GYEREK
A Rovatból

Füstkvarc Magnum és dínómentés – kalandtúra a mélyhűtőben

Jobb-e a mirelit zöldborsó, mint a piaci, lehet-e fogyni jéggel és miért ne fagyasszunk otthon halat.
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. június 21.


Megosztom
Link másolása

Felkerült a táblára a győzedelmes V betű az AKÁCIÓ!!! elejére, minden iskolás megkapta a mutogatni vagy javítani való bizonyítványát, az óvodában maradni kényszerülőket korosztályra való tekintet nélkül összesöpörték egy halomba, izé, csoportba…egyszóval elkezdődött a szünidő.

Az otthoni felügyelet alatti kicsik szülei pedig ilyenkor minden követ megmozgatnak, hogy az extra program nélküli nyári napokra is legyen valami, ami leköti a gyereket. Mondjuk előtérbe helyeznek egy már meglévő háztartási eszközt, amivel érdekes dolgokat lehet csinálni, de aminek használata nem jár az egész lakás felborításával. Amivel nem csak játékot, de utolsó pillanatos ebédet és nasit is lehet csinálni.

Igen, a mélyhűtőről beszélünk.

A mélyhűtő ugyanis az év többi napján is nagyon hasznos, a nyári szünetben azonban szinte fesztivált lehetne köré építeni.

Egészséges fagyicsodák, fogyókúrás Magnumok, szenzoros fejlesztés egy napközis tábor napi árának töredékéből!

Akit a modern mélyhűtés története és a dietetikusok témához kapcsolódó véleménye hidegen hagy, az nyugodtan tekerjen lejjebb a receptekért és gyereklefoglaló ötletekhez, a többieknek meg akkor kezdjük a mesét.

Jéges-jégen, egy messzi-messzi galaxisban…

Igazából azért annyira nem messze, hanem a Labrador-félszigeten kezdődött a halrudacskák és mirelit bogyósok diadalútja. Az 1900-as évek elején arra járt egy Clarence Birdseye nevű, foglalkozását tekintve természettudós-feltaláló-vállalkozó fura figura,

akit már kisgyerekként is erősen foglalkoztatott a tartósítás gondolata, csak tízévesként még nem zöldségfagyasztással, hanem autodidakta módon állatpreparációval foglalatoskodott.

Labradori tartózkodása során , már felnőttként vsizont megfigyelte, hogy az inuitok által fogott halak az extrém gyors hűtésnek köszönhetően sokkal jobban megőrizték eredeti ízüket és állagukat, és ez új irányt adott az életének.

Nem mindegy ugyanis, hogyan fagyasztunk. Otthoni körülmények között legtöbbünk csak lassú fagyasztással tud ilyen módon élelmiszert tartósítani, mely során nagyméretű jégkristályok keletkeznek az élelmiszer szöveteiben.

Ez a folyamat okozza a szerkezeti roncsolódást, és ettől néz ki úgy egy nem gyorsfagyasztott hal kiolvasztás után, mint amit előtte már egy sötét sikátorban jól megdolgoztak.

Az ipari keretek között zajló gyorsfagyasztásnál viszont nincs idő ezeknek a nagyméretű kristályoknak a kialakulására, így szöveti károsodás sem következik be. Ezek a mirelit ételek kiolvasztva szinte pontosan úgy néznek ki, mint fagyasztatlan társaik. Birdseye erre építette birodalmát, amit azóta számtalan más fagyasztott áruval foglalkozó vállalat, köztük a hazánkban köznyelvesült Mirelit is követett. (A Mezőgazdasági Ipar Részvénytársaság MIR kezdőbetűiből és a ‘kiváló’ értelemben használ „elit” szóból állt össze.) Ma pedig a háztartási mélyhűtők szerepe a hűtőszekrényekhez viszonyított méretváltozásukból is látszik. Tárolunk benne zöldséget, halat, félkész tésztákat, húskészítményeket, fagyit, jeget, kenyeret, könnyen avasodó dióféléket, alapleveket…esetenként több minden van a mélyhűtőben, mint a hűtőben.

Egy kisgyerekes család mélyhűtőjében zöldborsó, darált hús vagy valamilyen „dínóhusi” – kaliberű késztermék és fagyi szinte biztos, hogy mindig van. Kényelmesek, gyorsan elkészíthetőek, jól variálhatóak, ÉS a gyerekek holdállástól függetlenül megeszik őket. De mit mondanak ezekről az ételekről a dietetikusok? Tényleg egészségesebb a friss, őstermelőnél vásárolt zöldség vagy gyümölcs, mint a mélyhűtött változat?

Gyorsfagyasztott vs piaci borsó

Az nem kell sokáig magyarázni, hogy egy zöldség vagy gyümölcs tápanyagtartalma a leszedése pillanatától kezdve miért csökken rohamosan. Egy termény gyorsfagyasztása azonban gyakorlatilag konzerválja a frissen szedett állapotot, ezért a legtöbb szempontból jobb minőséget képvisel, mint egy piacon vagy boltban vásárolt változat. Fagyasztás nélkül ugyanis a szállítás és tárolás ideje alatt megdöbbentően gyorsan tűnnek el a vitaminok, arról nem is beszélve, hogy

a nem fagyasztott árut pontosan a biztonságosabb eltarthatóság miatt sokszor éretlen állapotban szedik le, így ezek alapból gyengébb beltartalmi értékekkel bírnak, mint éretten gyorsfagyasztott társaik.

Kutatások kimutatták, hogy a riboflavin, C-vitamin és E-vitamin nagyon jól megmarad a fagyasztás után is. Legtöbb esetben a fagyasztott gyümölcsökben több volt ezekből a vitaminokból, mint a 3-10 napos nem fagyasztott zöldségekben/gyümölcsökben. Egyedül az A vitamin nem bírta a fagyasztást és súlyosan lecsökkent az értéke a fagyasztott termékekben. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által üzemeltetett okostanyer.hu oldal idevágó cikke alapján tehát zöldség és gyümölcs esetén sokszor jobban járunk a mirelit változattal. A zöldborsó ráadásul, mely a főzelékfélék közül talán a legnépszerűbb a gyerekek körében, gyógyászati segédeszközként is remekül működik: a zacskóban lévő apró borsószemek könnyen felveszik a borogatni, hűteni kívánt zúzódások, égési sérülések alakját.

És most, hogy egészségügyi szempontból ilyen szépen megágyaztunk a nyári mélyhűtőzésnek, jöjjenek a receptek és a játék-tippek!

Alakformáló, mindfulness Magnumok

Minden szezonban kitalálnak valami új fogyókúrás megoldást, 2014-ben például a jég-diéta dübörgött. Kitalálója, a New Jersey -beli Dr. Brian Weiner gasztroenterológus fogyókúrája kezdetekor elsőként kedvenc fagyijáról mondott le: lecserélte azt egy alacsonyabb kalóriatartalmú változatra. Azonban amikor utánaszámolt a csomagoláson olvasható adatoknak, úgy találta, hogy a gyártó nem kalkulálta bele a végeredménybe a fagylalt elfogyasztásával járó energiafelhasználást. Ahhoz ugyanis, hogy a szervezetünk felmelegítse a hideg finomságot, energiára van szüksége.

A doki aztán továbbvitte a gondolatot, és nekiállt jéggel fogyózni.

Állítása szerint egy liter jég elfogyasztása 160 kalória elégetésével jár, ami megfelel egy mérföld, vagyis kb. 1,6 km lefutásának.

Ez a mennyiség- mármint a napi 1 liter jég - egyébként szerinte teljesen vállalható, semmilyen kockázattal nem jár. Azt azért kiemelte, hogy edzés után közvetlenül ne együnk jeget, mert a hirtelen hideg leállítja a mozgással előidézett kalóriaégető folyamatokat. Az mindenesetre  tény, hogy a folyadékpótlás nyáron kifejezetten fontos, és néha könnyebben elfogy az ajánlott napi 2-3 liter, ha valami szokatlan formában vagy ízvilágban isszuk/esszük meg azt.

Egy jó minőségű szálas Sencha vagy Earl Grey tea jégkrém formába fagyasztva ráadásul nem csak finom, de szép is tud lenni. Akár egy különleges ásvány: a fekete tea, mint a füstkvarc, a zöld, mint egy dinnyeturmalin külső héja…És el is érkeztünk egy fontos dologhoz.

Egyáltalán nem mindegy, hogy azt mondom: ettem egy adag üres lefagyasztott teát, vagy hogy tízóraira megjutalmaztam magam egy limitált kiadású, organikus Füstkvarc Magnummal.

Ha figyelmet szentelünk az ételnek, azzal magunkat is megtiszteljük.

Aki nem szereti a teát, de szeretne valami különlegeset kipróbálni, az készítsen sült limonádés granitát, azaz jégkását (mennyivel trendibb ugye azt mondani, hogy granita?). A Pa-Dö-Dő által megénekelt sült limonádé Stahl Judit konyhájában grillezett citrom-limonádé néven fut, és nagyjából annyiból áll, hogy 8 kezeletlen citromot félbevágva közepesen erős parázson (vagy grill funkciós sütőben) enyhe puhulásig grillez az ember. Az így kapott, lehűlt citromok levét aztán tovább lehet ízesíteni cukorsziruppal, mézzel kakukkfűvel, de

érdemes időnként visszavezetni az ízlelőbimbóinkat a minimalizmus nyugodt vizeire, és hagyni, hogy egy kevés komponensű ételből vagy italból is kiérezhesse annak sajátos ízeit.

Ahogy egy jó borból se csinál az ember VBK-t, úgy egy természetes ízekkel gazdagon megáldott limonádé is megérdemli, hogy ne cukrozzuk meg.

Bagaméri home office-ban

A legtöbb gyerek egész nyáron csak fagyit enne. Reggelire, második reggelire, tízórai. Édes tölcsérből, csokiszórással, ostyával, kis napernyővel, joghurtba hempergetve- amolyan Rowan Atkinson-féle „különleges csomagolásban”. A bolti vagy cukrászdai változatok azonban nem csak borsos áruk, de sokszor összetevőik miatt sem jelentenek mindennapos megoldást. Meg hát amúgy se egészséges fagyit fagyira halmozva enni.

Szerencsére akinek van mélyhűtője és botmixere vagy turmixgépe, annak már csak türelemre és merész fantáziára van szüksége ahhoz, hogy bármikor előkaphasson valami finomságot a jégről, ami olcsó, egészséges és izgalmas.

Azon túl, hogy ilyenkor pontosan tudjuk, mi kerül a finomságba, fagyikutatóként lehetőségünk van újabb és újabb ízvilágokat kreálni.

Allergiások, ételérzékenyek így biztonságos módon élvezhetik a jegyes finomságokat, legyen az mondjuk egy sűrűre turmixolt, vaníliával megbolodított sárgabarack (igen, semmi más nem kell hozzá! ) vagy egy banán-feketeribizli kombó. Nyugodtan lehet ezeket rétegezni is, akár egyszerű csíkozással, akár márványosra keverve. Aki pedig bírja a kiképzést, az próbálkozhat a már megfagyott krémek csokibundázásával, mandulaforgácsba vagy liofilizált epermorzsába való hempergetésével is, bár gyerekeknél se árt a már említett gasztronómiai egyszerűségre törekedni.

Jégvarázsos hercegnőmentés, jégkorszaki gombfoci

A gyerekeknek egészen kevés is elég a nyári boldogsághoz. A homok, a kavics, a víz órákra le tudja őket kötni - és ehhez nem is kell feltétlenül kimozdulni a lakásból. Ezek a játékok fejlesztik a szenzoros érzékelést, a finommotorikát, könnyen beszerezhetők és tényleg elég egy porszívó meg egy felmosó az eltakarításukhoz.

Egy peremes tálca vagy nagyobb műanyag doboz elég is lehet egy mini terepasztal kialakításához,

ahol jégbe fagyott dínókat vagy hercegnőfigurákat lehet kiszabadítani mindenféle varázslattal: sószórással vagy kézmeleggel, napfénnyel vagy kalapáccsal.

Egy üres tálcán vagy egy viaszosvászon terítőn remekül lehet jégkockával gombfocizni, csak arra figyeljünk, hogy az elkészült jégkockának legalább egy sík felülete legyen, hogy ne guruljon, hanem csússzon a felületen. A gyártásba be lehet vonni a gyerekeket is, lehet szín szerinti csapatokat kreálni (sárga csapat kockáiba sárga színű apróságok gyűjtése (gyöngy, Lego, virág, kavics), vagy tárgytípus alapján verbuválni a focistákat ( Pistike csapata a Lego- s, Pannikáé a gyöngyös).

A Pinterest lapjain további ötleteket találhat az ember mindenféle jeges játékra,  mint például jégkréta készítés vagy a jégkockás nyári bob pálya építés.

A legjobb játék azonban valószínűleg mindig az lesz, amit a gyerek maga talál ki. Úgyhogy töltsük fel a jégkockakészítőket, keverjünk magunknak egy cukormentes limonádét és várjuk, hogy a gép tegye a dolgát.

 


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
Ezek most a legnépszerűbb keresztnevek itthon – Eltűntek az Évák és a Gergelyek, viszlát!
Vége a Hanna és a Bence uralmának is: új utónevek taszították le őket az első helyről. Mutatjuk a listát!

Megosztom
Link másolása

Valami végérvényesen megváltozott. A KSH legfrissebb adatai szerint a szülők ma már egészen más neveket választanak gyermekeiknek, mint akár tíz vagy húsz évvel ezelőtt.

Az olyan klasszikus keresztnevek, mint az Éva, a Judit, a Gergely vagy a Lajos – kikoptak az anyakönyvi bejegyzések közül, és helyüket trendi, modern, sokszor újdonsült nevek vették át.

Ha most babát vársz, és névötletek után kutatsz, jobb, ha elfelejted a családi hagyományokat – mert már a Dominikok, Benettek, Lucák és Olíviák korát éltük.

A fiúnevek élbolyát 2024-ben a Dominik vezette, őt követi az Olivér és a Levente. Ezeket szorosan követik olyan modern, de már jól bejáratott keresztnevek, mint a Marcell, Milán vagy a Noel. Ami igazán érdekes, hogy a 10 legnépszerűbb név között egyetlen klasszikus név sincs – hiába keresnénk itt a Gézát, a Károlyt vagy épp Ernőt. De ezek a nevek például az első 100-ban sem szerepelnek. Ami viszont meglepetés volt, hogy az Imre, a Tamás, a Péter, a János és a László igen. (És a Gergő is, így, ezzel a névváltozattal.)

A top 10 fiú utónév 2024-ben:

Dominik

Olivér

Levente

Marcell

Milán

Máté

Bence

Noel

Dániel

Benett

A Benett név megjelenése a listán különösen izgalmas: ez az angolszász eredetű keresztnév az elmúlt években szinte robbanásszerűen lett népszerű, és most már a leggyakoribbak között is megtaláljuk.

A lányoknál a vezető helyet Luca foglalja el, őt követi a Hanna, Zoé és Anna. A lista alapján egyértelmű, hogy a szülők imádják a rövid, dallamos neveket. Az olyan klasszikus választások, mint az Éva, Judit, Andrea vagy Zsuzsanna teljesen eltűntek a TOP100-ból.

A top 10 lány utónév 2024-ben:

Luca

Hanna

Zoé

Anna

Emma

Léna

Olívia

Laura

Alíz

Kamilla

És már jönnek feljebb a listákon az új kedvencek: egyre többször lehet hallani olyan újszülött neveket, mint a Lilien, Maja, Zselyke vagy Emili – ezek talán jövőre már a listán is szerepelnek.

Neked melyik a kedvenc keresztneved? És milyen nevet adnál a gyerekednek?


Megosztom
Link másolása

GYEREK
Rúzsa Magdi fotókon és videókon mutatta meg, hogyan telt a húsvét a hármasikrekkel a Vajdaságban
Őrület, milyen gyorsan telik az idő, milyen gyorsan nőnek a gyerekek.

Megosztom
Link másolása

Rúzsa Magdi ikrei - Lujza, Keve és Zalán - 2022 február 1-jén, a terhesség 34. hetében jöttek világra. Ezt követően három hetet töltöttek az újszülöttosztályon, csak ezután vihették őket haza a szüleik.

Első születésnapjukat 2023-ban ünnepelték - ekkor az énekesnő megosztotta, hogy már jól látszik, melyiküknek milyen a személyisége.

Rúzsa Magdi korábban többször is nyilatkozott arról, milyen az élet a hármasikrekkel, és milyen elvek mentén nevelik a férjével a kicsiket. Fontos, hogy gyermekei önállóak legyenek, képesek legyenek okosan döntéseket hozni.

A hármas ikrek nevelésében a tágabb család is aktívan részt vesz, az unokahúg és a nagymamák is segítenek a mindennapokban. Mert azért egyszerre három, ugyanolyan korú gyermekkel az első év nem volt könnyű.

"Három gyerek mellett nincs idő magammal foglalkozni. Ha éppen nem velük vagyok, akkor koncertre kell mennem, ilyenkor átáll az agyam az anyukaszerepről az előadóművészre"

- árulta el Rúzsa Magdi, amikor még csak 9 hónaposak voltak a babák.

Tavaly egy interjúban az őket vezérlő értékekről is beszélt, azt mondta:

"Amire rettentően büszke vagyok, az a közösen elmondott asztali áldás. Kétévesen már mondják, hogy »Édes Jézus, légy vendégünk…«, és imádom, amikor Lujzi bekiabál a végén, hogy ámen!"

Az elmúlt napokban arról posztolt az énekesnő Instagramon, hogyan telt a gyerekekkel a húsvét a szülőföldjén, a Vajdaságban.

Várd meg, amíg betölt a videó:


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Így alszik az 5 hónapos csöppség - Tornóczky Anita ennivalóan édes fotót tett közzé Instagramon
Amióta megszületett a kis Noel, azóta csupa boldogság az életük a férjével, hiszen több éves kemény küzdelem után válhattak szülővé.
Sassy - sassy.hu
2025. április 29.


Megosztom
Link másolása

Tornóczky Anita hosszú és küzdelmes utat járt be, mire valóra válhatott élete álma, hogy édesanya lehessen.

Öt éven át próbálkozott a párjával, Miklóssal. Több orvosnál is jártak, hogy keresett fel, hogy a termékenységi problémákra megoldást találjanak, és végül egy szlovákiai lombikprogram hozta meg számukra az "eredményt": a második beültetés sikeres lett.

A műsorvezető korábban őszintén beszélt a lombikprogrammal kapcsolatos tapasztalatairól, mert számára fontos az ezzel kapcsolatos tabuk ledöntése. Bátorításként osztotta meg történetét, hogy más nők is segítséget merjenek kérni, és ne érezzék magukat egyedül a hasonló helyzetben.​

Kisfiuk, Noel 2024 decemberében született.

Azóta is boldogságot hoz az életükbe. Tornóczky Anita szívszorító elárulta, hogy "a szíve minden pillanatban csordultig van szeretettel".

A fotót erre a linkre kattintva láthatod.


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Ez a milliók által szedett gyógyszer elhízást okozhat, 20%-kal növeli a kóros súlytöbblet kockázatát
Egy friss finn kutatás szerint azok a gyerekek, akik kisgyerekkorukban ezt a gyógyszert kapták, nagyobb eséllyel híznak el később.

Megosztom
Link másolása

Újabb figyelmeztetést kapott az antibiotikumok világa: egy friss finn kutatás szerint azok a gyerekek, akik kisgyerekkorukban ezeket a kanalas orvosságokat kapták, nagyobb eséllyel híznak el később.

A finnországi Oulu Egyetem kutatói arra jutottak, hogy

azok a gyerekek, akik kétéves koruk előtt antibiotikumot szedtek, 20 százalékkal nagyobb eséllyel tartoztak a 12 éves korban már elhízottnak számító kategóriába, mint azok, akik nem szedtek ilyen gyógyszert.

A tanulmány szerzői arra figyelmeztették a háziorvosokat, hogy legyenek különösen óvatosak, amikor kisgyerekeknek írnak fel antibiotikumot – főleg akkor, ha feleslegesen, például egyszerű felső légúti fertőzésekre tennék ezt.

Évente gyerekek millióinak írnak fel antibiotikumot 14 éves kor alatt.

Az antibiotikumokat jellemzően bakteriális fertőzések – például torokgyulladás, tüdőgyulladás, gyomor-bélhurut, bőr- és fülgyulladás – kezelésére adják.

De korábban már szakértők figyelmeztettek: az antibiotikumok túlzott használata miatt egyre több baktérium válik ellenállóvá, így a jövőben a legegyszerűbb fertőzések is sokkal nehezebben lesznek kezelhetők.

És most itt van egy újabb intő jel: a finn tudósok szerint az antibiotikumok nemcsak a fertőzések elleni harcban, hanem az anyagcserében és a testsúlyban is komoly változásokat idézhetnek elő.

„Az élet első 24 hónapjában történt antibiotikum-expozíció magasabb testtömegindexszel járt együtt két éves korban az antibiotikumot nem szedett gyerekekhez képest, és ugyanezt láttuk hosszú távon is, egészen 12 éves korig”

– áll a kutatók közleményében.

És ez nem csak a gyerekkorra jelent veszélyt. Egy friss elemzés szerint az elhízott gyerekek 55 százaléka kamaszként is az marad, és a túlsúlyos tinik 80 százaléka felnőttkorban is küzd a pluszkilókkal.

A kutatásban összesen 33 095 finn gyereket követtek nyomon a születésüktől 12 éves korukig, különös figyelmet fordítva arra, hogy milyen antibiotikumos kezeléseket kaptak az életük első két évében.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az antibiotikum-expozíció – a terhesség előtt, alatt, a születés körül, vagy kisgyermekkorban – hogyan befolyásolta később a túlsúly és az elhízás kialakulását.

Az adatok szerint a gyerekek 39 százalékának anyukája is kapott antibiotikumot a terhesség előtti egy évben, 27 százalékuk a terhesség alatt, és 68 százalékuk maga is szedett antibiotikumot az első két évben.

A gyerekek súlyát kétszer mérték meg: egyszer két éves korban, majd 12 évesen.

Kiderült, hogy az anya antibiotikum-használata a terhesség előtt vagy alatt nem befolyásolta a gyerekek testsúlyát. Viszont azoknál a gyerekeknél, akik maguk kaptak antibiotikumot életük első két évében, szignifikánsan magasabb volt az elhízás és a súlygyarapodás kockázata.

A tudósok egyébként régóta tudják, hogy az antibiotikumok nem csak a rossz baktériumokat pusztítják el: a bélrendszerünk hasznos, súlyszabályozásban szerepet játszó mikrobáit is kiirthatják.

A magyarázat szerint ezek a bélbaktériumok normálisan "megeszik" az elfogyasztott táplálék egy részét, de ha kiirtják őket, a test több energiához jut – vagyis több marad raktározásra.

Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy bizonyos bélbaktériumok eltűnése az étvágy növekedéséhez is vezethet.

A gyermekkori elhízás amúgy is növekvő probléma világszerte: 2022-ben több mint 159 millió iskolás korú gyereket diagnosztizáltak túlsúllyal vagy elhízással.

A 2023-as adatok szerint minden negyedik négy-öt éves gyerek, és minden harmadik tíz-tizenegy éves gyerek túlsúlyos vagy elhízott volt.


Megosztom
Link másolása