Ha ebben a betegségben szenvedsz, egy friss magyar tanulmány szerint mielőbb tárazz be gombából
A Semmelweis Egyetem kutatási eredményei szerint még csak nem is kell a gyógygombák közé tartoznia azon gombáknak, amelyek segítenek az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában.

A boltokban kapható csiperke vagy laska is bizonyított a kísérletek során, és
Az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban nemrég megjelent kutatás szerint az IR kezelésében megelőző vagy kiegészítő terápiaként alkalmazhatóak az étrend részeként.
– állítja dr. Németh Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa, a tanulmány első szerzője. A jótékony bélbaktériumokat pedig bizonyos értelemben kiszolgálják az étkezésre termesztett gombák, például a piacokon ma már könnyen beszerezhető, gyógygombaként is ismert shiitake.
Az ehető gombákat az étrend részévé érdemes tenni, így bárki számára finom segítségek lehetnek a boldogabb anyagcserefolyamatok kialakításában. Ha azonban táplálék-kiegészítőként alkalmaznánk őket diagnosztizált betegség esetén, azt
A kivonatok ugyanis tömények, és így már károsak is lehetnek.

Amiért az IR-rel vigyázni kell, hogy egy idő után 2-es típusú cukorbetegségbe csaphat át, ami nagyon súlyos szövődményekkel is járó betegség. A Magyar Diabetes Társaság adatai arról tanúskodnak, hogy Magyarországon egymilliónál több embert érint a diabétesz.
"A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a gombákban található bioaktív anyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok,
- írja az intézmény tájékoztatásában.
Emellett, mivel elhízás esetén a kórosan nagy zsírszövet gyulladást okozó anyagokat termel, szintén érdemes bevetni a gombákat nagyobb testtömeg-index esetén. A gombák amellett, hogy gyulladáscsökkentésben is segítenek, a zsír egészséges raktározásában és felhasználásában is jótékony hatással vannak a szervezetre.