SZÍNES

Kiderült: ezért szerettünk bele a szénhidrátokba - baj lehet a paleolit diétával!

Úgy tűnik, hogy az emberiség imádata a szénhidrátok iránt sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt korábban gondoltuk.

Megosztom
Link másolása

Eddig azt hitték, hogy az őseink főként fehérjedús étrendet követtek, hogy átvészeljék a vadászat, élelemszerzés és ragadozók elől menekülés fáradalmait. De most egy friss tanulmány, amely a Science című folyóiratban jelent meg, megdönti ezt a régi elképzelést. A kutatás egy speciális gént, az AMY1-et vizsgálta, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy keményítőket bontsanak le egyszerű cukrokká, és ezáltal energiává alakítsák őket.

A kutatók megállapították, hogy ez a gén már jóval a mezőgazdaság megjelenése előtt elkezdett sokszorozódni.

A Jackson Laboratórium és a Buffalo Egyetem kutatói 68 ősi ember genomját vizsgálták meg. A csapat az AMY1 génre koncentrált, amely az amiláz enzimet termeli, így lehetővé teszi a keményítő bontását már a szájban. Szinte minden mai embernek több példánya van az AMY1 génből, de hogy kinek mennyi, az egyénenként eltérő.

A genetikusok már régóta próbálják megfejteni, hogy mikor és hogyan kezdett el bővülni ez a gén – és ez mikor vált hasznossá az emberi egészség szempontjából.

„A legfontosabb kérdés, amelyre választ kerestünk, az volt, hogy mikor történt ez a génsokszorozódás? Ezért kezdtünk el ősi genomokat vizsgálni” – mondta Feyza Yilmaz, a Jackson Laboratórium kutatója a CNN-nek.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy összefüggés van az AMY1 gén példányszámai és az amiláz enzim mennyisége között, amelyet a nyálunk választ ki. A kutatók szerették volna megérteni, hogy ez a jelenség összefügg-e a mezőgazdaság megjelenésével. A válasz viszont még meglepőbb lett: már 45 ezer évvel ezelőtti vadászó-gyűjtögető emberek már a mezolitikum idején, tehát jóval a mezőgazdaság előtt is képesek voltak a keményítő fogyasztására.

Sőt, a kutatás szerint az AMY1 gén több példánya három különböző emberi fajban is megtalálható, ami azt jelenti, hogy már egy közös ősük is hordozta ezt a gént, valószínűleg még 800 000 évvel ezelőtt.

Bár a kutatók nem találtak egyértelmű okot a sokszorozódásra, úgy vélik, hogy valószínűleg véletlenül történt.

A tanulmány tovább erősíti azt az elképzelést, hogy nem a fehérjék, hanem a szénhidrátok biztosították az extra energiát, amely az emberi agy méretének növekedéséhez szükséges volt

– mondta Taylor Hermes, az Arkansas Egyetem antropológiai tanszékének adjunktusa. Hermes, aki nem vett részt a tanulmányban, hozzátette, hogy

a kérdéses gén több példánya már jóval a neandervölgyiek és a gyenyiszovai emberek megjelenése előtt kialakulhatott,

ami még jobban alátámasztja, hogy a keményítők lebontása fontos szerepet játszhatott az emberi agy fejlődésében.

„Ez jól mutatja, hogy milyen értékes adatokat rejthetnek még az emberi őseink genomjai, amelyek jelentős orvosi és élettani felismerésekhez vezethetnek” – mondta Hermes.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása