Elképesztő dolog derült ki a teáról: olyat tesz a vízzel, amit eddig senki sem sejtett
Egy új kutatás szerint a teafőzés közben jelentős mennyiségű mérgező nehézfém szűrődhet ki az ivóvízből. A kutatók különböző teafajták, filteres és szálas változatok, valamint különböző elkészítési módszerek hatását vizsgálták, és meglepő eredményekre jutottak.
A Northwestern Egyetem tudósai kimutatták, hogy
A fémionok a tealevelek felszínéhez tapadnak, és azon is maradnak.
– mondta Benjamin Shindel, a kutatás vezető szerzője a Washington Postnak.
A tanulmány szerint minél tovább áztatják a teát, annál több szennyeződés kötődik meg a leveleken.
– magyarázta Shindel. Akik csak néhány másodpercig áztatják a teát, azok nem sokat nyernek ezzel a hatással. Viszont ha valaki hosszabb ideig, akár egész éjszakára hagyja állni – például jegestea készítéséhez –, az a szennyeződések nagy részét eltávolíthatja a vízből.
Ez azért nem elhanyagolható eredmény, mert a nehézfémek hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.
– tette hozzá Shindel. A kutatás arra is rávilágít, hogy a teafogyasztás elterjedtebb társadalmakban alacsonyabb lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke előfordulása.
Nem ez az első tanulmány, amely a tea egészségügyi előnyeit vizsgálja. Az Amerikai Ráktársaság folyóiratában megjelent egy másik kutatás, amely szerint azoknak,
A Johns Hopkins Medicine szerint a teaivás kockázatcsökkentő hatással lehet a garat alsó részén kialakuló rákos megbetegedésekre is.