérsejtekre öntöttek 30 gramm eritritet tartalmazó oldatot – ez nagyjából egyetlen energiaitalban található mennyiség – és három órán át vizsgálták a hatását. A sejtek ezután kétszer annyi szabadgyököt kezdtek termelni, mint a kezeletlen sejtek, és jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje is.

A Berry által vezetett csapat szerint a vérerek működésének zavarai hosszú távon stroke-hoz, keringési problémákhoz, sőt neurovaszkuláris károsodáshoz is vezethetnek.

„A legfontosabb üzenet, hogy az eritrit és más nem tápláló édesítőszerek is lehetnek károsak az egészségre

– mondta Berry a Medical News Todaynek. – A sejtszintű és klinikai adatok alapján érdemes odafigyelni a napi eritrit-bevitelre.”

Diétás ital, érrendszeri gyulladás

A reakció nem maradt el a tudományos közösség részéről sem. Thomas Holland, a Rush Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: az eritrit hatására reaktív oxigénfajták szabadulnak fel –

ezek azok a molekulák, amelyek sejt- és idegrendszeri károsodást okozhatnak, és így meggyorsíthatják a kognitív hanyatlást is.

„A szervezet próbál védekezni, belső antioxidánsokat termel, de a stressz túl nagy” – mondta Holland. Szerinte jobb lenne természetes alternatívákhoz nyúlni:

mézhez, datolyasziruphoz vagy esetleg steviához.

TL;DR: az eritrit eddig a barátnak tűnt a kalóriatáblázatban, de lehet, hogy mégsem a legjobb vendég az agyadban és az ereidben. Cseréld le valami másra.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Fájt a háta, rákkal diagnosztizálták - soha ne vedd félvállról a tested jelzéseit!
Halálos, ritka rákfajtával diagnosztizálták azt a nőt, aki azt hitte, a hátfájása csak sérülés. A diagnózis hatalmas sokként érte az egyébként fitt és egészséges 52 éves személyi edzőt.

Megosztom
Link másolása

Egy Sharn nevű nő elképesztő történetét mesélte el arról, hogy egy egyszerű hátfájástól hogyan jutott el egy különleges rák diagnosztizálásáig.

2022-ben az 52 éves személyi edző és kétgyermekes anya éppen egy csempét szedett fel a kocsifelhajtóján,

amiről nem gondolta, hogy nehéz lesz. Érezte, hogy kisebb hátsérüléssel egyenesedett fel a folyamatból, de arra nem gondolt, hogy a probléma gigászi lesz.

Megpróbálta kinyújtani a hátát, de a fájdalom gyorsan szétterjedt.

Egy hét alatt sem múlt el, sőt - 12 hétig szenvedett konstans fájdalomtól, képtelen volt leülni, mert állandó, szúró fájdalma megakadályozta ebben.

Sharn ennek ellenére a majdnem végzetes napon elindult. Aznap majdnem el is ájult, de azt hitte, csak alacsony a vérnyomása, gondolta, biztos nem evett eleget.

Az edzőtermi főnöke beszélte rá, hogy nézesse meg magát egy gyógytornásszal.

Sharn elmagyarázta a fizioterapeutának, hogy miért nem tud alapvető gyakorlatokat elvégezni, innen utalták MRI-vizsgálatra. A vizsgáló ágyra sem tudott felülni a nő, akkora fájdalmai voltak már ekkor.

Még aznap este felhívta egy szakorvos, aki tájékoztatta, hogy a vizsgálat rendellenességet észlelt a csontjaiban.

"Azt mondták, azonnal a sürgősségire kell mennem. Amikor az orvosom meglátta az MRI eredményét, megdöbbent, hogy egyáltalán tudok járni"

- mondta a nő.

Sharnnál végül 2022 augusztusában, 52 éves korában diagnosztizáltak egyfajta vérrákot – az úgynevezett mielómát –, amely a csontvelő plazmasejtjeit érinti.

Sharnt és környezetét sokkolta a hír, mivel a nő egészségesen élt, mindig aktív volt, és alig volt beteg. Erre fel ez a vérrák a csontvelő 75%-át érintette.

A Mayo Klinika magyarázata szerint

a mielóma multiplex egy olyan rákfajta, amely a plazmasejteknek nevezett fehérvérsejtekben alakul ki.

Az egészséges plazmasejtek antitesteknek nevezett fehérjék előállításával segítenek a fertőzések leküzdésében. Az antitestek megtalálják és megtámadják a baktériumokat.

Mint írják, multiplex mielóma esetén rákos plazmasejtek halmozódnak fel a csontvelőben. A csontvelő a csontokban található lágy anyag, ahol a vérsejtek képződnek.

A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges vérsejteket. Ahelyett, hogy hasznos antitesteket termelnének, a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek nem működnek megfelelően.

A rák tünetei közé tartozik a csontfájdalom, különösen a gerincben, a mellkasban vagy a csípőben, hányinger, székrekedés, étvágytalanság, mentális ködösség vagy zavartság, fáradtság, fertőzések, fogyás, gyengeség, szomjúság és gyakori vizelési inger.

"A myeloma multiplex ritka, évente 100 000 emberből körülbelül hét embert érint"

– teszi hozzá a Cleveland Klinika.

Szerencsére, 18 hónappal a kezdeti diagnózis és a kezelések után, Sharnt rákmentesnek nyilvánították.

A most 55 éves nő azóta nyíltan beszél a tapasztalatairól, különösen a hátfájásról, amit kezdetben elhallgatott. Ezzel hívja fel a figyelmet a helyzetre, és arra ösztönöz másokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ha aggodalomra ad okot az állapotuk.

Sharn háta egyre jobban van,

nincsenek fájdalmai, minden nap egyre jobban és jobban van elmondása szerint, és ismét dolgozik.

A nő azzal is viccelődik, hogy a diagnózisa óta kevésbé kontrollmániás, és

nem igazán ordibál már a gyerekeivel, a barátaival szorosabbra fűzte a kapcsolatot.

"Ha több mint 12 hete érzel fájdalmat, akkor mindenképpen szükséged van egy MRI-vizsgálatra. Egy gyógytornász könnyen javasolhat gyakorlatokat" - tanácsolja.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Gondoltad volna, hogy csökkenti a koleszterinszintet ez az egyszerű élelmiszer, és még a szívednek is jó?
De csak akkor, ha rendszeresen és nem túlságosan nagy mennyiségben fogyasztod.

Megosztom
Link másolása

Új "szuperélelmiszer" bukkant fel azon a listán, amin orvosok ajánlanak különféle ételeket jótékony hatásaik alapján.

Egy tanulmány szerint, ami a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg,

a pekándió, amennyiben rendszeresen fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek.

A vizsgálatban 138 olyan beteg vett részt, akiknek a metabolikus egészségük nem volt rendben, de sem szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sem diabéteszt nem diagnosztizáltak náluk.

Alakítottak egy kontrollcsoportot, amelynek tagjai normál étrendet követtek, a többiek pedig rendszeresen kaptak 60 gramm nyers, nem sózott pekándiót a szokásos nassolni valók helyett.

A kísérletben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, vizsgálatokat is végeztek rajtuk, az utánkövetés alatt pedig laborvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúlymérés és egyéb szűrés is volt.

A kutatók megállapították, hogy a pekándiót fogyasztó csoport tagjainak alacsonyabb volt az össz-koleszterinszintje, valamint az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje.

Közben azonban minimális súlygyarapodást is kimutattak, átlagosan mintegy 0,7 kilogrammot, amit statisztikailag elhanyagolhatónak ítéltek.

Mivel a pekándió egészséges zsírokban és rostokban is gazdag, összességében jót tesz a szív egészségének. Ha a megfelelő étrendet sok mozgással kombinálod, és mellé nem dohányzol, nem fogyasztasz sok cukrot és csak ritkán iszol alkoholt, hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Forrás: Instyle Men


Megosztom
Link másolása