Ha ezt eszed a terhesség alatt, 20%-kal csökkenhet az autizmus kockázata a babánál
Egy új tanulmány szerint, ha terhesség alatt halat eszünk, 20%-kal csökkenhet az esélye annak, hogy a gyermeknél autizmust diagnosztizáljanak. Ugyanakkor a halolajkapszulák szedése nem mutatott hasonló hatást.
– mondta Dr. Emily Oken, a Harvard Orvosi Kar és a Harvard Pilgrim Egészségügyi Intézet professzora. „A halak fogyasztása segíthet abban, hogy kisebb legyen a koraszülés esélye, és a baba agya is jobban fejlődjön.” Terhes nők számára
A tanulmány szerzői – akiket a Drexel Egyetem kutatói vezettek – azt találták, hogy a várandós nők egynegyede egyáltalán nem evett halat. A kutatásban 10 800 nő halas étrendjét és 12 646 nő halolaj-kiegészítők használatát vizsgálták, hogy megnézzék, van-e összefüggés az autizmus diagnózisa és az autizmushoz kapcsolódó tulajdonságok között. A résztvevők 65–85%-a nem használt halolajkapszulákat vagy omega-3 zsírsav kiegészítőket.
Ezek az anyagok halakban, dióban, lenmagban és zöldségekben találhatók, de halolajkapszulákkal is pótolhatók, mert a test nem termeli őket magától.
Az autizmus olyan fejlődési zavar, amely befolyásolja, hogyan tanulnak, viselkednek és kommunikálnak az emberek. A kutatók szerint ez egy bonyolult állapot, amelyet még nem teljesen értenek. Az eredmények az American Journal of Clinical Nutrition szeptemberi számában jelentek meg. A kutatók szerint fontos lenne jobban tájékoztatni a terhes nőket a halak fogyasztásának fontosságáról.