FONTOS
A Rovatból

Ultrafeldolgozott élelmiszerek: 11 fontos kérdés és válasz - mozgás, italok, vegánság és társai

Tudjuk, hogy nem tesznek jót, mégsem sikerül ellenállni nekik. A csomagolásukkal is hívogató készételek, legyenek édesek, sósak, nasik, komplett ebédek vagy szénsavas italok, nem csak gusztusosak, finomak is. De tényleg menekülni kellene tőlük?

Megosztom
Link másolása

Nem túl jó hír, de minden vizsgálat egy irányba mutat: az ultrafeldolgozott élelmiszerek, különösen a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása összefügg többek között az elhízással, a rákkal, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a depresszióval, a demenciával és a fogszuvasodás kialakulásával. Hogy mi számít ilyen ételnek? Mindjárt kiderül.

A Monteiro által kidolgozott élelmiszer-osztályozási rendszerben az első kategória a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszer. Ide tartoznak a friss, fagyasztott és aszalt gyümölcsök és zöldségek; a tej és natúr joghurt; friss hús és hal; gabonafélék és hüvelyesek; gombák; tojás; liszt; diófélék és magvak; fűszernövények és fűszerek; tésztafélék és kuszkusz.

A második kategória a feldolgozott konyhai alapanyagok, például a vaj és a növényi olajok, a méz és a juharszirup, valamint a cukor, a só és az ecet.

A harmadik kategória a feldolgozott élelmiszerek. Közéjük tartozik a friss kenyér és sajt; a konzervek - zöldségek, halak, gyümölcsök -, pácolt, füstölt húsok és halak; valamint sózott vagy cukrozott diófélék és magvak.

A négyes kategóriában az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerültek.

Hogy mik is ezek pontosan? Hát például a szénsavas üdítők, a snackek, az édességek és csokoládék, a jégkrémek, a kekszek, a kész sütemények és péksütemények, a felvágottak, mélyhűtött pizzák, és minden kész étel, amit csak be kell dobni az air fryerbe vagy a mikróba.

Ezekről már azért megtanultuk, hogy nem egészségesek.

Csakhogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartozik a legtöbb barnakenyér (még a sokmagvas és kovászos is), reggelizőpelyhek és gabonapelyhek, az ízesített joghurtok, a gyümölcsitalok, a tejitalok, a diétás, cukormentes termékek. Ja, meg a bébiételek.

Mi a baj a bolti kenyerek nagyobb részével? Az, hogy ipari módszerrel készülnek, rövid kelesztési idővel, valamint adalékanyagok és segédanyagok koktéljával, hogy mégiscsak kinézzenek valahogy. Még az elég jó PR-ral rendelkező müzli is gyakran tartalmaz ízfokozót.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek legfőbb ismérve, hogy olyan ipari anyagokat tartalmaznak, amelyeket nem találsz meg a konyhádban, ezen kívül adalékanyagokat, hogy legalább szépek és finomak legyenek. A legtöbb adalékanyag nem is élelmiszer. Csak iparilag előállított ehető dolog.

Ezek után nem csoda, ha millió kérdés merül fel benned ezekkel az ételekkel kapcsolatban. Itt van 11, és a hozzájuk tartozó válaszok:

1. - Nem mozoghatnék többet, hogy ellensúlyozzam az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatását?

- A testmozgás az egészséges életmód fontos része, és számos testi-lelki előnnyel jár. De az ultrafeldolgozott kaják káros hatásait nem lehet eltüntetni az edzőteremben, ahogyan a nagy évvégi piálások következményeit sem lehet törölni azzal, hogy elmész futni.

2. - Ha már az italoknál tartunk - az alkohol ultrafeldolgozottnak számít?

- A hagyományos módon készített sör, bor és pálinka feldolgozottnak tekinthető; az egyéb szeszesitalok, likőrök és az alkoholos koktélok ultrafeldolgozottak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nyugodtan sörözhetsz végkimerülésig. Mindenkinek a lehető legkevesebb alkoholt kellene meginnia a dietetikusok szerint. Az ipari körülmények közt gyártott alkohol pedig az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyik legkártékonyabbja.

3. - Vegán vagyok. Akkor valószínűleg sok ultrafeldolgozott élelmiszert eszem?

- Amennyiben sikerül a vegánságot gyümölcsökre, zöldségekre, hüvelyesekre, gabonafélékre és diófélékre alapozod, akkor nem. A hús vegán megfelelői: a gomba, a hüvelyesek, és a tofu nem ultrafeldolgozottak. Viszont a „vegán húsok”: hamburgerek, felvágottak, és a vegán tejtermék-helyettesítők igen. A növényi tejek, amikor emulgeálószereket, stabilizátorokat vagy ízesítőket tartalmaznak, már ultrafeldolgozottnak minősülnek.

4. - Honnan tudhatom, hogy amit megveszek, az ultrafeldolgozott élelmiszer?

- A válasz egyszerű:

az összetevők listájában van-e legalább egy olyan összetevő, amit nem ismersz?

Van a csomagoláson vonzó, az egészségre vonatkozó állítás, például magas rosttartalmú vagy kiváló fehérjeforrás? Tartalmaz pálmaolajat? Multinacionális vállalat gyártja? Olcsó alapanyagból, például krumpliból vagy lencséből indult és színes csomagolásban drága ropogtatnivaló lett? Az otthon nem használt anyagok általában az összetevők listájának elején vagy közepén találhatók (az összetevők ugyanis súly szerint csökkenő sorrendben szerepelnek). Ezek közé tartoznak a fehérjeforrások (hidrolizált fehérjék, szójafehérje-izolátum, glutén, kazein, tejsavófehérje); cukrok (fruktóz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, gyümölcslé-sűrítmény, invertcukor, maltodextrin, dextróz, laktóz); oldható vagy oldhatatlan rostok; és módosított olajok (pl. hidrogénezett olaj).

Az adalékanyagok az összetevők listájának végén szerepelnek. A végtermék ízletesebbé vagy vonzóbbá tételére használt szerek közé tartoznak az aromák, ízfokozók, színezékek, emulgeálószerek, édesítőszerek, sűrítőanyagok, valamint habzásgátló, térfogatnövelő, habosító, zselésítő és mázképző anyagok.

5. - Nincs energiám minden címkét elolvasni a szupermarketben. Nincs valami más megoldás?

- Egy praktikus és ingyenes segítség az Open Food Facts alkalmazás. Ezt egy franciaországi nonprofit szervezet készítette több tízezer önkéntes segítségével, a vonalkódok beolvasásával azonosítja az ultrafeldolgozott élelmiszereket. Az adatbázis jelenleg több mint 3 millió terméket tartalmaz.

6. - Van olyan készétel, ami nem ultrafeldolgozott?

- Egyre több.

Gyakran előfordul, hogy egy ultrafeldolgozott étel (például a paradicsomos bab vagy a ketchup) bio változata már nem ultrafeldolgozott - bár drágább.

Ez nem azt jelenti, hogy ezek aztán feltétlenül egészségesek, csak azt, hogy nem ultrafeldolgozottak. Előfordulnak olyan üzletláncok, melyek saját márkás mélyhűtött ételei, például a tésztaételek vagy a lasagne nem ultrafeldolgozottak. Azért mindig egészségesebb lesz saját lasagne-t sütni, de sokunknak nincs rá ideje, kedve vagy tudása.

7. - Mit lehet szabadon nassolni?

Dióféléket, almát, sárgarépát de akár mézes kenyeret is. Ha általában gyümölcs- és diós müzliszeletet eszel, akkor inkább diót és aszalt gyümölcsöt vegyél, mert még a nyers gyümölcs- és proteinszeletek is tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek. A sima sózott rágcsálnivalók nem mindig ultrafeldolgozottak, de az ízesített verziók (pizza ízű, bacon ízű, stb.) szinte mindig azok.

8. - Mi a helyzet a gyorséttermekben és éttermekben kapható ételekkel?

- Szinte minden gyorsétterem- vagy szendvicslánc kínálatában szerepel némi ultrafeldolgozott étel. Minden, ami mártással készül, valószínűleg tartalmaz emulgeálószereket. A saláták, gyümölcstálak, levesek többnyire jó választások, a sült húsok és a sült zöldségek, krumplik is. Ugyanakkor a dietetikusok szerint egy-egy étkezés nem okoz gondot, a teljes étrendre kell koncentrálni, és ott csökkenteni a minimumra az ultrafeldolgozott élelmiszerek mennyiségét.

9. - Hogy tudom teljesen kiiktatni az étrendemből az ultrafeldolgozott kajákat?

- Vannak, akiknek könnyű lesz, mert csak alkalmanként nasiznak, nem isznak szénsavas üdítőket vagy vásárolnak gyorsétteremből. Ezeket az alkalmi kilengéseket könnyű elhagyni. Mások sokkal többször esznek ultrafeldolgozott ételt, nekik körültekintőbbnek kell lenniük. Vannak, akik a teljes önmegtartóztatást találják a legkönnyebbnek. Ha ki akarod próbálni, a szakemberek azt ajánlják, hogy olvass minél többet az ultrafeldolgozott élelmiszerekről és az élelmiszeriparról, miközben annyit egyél ilyesmit, amennyit csak szeretnél. Rövid időn belül undorodni fogsz az ultrafeldolgozott ételektől, és nem akarsz majd belőlük enni.

10. - Nem eszem már ultrafeldolgozott ételt, de kétszer annyit költök most ennivalóra és minden szabadidőmet a konyhában töltöm.

- Valójában az a tapasztalat, hogy

aki otthon főz, az olcsóban jön ki, mint aki kész kajákat vesz vagy házhoz hozatja az ételt.

A titok abban rejlik, hogy érdemes rendszerben gondolkodni, a maradékot eltenni és új ételekben felhasználni. A nagyszülők ezt nagyon jól csinálták. Egyik nap pörköltet főztek, a következő napon a maradékból gulyásleves lett (vízzel felhúzva és bezöldségezve). Te is átvehetsz ötleteket. Egyik nap csirkét sütsz, a másikon a maradék hideg hússal csirkés szendvicsed lesz. Vannak olyan szakácskönyvek, amelyek az egyszerű, de gyors ételekre specializálódtak, érdemes azokat használni. A mediterrán diéta követése szintén sokat segít, gyakorlatilag nem ad teret az ultrafeldolgozott ételeknek, ha te megad főzöl.

11. - Ha nem akarok teljes életmódváltást, mi az az egyszerű változtatás, amit én is megtehetek?

- Ne igyál szénsavas italokat, főleg a diétás változatot engedd el. Akár van bennük mesterséges édesítő és kalória, akár nincs, a szénsavas italok károsítják a fogaidat - és ha foszforsav is van bennük, a csontjaidat is feloldják. És ha közben az ízesített nasikat is félreteszed, már sokat tettél magadért.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
Christina Applegate elárulta, melyik tünetre nem figyelt, ami a szklerózis multiplexre utalt évekkel előtte
A központi idegrendszert érintő, egész életen át tartó betegség tünetei folyamatosan súlyosbodnak, már mozogni is nehezen tud.

Megosztom
Link másolása

Már írtunk arról, hogy Christina Applegate nyíltan beszélt a betegségéről, és arról, hogy az állapota súlyossága miatt kénytelen volt visszavonulni a színészettől.

A közelmúltban egy interjúban azt is elárulta,

háttérszín kiemelés

melyik apró jelet hagyta figyelmen kívül évekkel azelőtt, hogy hivatalosan is szklerózis multiplexet (MS) diagnosztizáltak volna nála.

Az 53 éves színésznő – akit annak idején az Egy rém rendes család című sorozatban ismertünk meg – 2021-ben állt nyilvánosság elé a betegséggel, a diagnózis után néhány hónappal.

A központi idegrendszert érintő, egész életen át tartó betegség tünetei miatt rendkívül nehéz volt számára a Halott vagy (Dead to Me) harmadik, egyben utolsó évadának forgatása.

Később azonban elárulta, hogy a betegséget már évekkel korábban is tünetek jelezték, csakhogy ő ezekre nem figyelt...

Egy korábbi interjúban, amely a Good Morning America című műsorban hangzott el, a színésznő az egyik barátjával, a szintén szklerózissal küzdő Jamie-Lynn Siglerrel beszélt az első jelekről. De más interjúkban is őszintén vallott a betegségéről.

"Szerintem valószínűleg már hat-hét éve megvolt [az MS]. Az első évad alatt [a Dead to Me-ben] észrevettem a forgatáson, hogy a lábam gyakran megbicsaklik. Azt gondoltam, biztosan csak fáradt vagyok, vagy kiszáradtam, vagy az időjárás az oka"

- mondta.

"Aztán hónapokig nem történt semmi, így nem foglalkoztam vele. De amikor durván lecsapott, muszáj volt odafigyelnem"

- tette hozzá a színésznő, majd könnyek között árulta el, hogy a forgatás végére már kerekesszékkel vitték a stúdióba.

"A tipikus tüneteim 2021 elején kezdődtek, akkor még csak bizsergést éreztem a lábujjamban"

– mesélte Christina Applegate.

"Mire nyáron elindult a forgatás, már annyira rossz állapotban voltam, hogy nem tudtam messzire sétálni – kerekesszékkel vittek a díszletbe."

Azt is elmondta, hogy bár elviselhetetlen fájdalmai vannak, mára hozzászokott.

2022-ben a Kelly Clarkson Show-ban is beszélt arról, hogy gyakran a színészi munkába menekült, hogy elterelje figyelmét a valós élet problémáiról.

"Valószínűleg egész életemben gyászoltam és traumákat éltem át, és a színészet volt az a hely, ahol nem kellett ezt éreznem" – mondta akkor, hozzátéve, hogy a múltbéli szakításokat, haláleseteket és a mellrákot is így próbálta feldolgozni.

Majd így folytatta: "A Dead to Me szépsége az volt, hogy lehetőséget adott erre – nem kellett állandóan viccesnek lennem, nem kellett tartanom magam. Összeomolhattam egy jelenetben. És az tényleg én voltam. A lelkem omlott össze – sajnos – az egész világ előtt, de egyfajta gyönyörű megtisztulás volt."


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
SOKKOLÓ! Az is számít, mikor szültél – háromszorosára nőhet a rák esélye, ha rosszkor jön a baba!
A számok nem szépítenek. Az új kutatás alapján egyre világosabb, hogy a megelőzés nemcsak egyéni döntések kérdése, hanem hosszú távú társadalmi felelősség is.

Megosztom
Link másolása

Egy friss kutatás szerint drasztikusan megnőhet a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik életük során jelentős súlygyarapodást tapasztaltak, és első gyermeküket 30 éves koruk után szülték – vagy soha nem vállaltak gyermeket.

A számok nem szépítenek: ezek a nők közel háromszor nagyobb eséllyel betegedtek meg mellrákban, mint azok, akik fiatalabban szültek és közben megőrizték testsúlyukat.

A kutatást a Manchesteri Egyetem kutatói mutatták be a Spanyolországban, a Malagában megrendezett Európai Elhízástudományi Kongresszuson. Az elemzésükben 48 417 nő adatait vizsgálták, akiknek az átlagéletkora 57 év volt - írta a The Sun.

A résztvevők testtömegindexe (BMI) átlagosan 26 körül mozgott – ami már az elhízás előszobájának számít.

A tudósok három csoportra osztották a nőket:

* akik 30 éves koruk előtt szültek,

* akik 30 után,

* és akik soha nem vállaltak gyereket.

Azt is figyelték, mennyit híztak 20 éves koruk óta. Ezt önbevallás alapján mérték: a résztvevők visszaemlékeztek, mennyit nyomtak 20 évesen, majd összehasonlították az aktuális testsúlyukkal. A nőket ezután átlagosan 6,4 éven keresztül követték nyomon, ez idő alatt 1702-en lettek mellrákosok.

A számítások szerint azoknál a nőknél, akik felnőtt életük során több mint 30 százalékkal növelték a testsúlyukat, és közben csak 30 felett szültek vagy gyermektelenek maradtak, 2,73-szor nagyobb eséllyel diagnosztizáltak mellrákot.

Ezzel szemben azok, akik 30 éves koruk előtt szültek és testsúlyuk csak 5 százalék alatt változott, sokkal kisebb kockázatnak voltak kitéve.

A kutatás vezetője, Lee Malcomson szerint a két tényező – az elhízás és a késői gyermekvállalás – egymást erősítve növeli a veszélyt:

„Több információra lenne szükség arról, hogyan befolyásolja az anyaság időzítése és a testsúlyváltozás a mellrák kockázatát, mert így sokkal pontosabban lehetne azonosítani, kik tartoznak a veszélyeztetett csoportba, és célzott tanácsokat lehetne adni számukra az életmódbeli változtatásokhoz” – magyarázta.

A korábbi tanulmányok már korábban is jelezték, hogy a fiatalkorban történő szülés csökkentheti a menopauza utáni mellrák esélyét. A súlygyarapodás viszont régóta ismert kockázati tényező.

Az újdonság ebben a kutatásban az, hogy elsőként mutat rá arra, miként hat egymásra ez a két faktor, és hogy a korai szülés védőhatása nem tudja ellensúlyozni a későbbi elhízás káros következményeit.

Malcomson hozzátette:

„Elengedhetetlen, hogy a háziorvosok is tisztában legyenek azzal, hogy a jelentős súlygyarapodás és a késői gyermekvállalás – vagy a gyermektelenség – kombinációja jelentősen növeli a nők mellrákkockázatát.”

Az új kutatás alapján egyre világosabb, hogy a megelőzés nemcsak egyéni döntések kérdése, hanem hosszú távú társadalmi felelősség is.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Az oklahomai tinédzsert áramütés érte a nyakláncán lógó fémkereszt miatt – sikoltására ébredt az anyja
Horrorisztikus történetről számolt be egy 38 éves nő. 16 éves fiát érte baleset. „Az egész házban égett haj, égett bőr és elektromos égés szaga terjengett.”

Megosztom
Link másolása

Borzalmas esetről számolt be egy 38 éves oklahomai nő, Danielle Davis.

Április 30-án éjszaka sikoltásra ébredt - a hang a 16 éves fia, Rayce Ogdahl szobájából jött.

A hatgyermekes nő azonnal fia segítségére sietett. "Azt hittük, talán csak videojátékkal játszik, és dühös lett" – mesélte egy külföldi bulvárlapnak. "Aztán hallottam, ahogy kiabál: ‘Anya!’, és ott állt a folyosón. Azt mondta: ‘Áramütést kaptam. A nyakláncom miatt történt."

A fiú nyakán súlyos égésnyomok voltak. "És a szag... borzalmas volt. Az egész házban égett haj, égett bőr és elektromos égés szaga terjengett, Azonnal hívtuk a 911-et és mentőt kértünk."div>

Danielle Davis szerint fia az ágyban feküdt, amikor a szokatlan baleset történt.

"Azt mondta, kihajolt az ágyból, és ekkor a nyakláncán lógó kereszt hozzáért a hosszabbító csatlakozójának kilátszó fémrészéhez. Végig eszméleténél volt, tudta, hogy áramütés érte. Mivel minden fémből volt, egy zárt áramkör alakult ki a nyaka körül. Amikor megpróbálta letépni magáról a láncot, égési sérülések keletkeztek, égési sérüléseket szenvedett a kezén is."

Az egész másodpercek alatt történt, és a fiú azt hitte, itt a vég, most meghal.

A tinédzsert azonnal a helyi kórház égési osztályára szállították, és a Másod-, harmad- és negyedfokú égési sérülések miatt az intenzív osztályon kezelték.

Az orvosok szerint a fiú olyan erősségű áramütést szenvedett el, amibe bele is halhatott volna.

A baleset nyomai látszanak a nyakán, a People fotóit erre a linkre kattintva láthatod.

A család elmondása szerint okult a történtekből. Most mindenkit arra figyelmeztetnek, mennyire veszélyes lehet, ha hosszabbító vagy töltőkábel van az ágy közelében. És úgy vélik, semmi, egy telefonos üzenet vagy értesítés sem lehet olyan fontos, hogy amiatt az ágyon legyen a telefon.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Rózsaszín füsttel tiltakoztak nők a Vatikánnál, amiért csak férfiak döntenek a katolikus egyházról és a pápáról
A hívek fele nő, ennek ellenére a nőket kizárják a döntéshozatalból, és semmilyen tisztséget nem tölthetnek be a Vatikánban, még pappá sem szentelhetik őket.

Megosztom
Link másolása

2025. május 7-én, a 267. pápa megválasztására összehívott konklávé első napján, női aktivisták csoportja rózsaszín füsttel tiltakozott a Vatikánban a nők kizárása ellen a katolikus egyház vezetéséből.

A demonstrációt a Women's Ordination Worldwide (WOW) és a Women's Ordination Conference (WOC) szervezte,

hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a pápaválasztás során kizárólag férfi bíborosok döntenek a katolikus egyház jövőjéről, holott a hívek fele nő.

A tiltakozók a Sixtusi kápolna, vagy ahogyan újabban írják a nevét, a Sixtus-kápolna fekete és fehér füstjeit idézve

rózsaszín füstöt eregettek, ezzel szimbolizálva a nők egyházon belüli egyenlőség iránti igényét. A demonstrációkon énekekeltek, imádkoztak vagy jelszavakat kiabáltak. Arra figyelmeztettek, hogy a nőknek is joguk lenne részt venni az egyházi döntéshozatalban és az egyházi rendekben.

A szervezők közleményükben "segélykiáltásnak" nevezték az akciót, amelyet a bíborosok nem hagyhatnak figyelmen kívül.

A Women's Ordination Conference (WOC) 1975-ben alakult az Egyesült Államokban, célja a nők pappá szentelésének előmozdítása a katolikus egyházban. A szervezet azóta számos demonstrációt szervezett, többek között 2013-ban is rózsaszín füsttel tiltakozott a pápaválasztás idején. A mozgalom tagjai szerint a nők kizárása az egyházi rendekből nemcsak igazságtalan, hanem ellentétes az evangéliumi értékekkel is.

A csoport egyébként 2013-ban, Ferenc pápa megválasztása előtt is rózsaszínű füsttel tiltakozott.

A tiltakozásról itt láthatsz beszámolót:


Megosztom
Link másolása