ÉLETMÓD

Brit tudósok: így etesd a gyereked, hogy 70 éves koráig jó legyen a memóriája

A tudósok pontosan meghatározzák azt az étrendet, amely képes még 70 éves korban is penge elmét és szuper memóriát biztosítani. A legjobb gyerekkortól helyesen étkezni ehhez, de sosem késő elkezdeni. Neked memory care táplálkozásod van?

Megosztom
Link másolása

Az avokádó a teljes kiőrlésű pirítóssal nem csak instapozitív reggeli, tudósok szerint az Alzheimer-kór és a demencia elleni étrend része is lehet.

Az elmúlt 70 év során több mint 3000 brit étrendjét és kognitív képességeit vizsgáló tudósok azt állítják, hogy rájöttek:

a gyermekkorban és fiatalabb felnőttkorban elfogyasztott élelmiszerek segítik az agyműködést a későbbi életkorban.

Hogy a fiatalkori étkezés hatással van a felnőttkori egészségre, nem újkeletű, a memóriára gyakorolt hatás viszont most került górcső alá ezzel a nagy kutatással. A szakértők azt is hozzátették, hogy

az ajánlott ételek elfogyasztása az élet korai szakaszában tartósabb védőhatást gyakorolt ​​az agyra a kutatás szerint, mint azt korábban gondolták.

A brit tudósok azt találták, hogy a feldolgozatlan vagy kevésbé feldolgozott

zöld leveles zöldségekből, babból, egész gyümölcsből és teljes kiőrlésű gabonából álló étrend nyújtja a legnagyobb védelmet a memóriának.

A szakértők az ezekben az élelmiszerekben található magas antioxidáns-, valamint egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírtartalommal hozták összefüggésbe. Ezek fokozzák az agy keringését, és könnyebben száműzik a káros anyagokat az agyból.

Azt találták, hogy a korai életszakaszban az ilyen diétát követő emberek mindössze hét százaléka mutatott alacsony kognitív képességet, ami a demencia előfutára lehet a vizsgálat szerint.

Nekünk, magyaroknak elég éles életmódváltást kell kieszközölnünk

ahhoz, hogy a továbbiakban ne káposztaként vegetáljunk, hanem értékes és kiegyensúlyozott életet élhessünk. A tanulmány szerint ugyanis

az ideálisnál több sót, hozzáadott cukrot és finomított gabonát, például fehér kenyeret tartalmazó étrend pártiak 92 százaléka idős korukban gyenge kognitív képességeket tudhatott magáénak.

A vizsgálat 1946-ban indult, és összesen 3059 brit étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon 4 és 75 év között.

A résztvevők étrendjét a vizsgálat során öt ponton vizsgálták, kognitív képességeiket, vagyis a gondolkodási sebességet és a memória erejét hétszer tesztelték.

Kelly Cara kutató, a bostoni Tufts Egyetem táplálkozástudományi szakértője a következőket mondta: "Ezek a kezdeti eredmények általában alátámasztják a jelenleg elfogadott közegészségügyi útmutatást, miszerint

fontos az egészséges táplálkozási minták kialakítása az élet korai szakaszában az egészség egész életen át tartó támogatása és megőrzése érdekében."

Az eredmények azonban új bizonyítékokkal is szolgálnak: a táplálkozási minták javulása a középkorú embereknél befolyásolhatja a kognitív teljesítményt, és segíthet enyhíteni vagy mérsékelni a kognitív hanyatlást a későbbi években.

Szóval nem késő nekiállni az egészséges életmódnak, ami nem valami szenvedés, lehet ezt jól is csinálni,

ahogy korábban elmondta a Sassynek a táplálkozási tanácsadó is, lásd alább.

A kutatók azt találták, hogy a táplálkozási minták már gyermekkorban kialakultak, majd a későbbi életben is folytatódnak, tehát ha jól táplálkozik a gyerek, később is egészségesebb maradhat - és mi mást akarhatna a szülő a gyerekének, ha nem azt, hogy egészséges legyen?

A kutatók felsorolták azt is, milyen étkeket érdemes fogyasztani még.

A gyümölcsök és zöldségek általában magas antioxidáns tartalmúak, amelyek leküzdik az instabil szabad gyököket, amelyekről úgy gondolják, hogy károsítják a sejteket.

Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerek segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet a vérben, beleértve az avokádót, a mogyoróvajat és a dióféléket, például a mandulát is.

A többszörösen telítetlen zsírok hasonló előnyökkel járnak, és emellett omega-6 és omega-3 zsírsavakat is biztosítanak, amelyek esszenciális zsírok.

Az esszenciális zsír azt jelenti, hogy ezt a szervezet nem állítja elő, minden esetben a külvilágból kell a szervezetbe juttatni.

A többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag élelmiszerek közé tartoznak az olajos halak, például a lazac, néhány dióféle és a tofu.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a felnőttek általában legalább két és fél csésze (amerikai konyhai mérés) zöldséget egyenek naponta, két csésze gyümölcsöt, 170 g gabonát, körülbelül 155 g soványabb vagy növényi alapú fehérjét, például babot és 27 grammnak megfelelő jó minőségű zsiradékot minden nap.

Ennek egyik példája az, hogy

egy felnőtt 88 g brokkolit, két közepes sárgarépát, 33,5 g kelkáposztát,

210 g almát, körülbelül négy szelet teljes kiőrlésű kenyeret és egy csirke- vagy halfilét, valamint 27 g olajat eszik főzéshez vagy salátaöntet formájában egy nap alatt.

A pontos mennyiségek azonban élelmiszerenként és a kérdéses felnőtt kalóriabeviteli szükségletei szerint változnak, ami férfiak és nők között is eltérő lehet.

Az NHS egészséges táplálkozásra vonatkozó irányelvei nagyjából hasonlóak, ez az, amit mi is egészségesként ismerünk. Arra ösztönzik a felnőtteket, hogy minden nap egyenek öt adag különféle gyümölcsöt és zöldséget, keményítőtartalmú szénhidrátokat, például kenyeret vagy tésztát, ideális esetben teljes kiőrlésűt, napi 30 g rostot, kevés zsírtartalmú tejterméket, fehérjét. bab, hüvelyesek, hal, tojás, sovány hús és kis mennyiségű telítetlen olajok legyenek az étrendben.

A legjobb az, ha a felnőtt nők naponta kevesebb mint 6 g sót és 20 g telített zsírt fogyasztanak, férfiak esetében a zsiradék 30 g is lehet.

Az Egyesült Királyságban körülbelül 944 000 emberről feltételezik, hogy demenciában szenved, míg az Egyesült Államokban körülbelül hétmillióra tehető a megbetegedések száma.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb szövődménye, amely a betegségben szenvedők közül körülbelül hatot érint.

Feltételezések szerint az amiloid és tau agyban történő felhalmozódása a felelős a kór kialakulásáért, amelyek összetapadnak, valamint plakkok is közrejátszanak ebben, amelyek megnehezítik az agy megfelelő működését. Végül az agy nehezen tud megbirkózni ezzel a károsodással, és kialakulnak a demencia tünetei.

A memóriaproblémák, a gondolkodási és érvelési nehézségek és a nyelvi problémák az állapot gyakori korai tünetei, amelyek idővel súlyosbodnak.

Az Alzheimer's Research UK elemzése szerint 2022-ben 74 261 ember halt meg demenciában, szemben az egy évvel korábbi 69 178-cal.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez történik a testedben, ha csak egyetlen Ozempic-injekciót szúrsz be – megdöbbentőek a hatások
A kérdés az, hogy ha már egyetlen injekció is ennyi mindent elindít benned – akarod-e tudni, mi történik a tizedik után?

Megosztom
Link másolása

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, de az utóbbi időben valami egészen másért kezdték el tömegesen használni: fogyásért. Celebek is nyomják heti rendszerességgel, és úgy tűnik, sokak számára ez lett az új diéta.

Maga az Ozempic a semaglutid nevű hatóanyag márkaneve, amely több más „súlycsökkentő injekcióban” is szerepel. A semaglutid a szervezet egyik természetes hormonját, a GLP-1-et utánozza –

ez a hormon többek közt csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és hatással van az agy azon részeire, amelyek a jóllakottság érzéséért felelnek.

Egy friss YouTube-szimulációs videóban Zack D. Films azt mutatta be, hogyan alakul át a test működése már egyetlen adag után.

Egy szuri, és máris másképp érzed magad – de meddig?

„Amint az Ozempic bekerül a véráramba, aktiválja az agy azon területeit, amelyek a teltségérzetért felelősek, így csökken az étvágy” – magyarázta a videóban.

„Emellett stabilizálja a vércukorszintet, megszünteti a hirtelen sóvárgásokat, és lelassítja a gyomor kiürülését, így tovább érzed magad jóllakottnak evés után.”

A szimuláció végén grafikus formában is látható, hogy ez a hatás nem mindig kellemes: egyeseknél hányinger, hasmenés, szédülés vagy puffadás is jelentkezhet – és ez még csak a kezdet.

Egyetlen injekció után nem fog leolvadni rólad a kiló

Bár egyetlen adag is elkezdheti csökkenteni az étvágyat pár napon belül, a látványos fogyásra hetekig – vagy hónapokig – kell várni. A Healthline szerint

a gyógyszer 1–3 napon belül kezd hatni, de az első négy hétben a legtöbben nem tapasztalnak érdemi változást.

A tipikus kezdőadag 0,25 mg, amit heti egy alkalommal bőr alá injekcióznak a has vagy a felkar hátsó részébe.

Mellékhatások, amikre senki nem készít fel

A leggyakoribb mellékhatások között szerepel:

* hasfájás

* székrekedés

* hasmenés

* hányinger és hányás

De más, kevésbé ismert tüneteket is jelentettek:

* megváltozott ízérzékelés

* böfögés

* szédülés

* fejfájás

* puffadás

* fáradtság

* savas reflux

* enyhe szívritmus-emelkedés

És ha egyszer csak abbahagyod?

Ha valaki hirtelen leáll az Ozempiccel, az nem marad következmények nélkül. A Healthline szerint ez megvonási tüneteket okozhat, mert a szervezet elveszíti azt a mesterséges segítséget, amit a GLP-1 hormon erősítésével kapott.

A lehetséges következmények:

* visszatérő farkasétvágy

* csökkenő jóllakottságérzet

* megemelkedett vércukorszint

* hirtelen hízás

* keringési változások

A szakértők szerint, ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni – az Ozempic nem az a gyógyszer, amivel csak úgy játszani lehet.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
VIGYÁZAT! Már egy pohár ebből a népszerű üdítőből is károsítja az agyad és az ereidet!
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

Megosztom
Link másolása

A "diétás" és az "egészséges" cimkéket érdemes felülvizsgálni: az eritrit nevű cukorpótlóval végzett új kutatás szerint már egy doboz energiaital is elég lehet ahhoz, hogy biológiai szinten kárt tegyen benned.

Az E968 néven is ismert eritrit nem új név az összetevők listáján:

keto-csokikban, fehérjeszeletekben, cukormentes szénsavas italokban és egyre több termékben bukkan fel, főleg azokban, amiket „egészséges alternatívaként” árulnak.

De a legfrissebb kutatási eredmények szerint már egyetlen adag is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje az oxidatív stressz szintjét az agyadban, és akadályozza a vérerek működését.

A University of Colorado Boulder kutatócsoportja egy amerikai fiziológiai kongresszuson mutatta be az eredményeit, amelyek szerint az eritrit zavarja a nitrogén-monoxid termelést –

ez az a molekula, amely segíti az erek tágulását, javítja a véráramlást, és kulcsszerepet játszik az agy, a szív és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

„Az eritritet rengeteg diétás termékben használják, de egyre több adat utal arra, hogy nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint hittük” – mondta Auburn Berry, a tanulmány egyik szerzője és a kutatócsoport doktorandusza.

Tudatosabban kellene kezelnünk, mennyit fogyasztanak belőle naponta

A kutatók emberi agyi vérérsejtekre öntöttek 30 gramm eritritet tartalmazó oldatot – ez nagyjából egyetlen energiaitalban található mennyiség – és három órán át vizsgálták a hatását. A sejtek ezután kétszer annyi szabadgyököt kezdtek termelni, mint a kezeletlen sejtek, és jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje is.

A Berry által vezetett csapat szerint a vérerek működésének zavarai hosszú távon stroke-hoz, keringési problémákhoz, sőt neurovaszkuláris károsodáshoz is vezethetnek.

„A legfontosabb üzenet, hogy az eritrit és más nem tápláló édesítőszerek is lehetnek károsak az egészségre

– mondta Berry a Medical News Todaynek. – A sejtszintű és klinikai adatok alapján érdemes odafigyelni a napi eritrit-bevitelre.”

Diétás ital, érrendszeri gyulladás

A reakció nem maradt el a tudományos közösség részéről sem. Thomas Holland, a Rush Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: az eritrit hatására reaktív oxigénfajták szabadulnak fel –

ezek azok a molekulák, amelyek sejt- és idegrendszeri károsodást okozhatnak, és így meggyorsíthatják a kognitív hanyatlást is.

„A szervezet próbál védekezni, belső antioxidánsokat termel, de a stressz túl nagy” – mondta Holland. Szerinte jobb lenne természetes alternatívákhoz nyúlni:

mézhez, datolyasziruphoz vagy esetleg steviához.

TL;DR: az eritrit eddig a barátnak tűnt a kalóriatáblázatban, de lehet, hogy mégsem a legjobb vendég az agyadban és az ereidben. Cseréld le valami másra.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Fájt a háta, rákkal diagnosztizálták - soha ne vedd félvállról a tested jelzéseit!
Halálos, ritka rákfajtával diagnosztizálták azt a nőt, aki azt hitte, a hátfájása csak sérülés. A diagnózis hatalmas sokként érte az egyébként fitt és egészséges 52 éves személyi edzőt.

Megosztom
Link másolása

Egy Sharn nevű nő elképesztő történetét mesélte el arról, hogy egy egyszerű hátfájástól hogyan jutott el egy különleges rák diagnosztizálásáig.

2022-ben az 52 éves személyi edző és kétgyermekes anya éppen egy csempét szedett fel a kocsifelhajtóján,

amiről nem gondolta, hogy nehéz lesz. Érezte, hogy kisebb hátsérüléssel egyenesedett fel a folyamatból, de arra nem gondolt, hogy a probléma gigászi lesz.

Megpróbálta kinyújtani a hátát, de a fájdalom gyorsan szétterjedt.

Egy hét alatt sem múlt el, sőt - 12 hétig szenvedett konstans fájdalomtól, képtelen volt leülni, mert állandó, szúró fájdalma megakadályozta ebben.

Sharn ennek ellenére a majdnem végzetes napon elindult. Aznap majdnem el is ájult, de azt hitte, csak alacsony a vérnyomása, gondolta, biztos nem evett eleget.

Az edzőtermi főnöke beszélte rá, hogy nézesse meg magát egy gyógytornásszal.

Sharn elmagyarázta a fizioterapeutának, hogy miért nem tud alapvető gyakorlatokat elvégezni, innen utalták MRI-vizsgálatra. A vizsgáló ágyra sem tudott felülni a nő, akkora fájdalmai voltak már ekkor.

Még aznap este felhívta egy szakorvos, aki tájékoztatta, hogy a vizsgálat rendellenességet észlelt a csontjaiban.

"Azt mondták, azonnal a sürgősségire kell mennem. Amikor az orvosom meglátta az MRI eredményét, megdöbbent, hogy egyáltalán tudok járni"

- mondta a nő.

Sharnnál végül 2022 augusztusában, 52 éves korában diagnosztizáltak egyfajta vérrákot – az úgynevezett mielómát –, amely a csontvelő plazmasejtjeit érinti.

Sharnt és környezetét sokkolta a hír, mivel a nő egészségesen élt, mindig aktív volt, és alig volt beteg. Erre fel ez a vérrák a csontvelő 75%-át érintette.

A Mayo Klinika magyarázata szerint

a mielóma multiplex egy olyan rákfajta, amely a plazmasejteknek nevezett fehérvérsejtekben alakul ki.

Az egészséges plazmasejtek antitesteknek nevezett fehérjék előállításával segítenek a fertőzések leküzdésében. Az antitestek megtalálják és megtámadják a baktériumokat.

Mint írják, multiplex mielóma esetén rákos plazmasejtek halmozódnak fel a csontvelőben. A csontvelő a csontokban található lágy anyag, ahol a vérsejtek képződnek.

A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges vérsejteket. Ahelyett, hogy hasznos antitesteket termelnének, a rákos sejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek nem működnek megfelelően.

A rák tünetei közé tartozik a csontfájdalom, különösen a gerincben, a mellkasban vagy a csípőben, hányinger, székrekedés, étvágytalanság, mentális ködösség vagy zavartság, fáradtság, fertőzések, fogyás, gyengeség, szomjúság és gyakori vizelési inger.

"A myeloma multiplex ritka, évente 100 000 emberből körülbelül hét embert érint"

– teszi hozzá a Cleveland Klinika.

Szerencsére, 18 hónappal a kezdeti diagnózis és a kezelések után, Sharnt rákmentesnek nyilvánították.

A most 55 éves nő azóta nyíltan beszél a tapasztalatairól, különösen a hátfájásról, amit kezdetben elhallgatott. Ezzel hívja fel a figyelmet a helyzetre, és arra ösztönöz másokat, hogy vizsgáltassák ki magukat, ha aggodalomra ad okot az állapotuk.

Sharn háta egyre jobban van,

nincsenek fájdalmai, minden nap egyre jobban és jobban van elmondása szerint, és ismét dolgozik.

A nő azzal is viccelődik, hogy a diagnózisa óta kevésbé kontrollmániás, és

nem igazán ordibál már a gyerekeivel, a barátaival szorosabbra fűzte a kapcsolatot.

"Ha több mint 12 hete érzel fájdalmat, akkor mindenképpen szükséged van egy MRI-vizsgálatra. Egy gyógytornász könnyen javasolhat gyakorlatokat" - tanácsolja.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Gondoltad volna, hogy csökkenti a koleszterinszintet ez az egyszerű élelmiszer, és még a szívednek is jó?
De csak akkor, ha rendszeresen és nem túlságosan nagy mennyiségben fogyasztod.

Megosztom
Link másolása

Új "szuperélelmiszer" bukkant fel azon a listán, amin orvosok ajánlanak különféle ételeket jótékony hatásaik alapján.

Egy tanulmány szerint, ami a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg,

a pekándió, amennyiben rendszeresen fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek.

A vizsgálatban 138 olyan beteg vett részt, akiknek a metabolikus egészségük nem volt rendben, de sem szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sem diabéteszt nem diagnosztizáltak náluk.

Alakítottak egy kontrollcsoportot, amelynek tagjai normál étrendet követtek, a többiek pedig rendszeresen kaptak 60 gramm nyers, nem sózott pekándiót a szokásos nassolni valók helyett.

A kísérletben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, vizsgálatokat is végeztek rajtuk, az utánkövetés alatt pedig laborvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúlymérés és egyéb szűrés is volt.

A kutatók megállapították, hogy a pekándiót fogyasztó csoport tagjainak alacsonyabb volt az össz-koleszterinszintje, valamint az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje.

Közben azonban minimális súlygyarapodást is kimutattak, átlagosan mintegy 0,7 kilogrammot, amit statisztikailag elhanyagolhatónak ítéltek.

Mivel a pekándió egészséges zsírokban és rostokban is gazdag, összességében jót tesz a szív egészségének. Ha a megfelelő étrendet sok mozgással kombinálod, és mellé nem dohányzol, nem fogyasztasz sok cukrot és csak ritkán iszol alkoholt, hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Forrás: Instyle Men


Megosztom
Link másolása